Mariborski redarji bodo proti sedmim kršilcem, ki so vozili več kot 50 km/h prehitro, vložili obdolžilne predloge. Foto: BoBo
Mariborski redarji bodo proti sedmim kršilcem, ki so vozili več kot 50 km/h prehitro, vložili obdolžilne predloge. Foto: BoBo

Predstavnik medobčinskega redarstva Mitja Senekovič je pojasnil, da gre v kar 85 odstotkih za prekoračitev hitrosti za manj kot 10 km/h. Kaznovali bodo tako le 96 voznikov, ki so vozili več kot 30 km/h nad dovoljeno hitrostjo, proti sedmim, ki so vozili kar 50 km/h hitreje, pa bodo vložili obdolžilne predloge.

"Trendi kažejo, da se število prekoračitev znižuje. V prvem tednu novembra smo zabeležili nekaj več kot 7.000 prekoračitev hitrosti, kar dnevno v povprečju pomeni med 700 in 800 prekrški. Ker želimo z ukrepi poskrbeti za varnost, ne pa polniti proračuna, smo se odločili, da za oktober ne bomo izdajali plačilnih nalogov," je dejal Senekovič.

"Posel je bil transparenten"
Sicer pa so predstavniki Mestne občine Maribor skupaj s predstavnikoma zasebnega vlagatelja v projekt - družbe Iskra Sistemi - javnost na novinarski konferenci znova skušali prepričati o pravilnosti in transparentnosti sklenitve posla - direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner je zavrnila tudi očitke na račun župana Franca Kanglerja, da naj bi ta pri sklenitvi posla prekršil svoja pooblastila.

Radarski sistem je po njenih besedah namenjen tistim, ki kršijo cestne predpise, zato nikakor ne gre za nek davek ali takso. Zatrdila je, da ne drži, da bodo morali modernizacijo semaforskega sistema v mestu plačati davkoplačevalci in še enkrat poudarila, da je za občino najpomembnejši prometni vidik, saj je opaziti, da se promet v mestu že umirja.

Predstavnika Iskre Sistemov Petra Goltnika pa preseneča, da se pristojni organi precej medlo odzivajo na primere vandalizma in uničevanja radarjev. Zagotovil je tudi, da njihovo podjetje deluje transparentno, saj "sicer ne bi obstajali že 60 let".

"Šlo je kršitev zakonodaje"
Opozicija bo svoje povedala na ponedeljkovi seji mestnega sveta, ker pa je predsednik mestnega odbora stranke in poslanec SD-ja Matevž Frangež prepričan, da so se v postopku pojavile bistvene kršitve zakonodaje in precejšnje napake v postopku, je že danes vložil predlog za revizijo Računskega sodišča, prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije in pobudo za nadzor zakonitosti ministrstvu za finance.

"Kršitve zakonodaje in velike napake v postopku napeljuje na skrajno neodgovorno ravnanje župana kot varuha zakonitosti in javnega interesa. Tako množičen revolt jasno kaže, da v Mariboru, kjer smo soočeni z vse več obupa in globoko socialno stisko, ni in ne sme biti prostora za to, da se pod krinko javnega interesa iz denarnic ljudi napaja zasebni kapital. Resnost in globina kršitev ponovno napeljuje zgolj na en sklep: čas je, da gre," je prepričan Frangež.