Črna kronika
Ivan Radan
Tožilstvo je umaknilo obtožnico za smrt bolnice po pričanju anesteziologinje. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
VIDEO
Sojenje Radanu doživelo n...
VIDEO
Radan po novem obtožen št...
VIDEO
Radan zdaj obtožen štirih...

Dodaj v

Sojenje zdravniku Radanu: tožilstvo umaknilo obtožbo za dva umora

Obtožnica ga zdaj bremeni štirih umorov
20. februar 2017 ob 11:18,
zadnji poseg: 20. februar 2017 ob 22:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po daljšem premoru nadaljevalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu, sprva obtoženemu, da je šest bolnikov umoril iz morilske sle. Tožilstvo je danes umaknilo dve obtožnici.

Tožilstvo se je po današnjem pričanju strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh odločilo, da umakne obtožbo proti zdravniku Ivanu Radanu za umor dveh bolnic. Obtožnica Radana bremeni še štirih umorov.

Lopuhova je za tri bolnice na podlagi dokumentacije presodila, da odmerki morfija niso bili tako visoki, da bi pospešili njihovo smrt. Gre za bolnice, ki jih je Radan zdravil na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana septembra 2012, decembra 2012 in decembra 2013.

Tožilstvo je zatem umaknilo obtožbe za umor bolnic, ki sta umrli septembra 2012 in decembra 2013, ne pa tudi za bolnico, ki je umrla decembra 2012. Glede nje je namreč Lopuhova opozorila na izvedensko mnenje Wolfganga Krölla, da če je bolnica dobila takšno količino morfija, kot je to zapisano v temperaturnem listu, bi to verjetno povzročilo njeno smrt. Pri omenjeni bolnici namreč na podlagi dokumentacije ni jasno, ali je dobila tudi drugo infuzijo morfija, saj je bila v času, ko je bila aplikacija morfija zapisana, že mrtva.

Ob tem je Lopuhova dejala, da na podlagi podatkov življenjskih funkcij v temperaturnem listu te bolnice ni mogoče razbrati, da je imela bolnica težave z dihanjem in je bruhala, kot je to trdil Radan in s tem utemeljeval razlog za aplikacijo morfija. Tako prepričljivega razloga, zakaj je Radan bolnici dal morfij, po njenih navedbah ni.

Radan pravi, da je bolnika pri življenju ohranjal zaradi obiska svojcev
Glede bolnika s propofolom, ki je umrl konec januarja 2014, je Lopuhova dejala, da se ji zdi popolnoma nerazumljivo, zakaj se je še na dan bolnikove smrti dopoldne želelo podaljševati njegovo življenje, čeprav je bilo popolnoma jasno, da se izteka. Nato pa je popoldne dobil naenkrat visok odmerek propofola.

Radan pa je dejal, da je dopoldne reševal bolnika kljub paliativnemu zdravljenju, ker je želel, da ostane živ do popoldanskega obiska svojcev.

Sporen prehod z umetnega dihanja na spontano
Pri bolnici, ki je umrla julija 2013, pa je Lopuhova opozorila na velike količine morfija. Iz knjige narkotikov namreč izhaja, da je bilo za bolnico na dan smrti izdanih 14 ampul morfija. Lopuhova meni, da je bila uporaba morfija pri tej bolnici upravičena, saj so jo nekaj ur pred njeno smrtjo uspeli prevesti iz aparatov na spontano dihanje, kar je verjetno pri takšni bolnici sprožilo dihalno stisko. Vendar pa je po njenem mnenju "v tako visokih odmerkih morfij vplival na to, da je umrla".

Lopuhovi tudi ni jasno, zakaj so tako hudo bolno žensko, ki v tistem trenutku ni umirala, spravili na spontano dihanje, saj je bilo iz njenega zdravstvenega stanja jasno, da ne bo mogla sama dihati. Niti ji ni bilo jasno, zakaj je niso potem nazaj priklopili na umetno dihanje, saj je glede na dokumentacijo po dveh urah in pol prešla v dihalno stisko.

Radan je odgovoril, da ni bil on tisti, ki je bolnico prevedel na spontano dihanje. Po njegovih besedah je bila odločitev o tem sprejeta na konziliju, čeprav Lopuhova trdi, da to iz dokumentacije ni razvidno. Sicer pa je bolnica samostojno dihala dve uri, kar po Radanovih navedbah pomeni, da je bil prevod na samostojno dihanje uspešen. Ni pa je želel ponovno vrniti na umetno dihanje, ker da bi s tem bolnici samo podaljševal trpljenje.

Grožnje priči tožilstva?
Strokovnjakinja za paliativo, ki na sodišču nastopa kot priča tožilstva, je tudi opozorila, da je bila po njenem pričanju januarja deležna "kar nekaj pritiskov". Po njenih navedbah je dva dni po obravnavi prejela telefonski klic neznanega moškega, ki ji je dejal, da bi lahko predavala posebej zbrani družbi glede na to, kako dobro predava na sodišču. Ta moški naj bi ji tudi dejal, da bi se radi pozabavali z njo. Že predtem pa naj bi prejela fotografije moškega z lutko v roki. O tem je obvestila državno tožilstvo.

Tožilka Katarina Bergant je dejala, da so preverili telefonski klic in ugotovili, da je bil opravljen s telefona Marka Bohinca. Gre za Radanovega prijatelja, ki je bil tudi navzoč na začetku tokratne obravnave in je v sodni dvorani dejal, da Lopuhova laže.

G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 20.02.2017 ob 11:32
Milojka Kolar Celarc je ob izbruhu afere govorila o dr. Ivanu Radanu kot človeku kateri, da je kriv.
Odstop? Kje pa...

Se je že začelo. Zdaj bodo ovadbe padale ena za drugo, na koncu ne bo ostalo kaj prida. Človeku so uničili kariero in življenje.
In kako to izgleda v praksi? Pokvarjeni karieristični uradniki na pravobranilstvu in tožilstvu počnejo neumnosti in za njih ne nosijo nikakršne odgovornosti, ljudje pa jih vsak mesec plačujemo po dva in več tisoč evrov mesečno neto.

Zaradi tega primera bi morale leteti glave vse od politike do vodstva UKC-ja.

Sram naj vas bo, banda prodana!

Drži se, doktor Ivan Radan, nisi sam!
bruhnmici
# 20.02.2017 ob 11:29
Ali lahko nehate medijsko gonjo proti človeku, katerega primer je bolj kot ne konstrukt tistih, ki jim je šel v nos.
Atila the Hun
# 20.02.2017 ob 11:36
Končno en zdravnik, ki mu ni bilo vseeno za paciente! Zato so mu uničili kariero, da ne bi slučajno izstopal iz povprečja!
mkrebs
# 20.02.2017 ob 11:37
Pa še za drugih 5 naj se zgodi enako!
mičok
# 20.02.2017 ob 11:56
To je delo sodniško tožilske kamarilje, ki po vsej verjetnosti nedolžnega človeka maltretira do onemoglosti.Zbudi se Slovenija, da iz države za vse večne čase preženemo to svojat.
Bondjanez
# 20.02.2017 ob 13:25
Ce bom jaz kdaj rastlina si zelim ,da bo Radan v sluzbi.
Modrijan6
# 20.02.2017 ob 12:48
Dr. Radana pogosto srečujem na Povšetovi v Ljubljani - očitno sva oba doma v tem koncu. Dr. Radan mi deluje izjemno simpatično in prijazno, kjer koli teče pogovor o tem zdravniku o njem govorijo v presežnikih, za dr. Radana govorijo, da je vrhunski nevrolog. Zdaj človek res ne ve komu bi lahko še verjel........., medijem, ali mojim prijateljem in sosedom, ki ga poznajo osebno.
M.R.S.
# 20.02.2017 ob 13:02
Drži se Radan...sem v podobni stroki in sem 100% prepričan, da nisi kriv niti pri enem primeru. Upam, da bo zmagal razum in pravica!
Celine
# 20.02.2017 ob 12:03
Očitno je cela Slovenija na koki. Eni celo sveče uživajo.
borkov
# 20.02.2017 ob 15:05
Vsi tisti, ki so ga blatili od začetka, bi morali že sedaj odstopiti s svojih položajev.
Sojenje še ni končano zato se je treba vzdržati do končnih ugotovitev. Kot vse kaže, pa vendarle gre vzgodba v smer kontrukta proti Radanu.
Ne vem, zakaj komentiranje pod tem člankom ne bi bilo mogoče.Se mi zdi prav, da vsak izrazi svoje mnenje. Če ga lahko politiki (in to kvasijo neumnosti v parlamentu do onemoglosti) , potem je prav, da tudi navadni državljani v kolikor gre za normalne okvirje (brez žalitev, kletvic itd....) izrazimo svoje mnenje v tej zgodbi, ki bo zanimiva prav do konca. Se pa bojim, da v kolikor bo vse ovrženo človeku ugleda in dostojanstva z ničemer več ni moč povrniti. Kdo bo za to prevzel odgovornost?
pene
# 20.02.2017 ob 14:52
Sem se pogovarjal z dvema zdravnikoma, ki sta delala z njim - oba sta povedala, da je bil kot zdravnik izjemno strokoven in profesionalen, kot oseba pa tudi zelo pozitiven...
Bivši uporabnik
# 20.02.2017 ob 14:32
obtoženemu, da je šest bolnikov umoril iz morilske sle.

Obtožnica ga zdaj bremeni petih umorov

Obtožnica sicer Radana bremeni še štirih umorov.


:-) Tole bo kmalu začelo limitirat proti 0.
trolicnez
# 20.02.2017 ob 12:27
No, prehitro ne moremo govoriti. Niti ni fer do Radana. Vseeno pa ni treba blatiti politike in ukc-ja. Pocakajmo na koncni razplet sojenja, potem si pa dajmo duška.
kapljač
# 21.02.2017 ob 13:23
Sprememba obtožnice samo kaže kakšno " kuhinjo" se gre naše pravosodje. Že Obtožit nekoga, da je nekoga ubil, potem pa enostavno od tega korak za korakom odstopat je šele kriminal. Preden obtoži tožilec, bi moral vedet, kaj in koga obtožuje. Država pa bi morala vedet kaj s tožilcem ki tako zamoči storiti, da več ne bo družbi škodljiv.
Nikolaj
# 20.02.2017 ob 18:14
Radan je zgolj skrajšal muke neozdravljivo bolnim pacientom.
F.C.B.
# 20.02.2017 ob 17:32
Čeprav mi je jasno, da bomo mi plačevali ampak srčno upam, da jih Radan iztoži za lepe denarce. Že 2 "umora manj". Še malo pa bo številka na 0 in seveda ne bo nihče odgovarjal, da se je nedolžnega človeka vlačilo po priporu,hišnem priporu,sodišču in da mu je uničilo kariero in oblatilo ime.
gesan
# 20.02.2017 ob 16:07
pene
# 20.02.2017 ob 14:52
Sem se pogovarjal z dvema zdravnikoma, ki sta delala z njim - oba sta povedala, da je bil kot zdravnik izjemno strokoven in profesionalen, kot oseba pa tudi zelo pozitiven...
.........................
Mogoče je pa bil preveč pošten za naš sistem v zdravstvu in državi?!
Pa je mnoge to zelo motilo.
gesan
# 20.02.2017 ob 16:06
Bondjanez
# 20.02.2017 ob 13:25
Ce bom jaz kdaj rastlina si zelim ,da bo Radan v sluzbi.
..............................
To se pa strinjam!
Razen, če bo zahteval ,da njemu osebno mastno plačam, da bo to naredil.

Ampak, sistem je tako pokvarjen, da se njemu to zastonj niti ne izplača delat.
Ker vidiš kakšna je potem gonja...
gesan
# 20.02.2017 ob 16:04
bruhnmici
# 20.02.2017 ob 11:29
Ali lahko nehate medijsko gonjo proti človeku, katerega primer je bolj kot ne konstrukt tistih, ki jim je šel v nos.
..................................
Morajo imet nekega grešnega kozla, da napeljejo folk v druge zadeve od tistih, ki razkrivajo sistematske probleme našega zdravstva.

To je glih tak kot, ko gledaš kako se taisti policisti, ki potem gredo na ceste druge kaznovat, da se prehitro vozijo..., sami vozijo v službo in iz službe.
Bivši uporabnik
# 20.02.2017 ob 11:30
To smo na temle portalu napovedali že leta 2012. Zakaj ne vprašate nas? Sedaj bodo pa šle na naš račun vse plače za nazaj pa odškodnine za psihične bolečine. Obdržali bi ga takrat v bolnici, pa bi bilo vse skupaj danes rešeno.
Kazalo