Lovše se je zaporu ognil z največjim plačilom varščine v zgodovini samostojne Slovenije. Foto: BoBo
Lovše se je zaporu ognil z največjim plačilom varščine v zgodovini samostojne Slovenije. Foto: BoBo

Lovše naj bi po mnenju tožilstva Diners oškodoval za devet milijonov evrov, je ob tem še poročal POP TV.

Gre za zgodbo izpred dobrih dveh let, ko je Banka Slovenije maja 2013 prepovedala uporabo kartic Dinersa zaradi neplačevanja trgovcem, s katerimi je imela Lovšetova družba sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club.

Sledila so pogajanja, v katerih so se dogovorili, da bo dolgove podjetij Diners Club Slovenija in DC Finance pokril Diners Club International, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči bank Unicredit in Hypo, novi lastnik franšize Diners Cluba za Slovenijo pa je postal Erste Card Club.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so nato Lovšeta aretirali, zaradi domnevne begosumnosti pa je bil od avgusta do novembra 2013 v priporu. Zaradi odrejenega pripora pa se je Lovše med drugim pritožil tudi na ustavno sodišče, saj po njegovem mnenju utemeljenega suma očitanega kaznivega dejanja ne izkazujejo niti domnevne nepravilnosti pri poslovanju družbe Diners, kot jih je ugotovila Banka Slovenije, niti očitek, da mu je Diners Club Slovenija omogočal nemoteno uporabo plačilnih kartic.

Nato je plačal milijon evrov varščine, da so ga izpustili na prostost, kar je bila najvišja varščina v zgodovini Slovenije.