Glede kazni je bil tožilec skrivnosten. Foto: BoBo
Glede kazni je bil tožilec skrivnosten. Foto: BoBo



Več podrobnosti naj bi bilo znanih prihodnji petek, ko je sodnica Vanja Verdel Kokol poleg nadaljevanja glavne obravnave, na kateri naj bi zaslišali več prič, razpisala tudi narok za izrek kazni Plankarju.

Kakšno kazen je zanj predlagalo tožilstvo, ni znano, saj se Plankar predobravnavnega naroka ni udeležil, tožilec Luka Moljk pa je bil glede tega tudi danes skrivnosten. Obramba sicer računa na pogojno zaporno kazen.

Tovšakova naj bi se pogajala za kazen
Plankar je obtožen, da je pomagal Tovšakovi in Alešu Pangercu pri nedovoljenem dajanju daril. Dal naj bi jima na razpolago svoje podjetje Terbo za sklenitev pogodbe s poljsko družbo Remak za opravljanje varilskih del v projektu Teš 6 ter poskrbel za dokumentacijo in upravne postopke za zaposlitev tujih varilcev pri tem projektu. Po navedbah tožilstva je pri tem vedel, da bo Tovšakova za to dala zastopniku Remaka Marku Konfiszu nedovoljeno nagrado.

Konfisz in Pangerc sta krivdo priznala že na predobravnavnem naroku avgusta 2013 in bila obsojena vsak na leto dni zapora. Danes je krivdo priznal še Plankar, po neuradnih navedbah pa naj bi se s specializiranim državnim tožilstvom pogajala za priznanje tudi Tovšakova in njen nečak Matjaž Tovšak.

Tovšakove in drugih pet soobtoženih danes, menda tudi zaradi napovedanih kritičnih vremenskih razmer, ni bilo na sodišče, zato se je dogajanje v sodni dvorani po Plankarjevem priznanju končalo.