Foto:
Foto:
V bankah je bilo v prvih dveh delovnih dneh nenavadno živahno. Zdaj se položaj postopoma umirja, je zapisala Evropska komisija. Foto: EPA

Komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia meni, da je Slovenija dobro izkoristila izkušnje skupine držav, ki so v evroobmočje vstopile pred petimi leti. Po zgolj nekaj delovnih dneh je evro v denarnicah Slovencev že večinoma zamenjal tolarje. Večina tolarskih bankovcev in kovancev bo najverjetneje umaknjenih še pred iztekom dvojnega obtoka sredi januarja, menijo v Bruslju.

Do 3. januarja zvečer je bilo umaknjenih 40 odstotkov tolarske gotovine, 4. januarja zvečer pa je bilo kar 54 odstotkov plačil že opravljenih v evrih. Komisija meni, da je statistika prehajanja na evro primerljiva s statistiko držav, ki so evro uvedle 1. januarja 2002.

V anketi, ki jo je Evropska komisija izvedla med prebivalstvom 4. januarja zvečer, je 39 odstotkov Slovencev zatrdilo, da ima v denarnicah samo bankovce v evrih, 31 odstotkov pa, da jim je ostalo le nekaj tolarskih bankovcev.

Slovenija je bila dobro pripravljena
Evropska komisija meni, da je bil prehod skrbno pripravljen. Poleg bank, ki so stanja na računih uspešno pretvorile v novo valuto, zelo dobro delujejo tudi POS-terminali na prodajnih mestih. Bankomati so bili prilagojeni že prvega januarja zvečer, ko jih je delovalo kar okoli 93 odstotkov.

Banke so do konca leta 2006 sprejele za 772 milijonov evrov bankovcev in 250 milijonov kovancev (v vrednosti približno 84 milijonov evrov), prebivalci so pokupili vseh 450.000 kompletov kovancev evrov v vrednosti 12,52 EUR, podjetja pa vseh 150.000 začetnih paketov za podjetja v vrednosti 201 evro za paket, kar pomeni, da so bili vsi deli slovenske družbe na prehod skrbno pripravljeni.