Zaradi protestov proti mariborskemu županu je bila akativirana posebna enota policije. Foto: BoBo
Zaradi protestov proti mariborskemu županu je bila akativirana posebna enota policije. Foto: BoBo
Izjava Franca Kanglerja za MMC

Policijska uprava Maribor je poslala poročilo glede včerajšnjega neorganiziranega protestnega shoda proti mariborskemu županu Francu Kanglerju. "Za zagotovitev varnosti cestnega prometa so policisti za določen čas zaprli del Ulice heroja Staneta. Posamezni protestniki so v zgradbo metali predmete, na prazen parkirni prostor pa je iz množice priletela goreča bakla. Pred vhodom v stavbo Mestne občine Maribor je moški zažgal plakat, policisti so mu izdali plačilni nalog," so v sporočilu za javnost zapisali na Policijski upravi Maribor.

Izjavo Franca Kanglerja, ki jo je posnel Dejan Rat, lahko poslušate na desni, o radarjih pa je razprava potekala tudi v Radijski tribuni Radia Maribor.

Mariborski policisti so tudi razkrili, da so posamezniki iz skupine protestnikov nato na Krekovi ulici požgali napravo za merjenje hitrost in da je v stavbo Mestne občine Maribor priletelo nekaj kamnov, ki so poškodovali steklo na vratih in oknih.

"Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Po ukazu se je množica umirila, protestniki so v manjših skupinah pričeli zapuščati protestni shod," so še zapisali na mariborski policijski upravi.

Poškodovanih po podatkih policije na protestih ni bilo, direktor Policijske uprave Maribor pa je zaradi zavarovanja življenja ljudi in premoženja aktiviral posebno policijsko enoto.

Policija naj bi bila preveč pasivna
Na včerajšnje proteste sta se odzvali tudi mariborski SLS in Županova lista (ŽL), ki nista najbolj zadovoljna s posredovanjem policije. "Na protestu, ki se je zgodil navedenega dne v Mariboru, so se protesti kljub argumentativni razpravi na seji Mestnega sveta in razumevanju kritik in določenega nezadovoljstva mariborske javnosti, žal sprevrgli v namerno povzročanje škode z razbijanjem okenskih stekel in uničevanjem fasade na občinski stavbi ter s sežigom še ene merilne naprave hitrosti prometa, vse ob nerazumljivi pasivnosti policije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem člani SLS-a in ŽL-ja razumejo nezadovoljstvo javnosti zaradi radarjev, tudi jasno izrečene in argumentirane kritike, vendar pa obsojajo vandalizem in se od njega distancirajo.

"Odgovornost dialoga za spremembe nekaterih rešitev, ki ljudem niso všeč, nikakor ne more in ne sme zamenjati spodbujanje protestnega vandalizma s strani kritične opozicije. Opozicija v mestnem svetu ima na voljo demokratične, uradne postopkovne vzvode za drugačne odločitve MS, ne pa nasilniške vzvode ulice," so pri SLS-u in ŽL-ju zapisali v sporočilu za javnost in pozvali mariborski SD in njihove poslance državnega zbora, da se jasno in javno opredelijo do organiziranega uničevanja tuje lastnine in do fizičnih groženj županu in posameznim članom mariborskega mestnega sveta.

Mariborski župan Franc Kangler je sicer ob protestih med drugim dejal, da "predsednik vlade in vlada tudi ne odstopijo v tistem trenutku, ko protestirajo, tudi sam ne mislim, na takšen način ne".

Izjava Franca Kanglerja za MMC