Libanonski kemik je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom. Foto: BoBo
Libanonski kemik je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom. Foto: BoBo
Kemik osumljen napeljevanja k umoru
Pahor je sprejel ženo Milka Noviča

Kemijski inštitut se je po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja Janka Jamnika znova znašel v središču pozornosti zaradi domnevnega kaznivega dejanja. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 54-letnega libanonskega kemika 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov.

Večer in Dnevnik poročata, da ga preiskujejo zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, saj je tožilstvo ob zaslišanju vložilo zahtevo za sodno preiskavo po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov.

S Kemijskega inštituta pa so sporočili, da so bili konec oktobra 2017 seznanjeni, da je nekdanji zaposleni na sodelavca pripravljal napad, ki ga je policija preprečila. Nad dejanjem so globoko pretreseni, vzroka zanj pa ne poznajo. Osumljenemu za načrtovanje napada se je pogodba o zaposlitvi iztekla leta 2010, so še dodali.

Novičeva soproga k Pahorju
Osumljeni kemik je bil po poročanju Večera tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti. Za ta umor je bil še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je prisodilo 25 let zaporne kazni.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Novičevo soprogo Marjano Novič, saj mu je napisala pismo, v katerem opozarja na številne kršitve, ki naj bi se dogajale med sojenjem. Kot so po srečanju sporočili iz Pahorjevega urada, predsednik spoštuje neodvisnost ustanov pravne države, kljub temu pa opozarja, da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo.

Kemik osumljen napeljevanja k umoru
Pahor je sprejel ženo Milka Noviča