Tomaža Lovšeta so izpustili po plačilu rekordne varščine. Foto: BoBo
Tomaža Lovšeta so izpustili po plačilu rekordne varščine. Foto: BoBo

Lovše je po aretaciji tri mesece preživel v priporu, a je bil ob milijonski varščini novembra lani izpuščen. Obtožnica pa tudi po letu dni še vedno ni spisana.

Sodišče je Lovšeta takoj po preiskavah priprlo zaradi suma begosumnosti, saj naj bi imel tako bivališče kot celotno premoženje v tujini, prav tako naj bi njegova žena imela tuji vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

A po treh mesecih je sledil preobrat. Če so mu novembra lani sprva podaljšali pripor, je nato tožilstvo privolilo v plačilo najvišje varščine v Sloveniji. Šlo je namreč za milijon evrov, kar je takrat tožilec Jože Kozina ocenil kot "pravno korektno, tudi racionalno in ekonomično."

Pa ni bil odločilen samo milijon. Dejstvo je bilo tudi, da tožilstvu pravočasno ne bi uspelo končati preiskave in da bi Lovše februarja letos tako ali tako lahko odšel iz pripora. "Škoda je bila poravnana v predkazenskem postopku oz. preiskavi," je na posebnost primera, ki je vsaj za tožilstvo in slovenske razmere zelo redka, opozoril tožilec Kozina.

A to, da Lovše za seboj ni pustil nobenih razjarjenih upnikov, ki bi ga preganjali in zaradi katerih bi moral bežati, tožilstva ni odvrnilo od nadaljnjega dela. Kozina pa je pritrdil, da bo to zgolj okoliščina, ki lahko vpliva na izbiro, vrsto in težo kazenske sankcije.

Obtožnice pa po letu dni še vedno ni, med drugim tudi zato, ker je tožilstvo maja letos prejelo obsežno izvedensko mnenje s področja financ, ki ga mora zdaj proučiti in nanj dati pripombe. Po prejemu pisnih stališč strank bo sodišče ocenilo, ali bo izvedensko mnenje treba še dopolniti ali ne.

Robert Škrjanc, Radio Slovenija

Obtožnica proti Lovšetu še ni napisana
Obtožnica proti Lovšetu še ni napisana