Črna kronika
false
Na novinarski konferenci so se odzvali tudi začasni uporabniki prostorov. Skrbi jih porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo "v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam". Foto: BoBo
MOL zatrjuje, da je nesanirana propadla tovarna koles ekološko nevarna za središče Ljubljane, s čimer se sicer strinjajo tudi "rogovci". A težava je v programu in različni interpretaciji, kakšne dejavnosti bi se nato odvijale v obnovljenem Rogu. Foto: BoBo
Nekdanja tovarna Rog
Skvot Rog v nekdanji tovarni v osrčju Ljubljane je že ves teden v središču pozornosti slovenske javnosti zaradi napetosti med skvotarji in mestno občino Ljubljana glede rušenja, prenove in nadaljnje uporabe prostorov. Foto: BoBo
VIDEO
Objestneži napadli uporab...
VIDEO
Napad zamaskirancev na Rog
VIDEO
Nočni napad na Rog

Dodaj v

Uporabniki Roga za napad posredno krivijo MOL, Janković nasilje obsoja

Nočni napad zamaskirancev na Rog, pet poškodovanih, šest aretiranih
11. junij 2016 ob 06:47,
zadnji poseg: 11. junij 2016 ob 16:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Neposrednih povezav MOL-a z nočnim nasiljem pri tovarni Rog po mnenju uporabnikov prostorov ni. Vendar ocenjujejo, da je MOL odgovoren posredno. Župan Janković je zaradi napada zaskrbljen.

Začasni uporabniki prostorov ocen o tem, kdo stoji za nočnim napadom, niso želeli dati. Vendar menijo, da je Rog poenotil interese kapitala in uličnih skrajnežev. Pojasnili so, da so se branili s "kolektivnim pritiskom". Po posredovanju policije, ki da v poslopje ni vstopila, pa so se zadeve umirile.

Ob tem so bili ostri do MOL-a, ki ga obsojajo, da se ne opredeli jasno do ponedeljkovih dogodkov, ko so na območje nekdanje tovarne prišli varnostniki z bagrom, da bi začeli rušiti objekte, pri čemer je bilo nekaj ljudi ranjenih.

Zavrnili so tudi "taktike medijske manipulacije v zvezi s petkovim sestankom in njegovimi sklepi" in pojasnili, da v neformalnem pogovoru niso sprejeli nobenih sklepov, niti prišli do otipljivih izhodišč za iskanje rešitev.

Nekaj ur po sestanku so od pogajalca, vodje urada za mladino Uroša Grilca, prejeli zapisnik, ki pa je po navedbah predstavnikov uporabnikov Roga vseboval precej netočnosti, pet navedenih sklepov pa da niso sprejeli.

Neposrednih povezav MOL-a z nočnim nasiljem sicer po njihovem mnenju ni, a ocenjujejo, da je MOL odgovoren posredno. "Ponedeljkovi dogodki so namreč povzročili eskalacijo položaja," je navedel Rastko Pečar.

Janković ponudil pomoč pri varovanju Roga
"Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju Tovarne Rog in celo o fizičnih poškodbah. Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati," je v odzivu na napad dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

MOL se je sicer v petek na skupnem sestanku s sedmimi predstavniki Skupščine začasnih uporabnikov pisno zavezal, da do odločitve sodišča ustavi vse dejavnosti in do takrat z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Roga in za vključitev obstoječih programov v prenovljeni Center Rog.

"Ocenjujem, da smo skupaj naredili pomemben korak naprej, v MOL-u pa smo ponovno poudarili svoje večkrat podane pobude za konstruktivni dialog v kontekstu celovite prenove Roga, zato se zdaj ne morem znebiti vtisa, da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. Tem posameznikom sporočam, da jim ne bo uspelo," je še sporočil ljubljanski župan in dodala, da je MOL pripravljen začasnim uporabnikom ponuditi pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli

Pet poškodovanih v nočnem napadu
Organizirana skupina napadalcev, v kateri je bilo po podatkih rogovcev od 20 do 30 ljudi, je v petek nekaj pred polnočjo napadla začasne uporabnike Roga v Ljubljani in jih pet poškodovala. Huje ranjen je bil en človek, ki je obležal na ulici pred nekdanjo tovarno koles v središču Ljubljane in je potreboval bolnišnično oskrbo, je poročal Radio Slovenija.

Aretirana šesterica stara od 17 do 20 let
Napadalci so nato zbežali, a so policisti prijeli več osumljencev in jih pridržali, kar pričajo objave na družbenem omrežju Twitter. Policija je v soboto dopoldne potrdila, da je zaradi kršenja javnega reda in miru v Trubarjevi ulici v Ljubljani posredovala pred nekdanjo tovarno Rog, pri čemer so aretirali šest ljudi, starih od 17 do 20 let, polnoletne so pridržali, mladoletnika pa predali staršem. TV Slovenija je popoldne poročala, da nihče od prijetih ni več v pridržanju.

Zamaskiranci grozili s požigom
Incident je za 2. jutranjo kroniko Radia Slovenije opisal Aljoša Dujmič: "Uporabniki in uporabnice Roga smo bili sinoči od 23.30 do polnoči izpostavljeni napadu neznanih nasilnežev. Šlo je za najmanj 30 zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Pred tovarno Rog so poškodovali najmanj pet oseb, od tega eno huje, ki je bila tudi hospitalizirana. Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami. V tovarni Rog je bilo v času napada približno 150 ljudi. Po posredovanju policije se je položaj umiril."

Po policijskih podatkih lažja poškodovan en človek
Večja skupina napadalcev je bila oblečena v črno in v maskirnih oblačila, ob tem so fizično obračunavali z ljudmi na ulici pred Rogom. Po podatkih policije je bil lažje poškodovan en človek, ki je padel pri umikanju. "Do tega trenutka pa policija ne razpolaga s podatkom, da bi še kdo iskal zdravniško pomoč zaradi pretepa," so v izjavi za javnost zapisali pri Policijski upravi Ljubljana, kar je v nasprotju s poročili iz Roga, kjer poudarjajo, da je mlajši moški še vedno v bolnišnici.

Posnetek nočnih dogodkov v Rogu (posneli so ga uporabniki prostorov Roga)

To. G., Radio Slovenija, G. C.
Prijavi napako
Komentarji
daresi
# 11.06.2016 ob 07:00
Rog je od MOLa. Anarhisti ven!
ZvonkoS1
# 11.06.2016 ob 06:58
Ene in druge bi lahko policija pospravila in odpeljala potem pa samo "ruši miško"....
ZvonkoS1
# 11.06.2016 ob 07:02
@Chopin tudi osebki, ki so zavzeli tujo lastnino niso ravno uravnovešeni in glede nato kako postopajo so prav enako primitivni.
jurica
# 11.06.2016 ob 07:19
Po mojih informacijah je napadla Prva sosedska četa.
Bataljon Strpni sosed pa je že tudi v pripravi in le če čaka na ukaz.
Še vedno pa čakam kdaj bo RTV SLO poslala svoje novinarje med bližnje sosede Roga, da končno izvemo še njihovo mnenje.
#uravnoteženonovinarstvo
#iskanjeresnice
ZvonkoS1
# 11.06.2016 ob 07:26
@Chopin
Ne vem kaj ti ni jasno.....
kot prvo naj ti bo kristalno jasno, da nobenega ne zagovarjam...
kot drugo pa, zasesti tuj objekt in se obnašati, kot da je tvoj in hkrati uničevati lastnino drugega (beri: bager), itd. je prav tako primitivno in neuravnovešeno in bi prav tako potrebovali kakšno strokovno obravnavo.

Ker po tvoji analogiji so sedaj vsi zapuščeni objekti v Sloveniji na "razprodaji", prideš, se naseliš, prineseš liter jupola in objekt ti pripada....
Chopin
# 11.06.2016 ob 06:55
Organizirani nasilnezi, primitivci in ekstremisti. Upamo lahko da policija vse polovi in jih za dolgo spravi v zapor, potem pa dolgoletna prevzgoja s psihologi itd.
Mufisol
# 11.06.2016 ob 07:01
Taktika mogoče?
TineB
# 11.06.2016 ob 09:04
Pred dnevi so se rogvci znašali nad policijo, češ da so represivni organ, ki nad njimi zganja nasilna dejanj ... Danes so jo pa klicali na pomoč? Da naj jih zaščiti. In da naj se pravna država uveljavi (čeprav jo sami ekaltantno teptajo - z nezakonitim zasedanjem tovarne Rog).

Isti šmorn kot z bodečo žico: kot obramba državne meje je bila žica zanje fej in fuj, sami so jo pa brez sramu uporabili za "obrambo" Roga, ki so ga nezakonito zasedli.

Hinavci na kubik!
BobPage
# 11.06.2016 ob 08:37
@SamoRes

Medtem na drugi strani popolnoma miroljubna in nezamaskirana skrajna levica.

cerebro
# 11.06.2016 ob 07:38
Hja, oboji so volili Zokija. Kar se nas tiče, je to pač ljubljanska zadeva in ni vredno objave v nacionalnem mediju. Sami si sortirajte svoje odpadke.
daresi
# 11.06.2016 ob 07:13
Rog ima lastnika. Janković pri tem nima nobene vloge razen, da je pač po neumnosti župan.
BepaJoseph
# 11.06.2016 ob 08:04
Kaj pa v Rogu delajo tako pozno? Zgleda,da nekateri tudi stanujejo tam... Težko verjamem,da imajo 24/7 učenje tujih jezikov, pa pomoč beguncem in ostale humane dejavnosti,kot pravijo. Meni bolj zgleda, da se za to fasado skriva zaslužkarstvo za nekatere (kot na Metelkovi) z organizacijo zabav, nedovoljeno prodajo pijač in drugih opojnih substanc, vse skupaj zavito v kulturo in dobrodelnost...
Celjan27
# 11.06.2016 ob 07:30
Ne razumem teh "umetnikov"? Jankovic jim je dovolil, da ostanejo notri do prenove, oni pa razdrejo zagovor in ostanejo do konca. Dobrota je sirota.

Sicer pa, kaj bi dal, da bi imeli takega zupana v Celju. Mogoce bi se ohranil stari mlin, brez skvoterjev, ne pa da ga je dal "nekdo" pozgati....
Lord Vader9
# 11.06.2016 ob 09:59
A so rogovci poklicali na pomoč policijo?? O the irony :)
peglezn
# 11.06.2016 ob 08:37
OK, mogoče jaz kaj ne razumem - sem bil pač upornik pred 20+ leti in časi se spreminjajo.

Ampak, kako hudiča lahko se imaš za upornika proti sistemu in hkrati od sistema zahtevaš prostor, vodo, elektriko,... kličeš na pomoč predstavnike represivnega dela sistema... uporabljaš sistemsko TV za samopromocijo.

Zdaj nabijat, da so prišli zamaskirani ekstremisti in ne vem kaj... a dva dni nazaj so bile v medijih slike zamaskiranih Rogovcev... ne vem, no.
sirus
# 11.06.2016 ob 09:25
Sedaj pa jokice rabijo policijo, ki so jo pred nekaj dnevi popljuvali.
TineB
# 11.06.2016 ob 09:12
Feministke ... Hočejo biti deležne enake obravnave kot moški. Ko se hoče pa kdo z njimi po moško zravstat, pa začnejo tulit, da je to nasilje nad ženskami. Ne razumem.
xnplater
# 11.06.2016 ob 09:19
tale rog je ista zgodba kot cigani. začasno jim nekaj daš, ko pa hočeš nazaj svoje vzet, pa kar naenkrat rata njihovo. upam, da se bojo iz roga naučili, da tudi vse cigane, ki so nelegalno na tuji zemlji od tam odstranijo!
TineB
# 11.06.2016 ob 09:00
Rogovci trdijo, da je bila v pretepu huje poškodovana in hospitalizirana ena oseba ... Policija pa trdi, da to ni res ... da se je le ena oseba pri begu lažje poškodovala zaradi padca.

Kdo zdaj laže? Ponavadi so tisti, ki kradejo in lažejo eni in isti. In vemo, kdo v tem primeru krade.
vnk
# 11.06.2016 ob 09:51
Koliko Rogovcev pa je bilo aretiranih, ko so pofarbali bager pa na silo izgnali ven varnostnike? A za nobenega ni sporno, da se je ob polnoči v zgradbah, katere verjetno ne ustrezajo razlićnim standardom, zadrževalo 150 ljudi? Aja ne, ker je Rogovcev mal preveč, se jih ne dotika, ma pejte v rit s takšnimi zakoni.
callme
# 11.06.2016 ob 08:59
Zakaj so pa klicali ta zlovešči represivni organ, da jih pride rešit?
doba
# 11.06.2016 ob 07:43
@ Novak Gregor: Z blagovno znamko Rog bo upravljala pred kratkim ustanovljena družba Gor kolesa s sedežem v Velenju, ki bo v okviru skupine Gorenje najprej delovala v obliki start-up podjetja. Sprva bo zaposlovala približno deset ljudi, sčasoma pa se bo ta številka z rastjo proizvodnje in prodaje povečevala, so sporočili iz Gorenja in BTC. Najprimernejšo lokacijo za proizvodnjo še iščejo.
>> PONY SE VRAČA: Rog je ponovno zaživel
krumpek
# 11.06.2016 ob 09:16
Mene samo zanima kateri kulturni program se v Rogu izvaja ob polnoči, da je tam 150 ljudi. Nočni tečaj slovenščine? Hitro kontaktirat Aigul Haikimovo !
Novak Gregor
# 11.06.2016 ob 07:26
Ne bom se spuščal v debato, kdo ima prav, a v normalnem svetu se to rešuje z dialogom. Ali ponovnop zagnati proizvodnjo (najboljša ideja, a denar je problem), drugače pa zrušiti & prodati zemljišče (ali postaviti nov, koristen objekt), ampak vse mora biti POPOLNOMA TRANSPARENTNO! Dokler je ta lopov Janković & Co. na oblasti, pa še posebej. A vam res še ni dovolj pokradel, da bi spregledali? Kdo bo profitiral, ko se bo objekt podrl (tak, kot je, je sramota LJ, resna nevarnost, kot star Kolosej)? Mogoče šef (župan) v obliki mastne provizije? Seveda! Pa še to. Očitno je solidarnost med ljudmi izpuhtela (mislim na splošno), nadomestil pa jo je primitivni besednjak in popolno pomanjkanje empatije. Žalosto...
Novak Gregor
# 11.06.2016 ob 07:02
@daresi: ROG je od MOL-a? A misliš, ROG je od Jankovića & njegovega kartela!
Lord Vader9
# 11.06.2016 ob 10:00
Mogoče pa so zamaskiranci hoteli samo zaskvotat en del roga za svoje potrebe. Rogovci bi pa tole ja lahko razmeli!!
peglezn
# 11.06.2016 ob 09:30
Strojani so pravi skvoterji. S tem, da imajo lepše pospravljeno.
Tetameta
# 11.06.2016 ob 08:42
Mitoljubne Rogovce, ki si prisvajajo tuje zgradbe, napadajo varnostnike, barvajo tuje bagre, mečejo kamne v policijo, ki čez mejo ne spusti migrantiv brez dokumentov, ščuvajo migrante k ilegalnemu prestopu meje, je nekdo hotel prebutati..ajej, le zakaj, se vprašam?
Krissssss
# 11.06.2016 ob 08:32
Enkrat smo sli mi v zapusceno tovarno tuki v siski , pa so polcaji prsli v 10min pa nas vse pregnal , kaj je tuki kej drgac .. mi smo tud hotl kulturno obogatit Ljubljano .. #dvojnamerilapress
severnik
# 11.06.2016 ob 08:04
Ne morem verjet, kakšne pišete. Jutri pridem na vaše dvorišče malo roštiljat, pojutrišnjem ga bom pa že prebarval...
sweetcaroline
# 11.06.2016 ob 07:14
... pa bi se naj dela ustavila, dokler sodišče ne razsodi ...
rooster
# 11.06.2016 ob 09:13
Isti šmorn kot z bodečo žico: kot obramba državne meje je bila žica zanje fej in fuj, sami so jo pa brez sramu uporabili za "obrambo" Roga, ki so ga nezakonito zasedli.

dobra povezava
TineB
# 11.06.2016 ob 09:08
Kaj so pa rogovci pričakovali?

Če sami delujejo nezakonito in celo pozivajo k nezakonitim in kaznivimi dejanjem ter nočejo upoštevati zakonitih poti ... da bodo pa sami izključno le zakonitih prijemov deležni?

Pi****ja rodi pi****jo. Vedno je tako bilo- Akcija - reakcija. Kar seješ, to žanješ.

Naivno je bilo pričakovati od rogovcev, da bodo le oni imeli ta "privilegij", da lahko nezakonito delujejo. Huliganov, ki so pripravljeni nezakonito delovati, je v tej deželici polno. Žal. Rogovci imajo hudo konkurenco, a se tega ne zavedajo. Ker so pač preveč vase zagledani in žrtve lastnega kompleksa večrednosti.
kolibri123
# 11.06.2016 ob 10:58
Predvsem bi morali sami Rogovci izlocit in odpovedat gostoljubje narkomanski skupini, ki se nakaja in kokizira v teh prostorih. Nevsecna sosescina tax free svobodne roske republike je sosescina bara Rog na koncu ulice, katerega lastnik je balkanski bojevnik-narko kralj, ki ga lovi pol sveta.
Fowler09
# 11.06.2016 ob 09:13
Glede na to, da so Rogovci tam že 10 let a se niso nikoli v tem času spomnili na kakšno čistilno akcijo skupaj s pomočjo občine(potrebni odvoz,...)? To noč jih je bilo tam celo 150. Torej premalo rok ni.
Bogdaj
# 11.06.2016 ob 08:34
SamoRes,

bodi objektiven. Tvoji ubogi "občani" (= potrjeni anarhisti, v sporu s seboj in z vsem svetom) so pred nedavnim, zamaskirani s črnimi rutami stali v Kotnikovi ulici, zmerjali drugače misleče z nacisti jim grozili s palicami. Vem, ker sem bil tam.
Zato še enkrat - bodi objektiven.
ZvonkoS1
# 11.06.2016 ob 19:33
Res me zanima kaj ti ljudje počnejo v "real life", da imajo sedaj čas tam cele dneve svetiti. Res me zanima od česa živijo ali so vsi res na "sociali" in "mama hotel" po potrebi.

Zelo dvomim, da so si v življenju kaj ustvarili, saj drugače ne bi tam svetili cele dneve.
Lord Vader9
# 11.06.2016 ob 09:58
Mogoče pa je naš največji levičar v rog poslal svoje prijatelje???GozdniJoža
# 11.06.2016 ob 08:53
30 proti 150. Kdo je zmagal ?
Manos de Piedra
# 11.06.2016 ob 21:56
Toliko o "avtonomni coni" ROG, ki naj bi bila kao država zase in kjer naj bi vladal anarhizem, ko pa pride 30 mulcev s petardami pa se je takoj treba sklicevati na organe in zakone države, ki je drugače ne priznavaš, in klicati na policijo.

Pa nikakor ne podpiram nasilja, ampak upam da zdaj tudi rogovci vidijo, zakaj so določeni zakoni in pravila potrebni, in da ne more vsak po svoje delati, kar se mu zljubi (v tem primeru so bili to napadalci).

Upam, da bo s poškodovanimi vse v redu, ulično nasilje je največji nesmisel in žalostno je, da se to v Lj še vedno dogaja.
lukey90
# 11.06.2016 ob 16:06
Kaj pa, če prebivalci Ljubljane niso za to, da MOL obnovini in podari stavbe telim Rogovcem... S čim si to sploh zaslužijo?
TineB
# 11.06.2016 ob 09:49
Čas je, da se prepove zakrivanje obrazov z raznimi rutami in robci na ulicah itd ... za ženske in za moške. Za črne in rdeče. Za križaste in polmesečaste. Pozimi bomo pa prosojne nylon šale nosili. ;)
Korošec
# 11.06.2016 ob 09:18
To imamo od tega, ker ni več vojaškega roka, nevzgojena mularija, ki misli, da si lahko vse privošči. V vojski bi ene in druge naučili reda in spoštovanja in nekateri bi bili celo koristni člani družbe.
mag.lepi
# 11.06.2016 ob 08:22
kaj je sredi noči v tovarni ki je nevarna in jo je treba porušiti delalo 150 ljudi? zakaj jih policija ni odstranila?
ST11
# 11.06.2016 ob 07:16
Vselej do danes je nasilje ene strani povzrocilo enako povratno vedenje na drugi strani. Stare mame bi to opisale z besedami, kar sejes to zanjes.
hizli tren
# 11.06.2016 ob 17:57
ko oni napadajo JE OK.
ko njih napadejo NI OK.
ko oni delajo ilegalne zadeve JE OK.
ko drugi delajo ilegalne zadeve NI OK.

spominjajo me na znanstvenike raketne znansti oz begunce
neutrino
# 11.06.2016 ob 16:26
pozitivc, a se lahko k tebi preselim? Ti boš v službo hodil in račune plačeval, jaz bom pa v tvoji dnevni sobi na tvoj račun živel in ves dan lenaril pa vsake toliko ti kakšno knjigo ali stol prebarval. A sva zmenjena?
TineB
# 11.06.2016 ob 09:54
@Joe

Rog je v lasti Mestne občine Ljubljana, ker je objekte leta 2002 za kar nekaj milijonov evrov milijonov kupila od prejšnjega lastnika, na območju pa namerava urediti Center sodobnih umetnosti:

http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/v-srediscu/65584/detail.html
peglezn
# 11.06.2016 ob 09:01
Hmm... zanima me, kaj bi porekli Rogovci, če bi se tudi teli napadalci samo-oklicali za skvoterje in kulturnike?
A*
# 11.06.2016 ob 07:53
Sovraštvo do drugačnosti podžiga tudi MMC z objavami žaljivih, zaničevalnih čivkov in izkrivljenim poročanjem. Napad se je sicer dalo napovedati. Med varnostniki, ki jih je angažiral Jankovič, so bili skinheadi z neofašističnimi profili na Facebooku. O tem MMC ni poročal.
Kazalo