Črna kronika

Poudarki

  • Obsojeni so zlorabe položaja in preslepitve bank
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 52 glasov Ocenite to novico!
Vojteh Volk, MIP
Vojteh Volk je obsojen zaradi zlorabe položaja in preslepitve bank. Foto: BoBo
Jasmina Javornik
Sodnica Jasmina Javornik izreka sodbo. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Mislim, da bomo v prihodnje s preprečevanjem takšnih kaznivih dejanj vsi prispevali k boljšemu gospodarstvu naše države in bomo vsi državljani živeli v večji blaginji.       
 Tožilka Mateja Gončina
VIDEO
Zaporne kazni v zadevi Mip
VIDEO
Nekdanji vodilni v Mipu o...

Dodaj v

Nekdanji vodilni v Mipu obsojeni na zaporne kazni. Sledijo pritožbe.

Sodba še ni pravnomočna
17. februar 2017 ob 12:26,
zadnji poseg: 17. februar 2017 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sodišče je nekdanje vodilne v Mipu, Vojteha in Marka Volka ter Martina Kovača, obsodilo na zaporne kazni. Vojtehu Volku je prisodilo šest let zapora, drugima dvema pa po dve leti in pol.

Po oceni sodišča so bila v sojenju, ki se je začelo spomladi 2015, dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Nekdanji vodilni v Mipu sicer na tokratni narok niso prišli. Sodba še ni pravnomočna, obsojeni pa se nanjo lahko pritožijo v 15 dneh po prejemu pisnega izreka.

Sodnica Jasmina Javornik je presodila, da je nekdanji vodilni v Mipu Vojteh Volk storil kaznivo dejanje zlorabe položaja in preslepitve bank pri pridobitvi posojila. Za preslepitev bank sta bila obsojena tudi nekdanji vodja Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor Mipa Marko Volk.

Pritrdilo je tožilki Mateji Gončina, da je Vojteh Volk zlorabil položaj, ko je prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi.

Preslepili kar pet bank
Prav tako je sodnica presodila, da so vsi trije namenoma preslepili pet bank in jih oškodovali za približno šest milijonov evrov. Bankam so posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila, podjetje pa je šlo kljub temu leta 2009 v stečaj.

Nekdanji lastnik Mip, ki je dobil najvišjo kazen, je dejansko odločal o vseh pomembnih poslovnih odločitvah, je dejala sodnica Javornikova. Kazniva dejanja so storili v sostorilstvu, vendar pa se je v dokaznem postopku izkazalo, da je imel Vojteh Volk nekoliko večjo vlogo.

Neizvedljiva pogodba
Vsi trije pa so vedeli, da je pogodba o storitvah in terjatve, ki so bile vnesene v poslovne izkaze za leto 2007, neizvedljiva in nikoli ne bo izpolnjena, kljub temu pa so o tem zavajali banke, da bi Mip dobil posojilo. "Bankam so poslali neresnične podatke, pomembne pa zamolčali," je poudarila.

Prepričana je, da banke Mipu ne bi odobrile posojil, če bi vedele, kakšno je resnično stanje v Mipu in da družba posluje z izgubo. "Vsi trije so bili prisotni na sestankih s konzorcijem bank in zatrjevali, da gre za resnične podatke," je dejala.

Manj zapora zaradi nekaznovanosti
Sodnica pa ni v celoti sledila predlogu tožilke pri izreku kazenskih sankcij. Vojteha Volka je obsodila na leto dni zapora manj, kot je predlagala Gončinova, Martina Kovača in Marka Volka pa na pol leta manj. Med drugim je izpostavila, da obtoženci doslej še niso bili obsojeni, kazniva dejanja pa so po njenem mnenju storili, da bi preprečili stečaj Mipa. Prav tako je izpostavila časovno oddaljenost od obravnavanih dejanj.

Sodnica se tudi ni odločila za izrek stranskih denarnih kazni, saj, kot je dejala, te običajno prisojajo, ko gre za dejanja iz koristoljubja, česar pa sama ni zaznana. S kaznivimi dejanji so namreč pridobivali sredstva za družbe, krediti so bili namenjeni za obratna sredstva, čeprav so bili pridobljeni s preslepitvijo. Sodišče prav tako ni izreklo ukrepa prepovedi opravljanja vodstvenih funkcij.

Tožilka zadovoljna
"Mislim, da bomo v prihodnje s preprečevanjem takšnih kaznivih dejanj vsi prispevali k boljšemu gospodarstvu naše države in bomo vsi državljani živeli v večji blaginji," je sodbo po izreku komentirala državna tožilka Gončinova. S sodbo je zadovoljna tako po vsebinski utemeljenosti kot tudi po višini izrečenih kazni, ki po njenih besedah bistveno ne odstopajo od tožilskega predloga. "Menim, da ima današnja sodba širši pomen za celo Slovenijo in je jasen pokazatelj naše države, da ne toleriramo kaznivih dejanj na škodo gospodarstva," je izpostavila.

Odškodnine le s pravdanjem
Banke je s premoženjsko-pravnim zahtevkom usmerila na pravdo, saj so jim bile terjatve že priznane v stečajnem postopku, obtoženci pa s temi kaznivimi dejanji niso imeli neposredne premoženjske koristi.

Tožilka se bo o pritožbi še odločala
Tožilka bo zdaj preučila sodbo in se odločila, ali se bo pritožila na to, da sodišče trojici ni izreklo tudi denarnih kazni in odvzema premoženja. To, da jih na sodišče danes ni bilo, je ni presenetilo, je pa izrazila upanje, da bodo vsi trije odslužili kazen, če bo ta pravnomočna. Tožilka je še izrazila prepričanje, da bodo banke odslej bolj previdne pri podeljevanju kreditov.

Zagovorniki se bodo pritožili
Sodba pa je presenetila Kovačevega odvetnika Mitjo Jeleniča Novaka, saj je dokazni postopek po njegovem mnenju zelo prepričljivo dokazal, da so banke natančno vedele, kakšno je finančno stanje Mipa, in niso bile z ničemer zavedene glede stanja v podjetju. Sodnica je očitno stvar videla drugače, zato se je treba po njegovih besedah s to odločitvijo zdaj sprijazniti, se bodo pa nanjo pritožili.

Kovača sicer ni bilo na sodišče, ker je po besedah njegovega odvetnika na službeni poti v ZDA. Zavrnil je namige, da bi bila njegova stranka na begu, in izpostavil, da je bil Kovač odsoten tudi med sojenjem, pri čemer je sodnica izostanek vedno sprejela. Če bi ocenjevala, da je njegova navzočnost nujna, bi se obravnav udeležil, je dodal.

Tudi zagovornik Marka Volka Uroš Keber je pojasnil, da na izreku sodbe prisotnost obtoženih ni potrebna in dodal, da je stranka po njegovih predvidevanjih zadržana.

Kot je dodal, je treba zdaj počakati, da prejmejo še pisno argumentirano sodbo, jo preučiti, nato pa, kot je dejal, si glede na stališče svoje stranke težko predstavlja, da se ne bi pritožili.

Ovadbe zoper omenjeno trojico so leta 2010 podali novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka.

T. K. B., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mihče
# 17.02.2017 ob 12:30
Kakšen zapor. Komu zapor pomaga. Njim in vsem sorodnikom, kateri ne morejo dokazati premoženja, naj poberejo VSE!
mihče
# 17.02.2017 ob 12:32
Mi bomo banke reševali, oni bodo pet minut v zaporu, njihovi potomci se bodo pa valjali v NAŠEM denarju.
Lombardo
# 17.02.2017 ob 12:36
5 bank so opeharili za 6 mio eurov.
Kazen?
glavni je dobil 6 let zapora, kar pomeni 2 leti 'pravega' zapora počitniški dom Dob, potem naslednji 2 leti čez vikende domov, zadnji 2 leti se mu bo kazen skrajšala, ker se bo lepo obnašal.
Pa zdaj povejte, če se pri nas ne splača bit gospodarski kriminalc....
Lord Vader9
# 17.02.2017 ob 12:35
Sledi pritožba in zastaranje. Sodnikom pa nagade in napredovanje v višji plačilni razred!
matedolenc
# 17.02.2017 ob 12:42
Nobena kazen ne more povrniti izgubljenih delovnih mest, načetega in uničenage zdravja delavcev, osiromašenega lokalnega okolja, propadlih zakonov, uničenih otroštev.....
tvuser
# 17.02.2017 ob 12:40
Več kot premila kazen za te poštenjake. Premoženja njim in tistim, na katere so prepisali, ne bodo pobrali? Potem ne potrebujemo takih sodišč.
Janez1965
# 17.02.2017 ob 12:37
Na njihovo neizmerno srečo imajo volkovi, košarkaši, bojevniki, patriati... še u$tavno $odišče...

To nam je dala PRAVNA država, ki pa ni PRAVIČNA, vsaj do malih ljudi ne..
Pims
# 17.02.2017 ob 12:39
Dokaj pozno za rablja družbe MIP! Tam zaposleni nekateri v proizvodnji celo med seboj poročeni so dobivali, ko je MIP še delal plače. Res da minimalne vendar so lahko živeli. Sedaj pa ko MIP a ni več ne morejo ne živeti ne umreti. Zato ker je bila družina VOlk tako lakomna, da ji ni dovolj ve bogastvo, ki ga imajo. Ne da bi milijonom, ki jih imajo dodali še nekaj so bili pripravljeni uničiti super pršutarno, slovenski ponos in na cesto pognati tam zaposlene.

Če tako pogledaš na stvar je to z vidika tam najnižje zaposlenih gotovo hujše kaznivo dejanje kot uboj ali umor. Tu gre za povzročitev trajne nezaposlenosti številnih, ki kot sem že omenil ne morejo živeti ne umreti. Tako je 6 let za glavnega storilca zelo malo. Upam, da mu poberejo toliko, da bo z izkupičkom od prodaje lahko poplačana vsa škoda.
Micesar
# 17.02.2017 ob 12:30
Mimimip kraljica mortadel.
murkoslavko
# 17.02.2017 ob 12:34
Kolko so pobrali sodniki in odvetniki podkupnin da je kazen tako mila.
Pantha Rhei
# 17.02.2017 ob 12:42
Vikend zapor, pa malo igranja košarke vmes, potem bo pa že čas za nove poslovne avanture in nov krog dokapitalizacije slovenskih bank ... Ovčke pa veselo blejamo dalje po forumih.
DrMinistr
# 17.02.2017 ob 12:55
No, ampak obsojeni so zato, ker so "nategnili banke", ne zato, ker je zaradi njih na stotine delavcev z družinami vred pristalo na socialnem dnu in imajo številni zaradi tega dobesedno uničena življenja.
KLIPAN
# 17.02.2017 ob 12:34
Že spet uber pošteni Slovenci.
amfora
# 17.02.2017 ob 12:46
Škoda, da niso na Irskem. Tam so pobrano premoženje prodali, z izkupičkom pa zidajo nove zapore ( ne hotelov) za novo odkrite barabe.
Haloo
# 17.02.2017 ob 12:52
Denarja ni potrebno vrniti, bivanje bo na račun poštenih državljanov.
Zaradi vzornega vedenja bodo predčasno izpuščeni in uživali pridobljene evrčke, še dolgo dolgo.
krosnjar
# 17.02.2017 ob 13:13
Preslepitev bank. . . Da ne bi komu prišlo na misel, da bi v bankah odgovarjal zaradi nevestnega dela v službi. Ali korupcije.
Morda kdo ve kje je končala Romana Logar, zadnja direktorica SDK, ki je edina preprečevala zgodbe "nacionalnega interesa" notranjih odkupov in vlagala kazenske ovadbe?
SKing
# 17.02.2017 ob 12:40
Tako to je, če nisi ubogljiv in ne ubogaš Igorja B. Kot kaže, da vodilni v MIP-u niso poslušali.

Vpliv Igorja B. je neverjeten - če nisi na njegovi strani, potem beži kolikor te nesejo pete.
pateruros
# 17.02.2017 ob 12:52
Res ne razumem, kaj pa povračilo škode? Ste normalni? Kdo bo vrnil denar?
opusdei
# 17.02.2017 ob 13:26
Grem stavit da že imajo datum pri zdravniku ki bo ugotovil da so zdravstveno nesposobni za arest.
uberdisco
# 17.02.2017 ob 13:11
Nič bat. Po pritožbi bojo zunaj, pa še odškodnino od države bojo dobili, ker se jim godi krivica. Če pa to ne bi šlo, pa kaki vikend paket na odprtem oddelku (penzionu) ala Šrot. Živele Butale!
theone
# 17.02.2017 ob 12:41
sem ter tja kakšnega obsodijo da vendarle ne izgleda vse prozorno, sicer pa so bli volkovi kadri sds, vladata pa smc in sd tako da tudi razumljivo
mbvana
# 17.02.2017 ob 13:30
Zaporna kazen je popolnoma brezvezna, če ji ne sledi denarna. In denarna je popolnoma brezvezna, če ni skladna z nakradenim.

Za zmoto v višini vsakdanjih zneskov ni na davčni nobene milosti.
adamus
# 17.02.2017 ob 13:59
koliko bodo dobili bančniki, ki so "nasedli" na prirejene bilance?
oleander
# 17.02.2017 ob 13:35
Kje pa je pokradeni denar???
libby
# 17.02.2017 ob 13:08
Premilo.
Premalo.
gesan
# 17.02.2017 ob 12:49
Vodilni v Mipu obsojeni na večletne zaporne kazni
...................................
Vsi bi že zdavnaj morali bit na družbeno koristnem odsluževanju, njihovo premoženje, ki je prekomerno tistemu kar so prijavili kot plačo, pa zarubit! Tak isto velja za vse sorodnike ali katerekoli druge pajdaše na katerega so karkoli prepisali...

Ampak ta država je sinonim za buthalistiko in bo zdaj spet enemu odpovedovalo srce, drugemu bo pretila možganska kap, tretji bo z pasportom v roki brezbrižno odletel nekam na počitnice...

in tako bo zadeva šla v maloro in folk še vedno ne bo dojel kako jih sistem ima za bedačeke, ker jim še on pobere vse te pravdnine in sprdavščine.

Kdaj bo človek sposoben osebne dojemljivosti?
Bojim se, da je vedno manj možnosti od kar so prišli buthalci do pametnih telefonov.
sv
# 17.02.2017 ob 13:35
Velikooooo, velikooooo prenizke kazni. 6 mio EUR? Če vzamemo povprečno plačo 1000 eur, so nekoga ogoljufali za 6000 mesecev plače. Kar je 500 let zastonj dela. Če si to pošteno razdelijo, je to na vsakega cca 166 let. No, to bi bila poštena kazen. In tajkuni bi se počasi kaj naučili. Da pa jim ne bi bilo dolgčas v zaporu, bi jim lahko zagotovili tudi razvedrilo v obliki družbeno koristnega dela (beri gradnja avtoceste, izgradnja prvega slovenskega otoka,...).
oniks111
# 17.02.2017 ob 13:47
Končno,vsaj del zasluženega.Kaj pa vrnitev nezakonito pridobljenih sredstev?Otem pa nič.
slovboy
# 17.02.2017 ob 13:21
Ne bo miru dokler ti kriminalci, vsi po vrsti, ne bodo začutili palice jezne opeharjene množice.
Pa naj to zgleda kot poziv na linč ali ne. Naša država(politiki) se še niso nikoli zganili, če ni bilo
dovolj ostrih protestov.
RockyV
# 17.02.2017 ob 14:53
Kje lahko podpišem, da mi banka nakaže 6 milijonov, pa grem v čuzo za 5 let...po dveh sem zunaj! Sramota od države, ta denar bi morali vrniti.
Temu se reče uspešni slovenski podjetniki.
Farsa, cela država je navadna farsa.
tupamaross
# 17.02.2017 ob 13:58
Nekaj milijonov EUR so si spravili na varno za čas,
ko pridejo iz zapora. Če tega niso naredili, po tem
pa so resnično nesposobni.
adamus
# 17.02.2017 ob 13:42
a finančnik, ki je prirejal posl. r. in za vse to vedel..
koliko bo on dobil
Lupo
# 17.02.2017 ob 13:40
Vodilni v Mipu obsojeni na večletne zaporne kazni

Vse lepo in prav, Ma jih bodo odsedeli?
oniks111
# 17.02.2017 ob 14:00
Sem napisal,da je sodba vsaj delček zadoščenja za pokradeno,pa da o sodbi o vrnitvi sredstev pa nič,a so me takoj izbrisali.
mike1968
# 17.02.2017 ob 13:26
Čas je da se spremeni zakonodaja v tem, da morajo obtoženci priti na izrek sodbe in če se jih obsodi na zapor, v lisice, jih odpelati v zapor, pa se naj potem pritožujejo...
nevem
# 17.02.2017 ob 15:16
@antartide
... "in volkovi so požrli meso ... (pardon, podelili so ga s svojimi odvetniki)".

In bankirji!
rabies
# 17.02.2017 ob 13:46
Jst bi tud šel sedet za par let v zameno za par milionov evrov. Ne rabim penzije.
yanker
# 17.02.2017 ob 13:21
Ok kazen absolutno prenizka, glede na ostale tajkunčke pa kar primerna. Kaj pa povrnitev POVZROČENE ŠKODE in VRAČILO NEZAKONITE PRIDOBLJENE PREMOŽENJSKE KORISTI?

Pa upam da ne bo kak vikend zapor in podobne neumnosti, mu bo pa zapor koristil za zdravje, ne bo več tako zamaščen in zavaljen. Poglejte kako zdravi so se iz zapora vrnili Šrot, Janša in Prijatelj.
pajcevina984
# 17.02.2017 ob 13:20
Opažam, da so zaporne kazne za gospodarski kriminal zelo visoke, kar je prav in pošteno. Upamo in želimo si, da bodo zaporne kazni zvišali tudi za brutalne umore, eden teh se je nedavno zgodil v Krškem , ne vem, ali se samo meni zdi, da so zaporne kazni za gospodarske prekrške zelo visoke, medtem, ko so zaporne kazni za zločlne absolutno premile.....Čas je, da to popravijo, kazen pa mora biti vedno vzgojna, tako so že daleč nazaj pravili stari ljudje.
King Viljem
# 17.02.2017 ob 12:55
Minister Klemencic!
Beri komentarje in povej, kako bos ukrepal za izboljsanje sodstva v tej drzavi. Tudi ugled je na dnu...
Porazno stanje.
ti-ne
# 17.02.2017 ob 15:40
Koliko ljudi je umrlo v bedi in žalosti zaradi teh pohlepnih volkov?
garmond
# 17.02.2017 ob 15:14
Zdaj pa pritožba zaradi procesne napake, če pa še to ne bo dovolj, pa jim še vedno ostane US.
Pa saj smo že navajeni na ta sistem pri nas.
Lluka
# 17.02.2017 ob 14:12
Kdor je napisal pritožbo, prosim da sodnica še tega strpa za nekaj let na hladno.
mariborchan2
# 17.02.2017 ob 13:53
Kakšen zapor, jaz bi take nogonu delat v fabriko za tak dolg, da bi odsluzli dnar, ki so ga nakradli -- po delavskih placah. Nakradeno pa obvezno zaseči in povrnit dolgove.
nevem
# 17.02.2017 ob 13:06
Za pričakovati je, da bo višje sodišče sodbo zavrglo, ostale v postopku pa bodo zastarale. O tem, da bo kdo vračal bistveno višje nakradene zneske kot je prikazano pa so le mokre sanje.
Volcje so pač volcje. Naša sodišča pa naša sodišča.
la.sonrisa
# 17.02.2017 ob 13:00
družinsko podjetje torej
7up
# 17.02.2017 ob 12:59
Pač nacionali interes - to ste hoteli, to ste dobili.
Faketi
# 17.02.2017 ob 16:25
A temu se pravi zapor ali odih? Zajterk počitek kosilo počitek večerja spanje itn. Premoženje z hlaćami v red vse zaplenit to naj bi bila kazen.
freelander1
# 17.02.2017 ob 16:25
Takih primerov je veliko.
Vse je posledica prihvatizacije, ker jim je režim (po večini so vsi bili z rodovnikom ZKJ ali ZSMS...) brezplačno podaril firme. Dobili so kredite, za katere niso zastavili niti centa svojega privatnega premoženja. Ko so postali lastniki darila (podjetja) so mislili, da so v dar dobili bankomat in ga veselo praznili.
Rugess Nome
# 17.02.2017 ob 15:35
zakoni so pri nas tako napisani, da lahko gospodarski kriminal cveti. v drugih normalnih državah se sorodnikom sumljivo premoženje enostavno zapleni.
Kazalo