Neznanci so ponoči oskrunili spominsko obeležje aferi JBTZ. Foto: MMC RTV SLO
Neznanci so ponoči oskrunili spominsko obeležje aferi JBTZ. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so policisti ponoči zaznali grafite ("Lopovi!", "Gotovi ste", "Spomenik korupciji", "JBZ v zapor!") ob spominski plošči na Roški cesti in zdaj zbirajo obvestila.

Odziv SDS-a
"Dogodki na Roški cesti leta 1988 predstavljajo vrhunec dostojanstvenega in odkritega boja slovenske civilne družbe za človekove pravice, temeljne politične svoboščine in vladavino prava. Mazaška akcija, s katero so danes ponoči vandali oskrunili pomnik teh dogodkov, pa je strahopetno nasprotje vseh teh vrednot," so v odzivu sporočili iz SDS-a.

Odkritje spominske plošče aferi JBTZ
Pretekli petek je minilo 25 let od začetka afere JBTZ in ob tej priložnosti so Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl na Roški odkrili spominsko ploščo, na kateri sta v nekaj stavkih opisana proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic. Ob odprtju je manjkal četrti od vpletenih v afero JBTZ, Ivan Borštner.

Odkritje spominske plošče je spremljalo več sto ljudi. Nekateri so s seboj prinesli cvetje in tudi transparente v podporo predsedniku SDS-a Janezu Janši. Shod ni bil prijavljen, zato so policisti popisali tudi nekaj prisotnih ljudi.