Prometna nesreča, v kateri so umrli trije mladi ljudje, se je zgodila 2. oktobra zgodaj zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Prometna nesreča, v kateri so umrli trije mladi ljudje, se je zgodila 2. oktobra zgodaj zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Prometna nesreča
Vzrok za prometno nesrečo je bila vožnja v nasprotno smer po avtocesti. Foto: MMC RTV SLO

Nesreča se je zgodila 2. oktobra zgodaj zjutraj, ko je vinjeni 46-letnik pri Arji vasi zavil na nasprotni vozni pas avtoceste in trčil v avtomobil, ki je po svojem pasu pravilno prehiteval tovornjak. V avtomobilu so bili štirje potniki. Trije, 24-letni voznik in sopotnici, stari 21 in 22 let, so umrli na kraju nesreče, ena sopotnica, prav tako stara 21 let, pa se je hudo poškodovala. Domnevni povzročitelj bi moral danes na zaslišanje na celjsko okrožno sodišče, a ni prišel, saj je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Vojniku.

Napovedani plakati s slikami in imeni
Starši umrlih deklet in fanta pa so medtem že napovedali izdelavo plakatov s slikami in imeni svojih otrok, obenem pa naj bi na plakate dali tudi sliko in ime domnevnega povzročitelja nesreče. Njegova zagovornica Nuša Maček je opozorila, da to ne bo spremenilo ničesar ter da so se nesreče dogajale in se bodo dogajale še naprej, ob tem pa dodala:

"Opozarjam starše in odvetnika Matoza, naj si pogledajo reklamni spot na komercialni televiziji, ki prikazuje voznika, povzročitelja prometne nesreče, ki je nesrečo povzročil v takšnem stanju, v kakršnem je danes moja stranka. Če se bo takšno ravnanje staršev in njihovega odvetnika nadaljevalo, zagotavljam, da ne bo prišlo do sojenja, ker ga moja stranka ne bo dočakala,". Kdaj naj bi bili plakati pripravljeni, še ni znano, so pa starši umrlih danes v spomin in opomin pred celjsko občino prižigali sveče.

"Hitro zaslišanje naj postane sodna praksa"
O za danes napovedanem zaslišanju pa je zagovornik staršev ponesrečenih mladostnikov Franci Matoz dejal, da se je s tem primerom, in to po zaslugi medijev, prvič zgodilo, da so osumljenega voznika želeli zasliši tako hitro po nesreči, kar bi morala postati sodna praksa. Matoz se je vprašal tudi, ali ne bi bilo morda smiselno odrediti pripora zaradi nevarnosti ponovitve dejanja.

Po besedah Mačkove pa po zakonu o kazenskem postopku ni pogojev za zaslišanje domnevnega povzročitelja, akcijo staršev pa je označila za neprimerno na dan, ko se začenja zaslišanje njene stranke. "Odvetnik Matoz se javno hvali, da je on zaslužen za to, da je to zaslišanje tako hitro na sodišču, torej po 14 dneh po nesreči, kar ni res. Današnje zaslišanje je posledice tega, da je okrožno državno tožilstvo v bistvu predlagalo začasni odvzem vozniškega dovoljenja moji stranki, torej je to razlog, da smo danes tako hitro na sodišču, pri tem pa odvetnik Matoz nima nobenih zaslug," je še pojasnila Mačkova.

"Matoz zavaja tako starše kot javnost"
Povzročiteljeva zagovornica je povedala še, da Matoz s takšnim govorjenjem zavaja tako starše kot javnost ter izrazila nasprotovanje gonji oziroma linču njene stranke. Dodala je, da bi Matoz moral ravnati povsem drugače, se pravi pomiriti strasti in se častno ter dostojanstveno udeleževati kazenskega postopka.