Tolarjev je v obtoku vse manj. Večina naj bi jih bila umaknjena že ta teden. Foto: EPA
Tolarjev je v obtoku vse manj. Večina naj bi jih bila umaknjena že ta teden. Foto: EPA
Nakupovalne mrzlice ni bilo, pa tudi zapletov zaradi evra ne, ker so bili večji trgovski centri nanj pripravljeni. Foto: EPA
Plačilo piva v lokalu z novo valuto
Največji preizkus za evro bo prišel v sredo, ko bo prvi pravi delovni dan v letu. Foto: EPA
Drugi dan z novo valuto

Po zagotovilih trgovcev je poslovanje potekalo povsem normalno, le na blagajnah so trgovci denar vračali nekoliko počasneje, da so kupci, ki so plačali s tolarji, lahko lažje nadzorovali znesek.

Največji preizkus po uvedbi evra bo sreda, ko bo prvi pravi delovni dan novega leta. Takrat bo spet stekel tudi plačilni promet in bodo polno zagnani vsi finančni sistemi. Banke so v ta namen simulirale delovanje plačilnega prometa, ki ga bodo dejansko vzpostavile v sredo. Večjih težav ne pričakujejo. Tudi mreža 1.524 bankomatov že deluje po načrtih.

Ker so nekateri trgovci, gostinci in obrtniki izobesili napise, da bankovcev večjih vrednosti ne sprejemajo, so tržni inšpektorji razmere na terenu že začeli preverjati in opozarjati kršitelje.

Drugi dan že več gneče v bankah
Kot v ponedeljek, je tudi danes svoja vrata odprlo nekaj dežurnih bančnih poslovalnic, pa tudi blagajna Banke Slovenije, kjer so lahko občani in pravne osebe menjali tolarsko gotovino za evre. Povsod so opazili precej več zanimanja kot prvi dan v novem letu, zato je marsikdo moral na svoje evre kar potrpežljivo čakati v vrsti. V eni izmed bank so gnečo primerjali z dnevi, ko so nakazane pokojnine ali plače. Opazili so tudi veliko obrtnikov in lastnikov lokalov, ki so se skoraj tik pred zdajci odločili, da si priskrbijo evrogotovino.

Preizkušnja čaka tudi trgovine, ki so bile med prazniki večinoma zaprte, zdaj pa bodo morale sprejemati tolarje in evre, vračati pa izključno evre.

Veliki centri na evro pripravljeni
V trgovskih centrih so opazili manj porabnikov kot pred silvestrovim, na evro pa so bili dobro pripravljeni. Priskrbeli so si dovolj evrskih kovancev in bankovcev, pa tudi cene so bile ustrezno spremenjene, tako da je poslovanje povsod potekalo brez težav. Veliko plačil je bilo v tolarjih, v evrih manj. Nekateri ponudniki blaga in storitev so tokrat delali nekoliko počasneje in svojim strankam omogočili, da so se same prepričale o znesku vračila. Večina kupcev je sicer plačevala še s tolarji.

Opaznejši spodrsljaj pri uvajanju evra so zagrešili le nekateri gostinci, ki si niso pravočasno priskrbeli evrov in so strankam morali vračati tolarje.

Borza spet odpira svoja vrata
Po enem tednu se bo znova začelo trgovanje na Ljubljanski borzi, ki bo v sredo potekalo kot običajno, od 9.30 do 13.00. Borza bo takrat borzne tečajnice pripravljala v evrih, do 30. junija pa jih bo zaradi dvojnega označevanja cen objavljala tudi v tolarjih. Borza je zaradi učinkovitega in varnega prehoda na novo valuto končala trgovanje 27. decembra.

Banka Slovenije v evropski družbi
Banka Slovenije je 1. januarja postala polnopravna članica evrosistema, kar prinaša enake pravice in obveznosti, kot jih imajo centralne banke preostalih 12 držav evroobmočja. Banka je h kapitalu evropske centralne banke (ECB) vplačala skupaj 18,4 milijona evrov in nanjo prenesla svoj prispevek k deviznim rezervam ECB-ja.

Deleži centralnih bank držav članic so v kapitalskem ključu ECB-ja določeni glede na delež članice v celotnem prebivalstvu in glede na njen delež v BDP-ju Evropske unije. Zaradi vključitve Romunije in Bolgarije v Unijo se je kapitalski ključ z novim letom spremenil, vpisani kapital ECB-ja zdaj znaša 5,76 milijarde evrov.

Drugi dan z novo valuto