Obtožba jima ne očita umora iz koristoljubja, temveč uboj uslužbenke na pošti. Foto: BoBo
Obtožba jima ne očita umora iz koristoljubja, temveč uboj uslužbenke na pošti. Foto: BoBo

Tragični dogodek se je zgodil 21. junija letos, ko je med ropom poštne poslovalnice v Kresnicah pri Litiji umrla uslužbenka. Na ljubljanski policijski upravi menijo, da naj bi se osumljena Blaž Ereiz in Denis Softič popoldne pripeljala v Kresnice, si ogledala okolico, nato pa naj bi Ereiz z enim samim strelom ubil uslužbenko, ko je bila ta sama v prostorih pošte, ter ukradel denar.

Istega dne naj bi v dopoldanskem času oropala tudi že pošto v Divači. Od tam sta odnesla 370 evrov, iz pošte v Kresnicah pa 1.600 evrov.

Ereizi je policistom grozil z orožjem
Dan po dogodku so policisti že izsledili voznika avtomobila, 24-letnega Softiča, in ga pridržali. Naslednji dan pa je policija malo pred popoldnevom v gostinskih lokalih v bližini železniške postaje v Ljubljani opazila še drugega storilca, 26-letnega Ereiza. Ko so ga skušali prijeti, jim je zagrozil s strelnim orožjem. Eden izmed policistov je izstrelil opozorilni strel, osumljenec pa je nato pištolo odvrgel in stekel v smeri proti železniški postaji, kjer pa so ga policisti dohiteli.

Grozi jima kazen do 10 oz. 15 let zapora
Oba osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi drugih kaznivih dejanj. Preiskovalni sodnik pa je zanju odredil pripor. Za uboj je zagrožena kazen med enim in petnajstimi leti zapora, za rop pa med enim in desetimi leti. Ereiz se bo moral zagovarjati še zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Po tragičnem dogodku v Kresnicah so v Pošti Slovenije do začetka septembra varnostno opremili 30 poštnih poslovalnic, do konca leta pa nameravajo z dodatno mehansko zaščito opremiti še 100 poslovalnic.