Obtoženca dejanja obžalujeta. Foto: BoBo
Obtoženca dejanja obžalujeta. Foto: BoBo
Policija
Policija je 26-letnega Ereiza dva dni po dogodku opazila v gostinskih lokalih v bližini železniške postaje v Ljubljani in ga prijela pod uro na postaji. Ko so ga skušali prijeti, jim je zagrozil s strelnim orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Ereiz in Softič obžalujeta uboj uslužbenke

Z branjem obtožnice in zagovorom obeh obtoženih se je na Okrožnem sodišču Ljubljana začela glavna obravnava v sojenju dvojici, ki je obtožena ropa pošte in uboja uslužbenke na pošti v Kresnicah pri Litiji. Blažu Ereizu bodo sodili zaradi uboja, ropa in poskusa preprečitve uradnega dejanja, Denisu Softiču pa zaradi ropa.

Ereiz je v svojem zagovoru pred senatom oba ropa priznal in oba obžaluje. Poudaril je, da smrti uslužbenke ni želel ali je načrtoval, družini pa se je mesec po dogodku v pismu zanjo tudi opravičil, čeprav se, kot je dejal, zaveda, da to ne bo spremenilo ničesar.

Softić: Za rop v Kresnicah nisem vedel
Oba dogodka je obžaloval tudi Softić, zagotovil pa je, da za rop pošte v Kresnicah ni vedel in da je zanj in za uboj izvedel šele iz medijev.

Njegov zagovornik je sicer predlagal, da se kaznivo dejanje za njegovega klienta iz ropa v sostorilstvu prekvalificira v kaznivo dejanje pomoči pri ropu. Petčlanski senat, ki ga vodi sodnica Andreja Sedej Grčar, si je vzel čas, da o tem odloči šele na koncu postopka.

Pred ropom v Kresnicah ropala v Divači
Spomnimo. Ereiz in Softić naj bi se 21. junija popoldne pripeljala v Kresnice, si ogledala okolico, nato pa naj bi Ereiz z enim samim strelom ubil uslužbenko Anico Likovič, ko je bila sama v prostorih pošte, in odnesel denar, so dan po aretaciji osumljencev pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Iz pošte v Kresnicah sta odnesla 1600 evrov, istega dne pa naj bi dopoldne že oropala pošto v Divači. Od tam sta odnesla 370 evrov.

Dan po dogodku so policisti že izsledili voznika avtomobila, 24-letnega Softića, in ga pridržali. Naslednji dan je policija malo pred pol šesto popoldne v gostinskih lokalih v bližini železniške postaje v Ljubljani opazila še drugega storilca, 26-letnega Ereiza, sicer slovenskega državljana brez stalnega bivališča v Sloveniji.

Ko so ga skušali prijeti, jim je zagrozil s strelnim orožjem. Eden izmed policistov je izstrelil opozorilni strel, osumljenec pa je nato pištolo odvrgel in stekel proti železniški postaji, vendar so ga policisti dohiteli.

Grozi jima kazen do deset oz. 15 let zapora
Policisti so ju privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor. Za uboj je zagrožena kazen med enim in petnajstimi leti zapora, za rop pa med enim in desetimi leti. Ereiz se bo moral zagovarjati še zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Oba osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi drugih kaznivih dejanj.

Po tragičnem dogodku v Kresnicah je Pošta Slovenije do začetka septembra varnostno opremila 30 poštnih poslovalnic, do konca leta pa nameravajo z dodatno mehansko zaščito opremiti še 100 poslovalnic.

Ereiz in Softič obžalujeta uboj uslužbenke