Plačevanje v teh dneh večinoma poteka v evrih. Foto: Reuters
Plačevanje v teh dneh večinoma poteka v evrih. Foto: Reuters
Letos države EU-ja, ki so evro uvedle leta 2002, praznujejo peto obletnico uvedbe nove valute. Foto: Reuters
Komisija o prevzemu evra

Kot je zapisano v poročilu, se ob koncu drugega delovnega tedna po uvedbi evropske valute skoraj vsa gotovinska plačila že opravljajo v evrih. Kupci in trgovci pa so se z evrom dobro spopadli tudi ob začetku zimskih razprodaj, ugotavlja komisija in dodaja, da vse poteka kot običajno.

Poročilo navaja, da je bila še 4. januarja v evrih opravljena približno polovica gotovinskih transakcij, dva dni kasneje pa je bilo z evri opravljenih že tri četrtine transakcij. V sredo zvečer je bila opravljena tudi raziskava, ki kaže, da imajo Slovenci v svojih denarnicah samo ali večinoma evrske kovance in bankovce.

Do 10. januarja je bilo iz obtoka umaknjenih okoli 80 odstotkov tolarjev, kot ugotavlja komisija, pa umik nacionalne valute poteka zelo hitro.

Slovenija uvedla evro z velikim pokom
V Sloveniji se bo v nedeljo končalo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka. Slovenija je tako izvedla scenarij t. i. velikega poka, saj je uvedba evra sovpadala z uvedbo evrske gotovine.

Enajst držav članic, ki so evro prevzele leta 1999 (Grčija leta 2001), pa je evro uvedlo po t. i. madridskem scenariju. Najprej so tako uvedle evro kot knjižni denar, evrske kovance in bankovce pa so začele uporabljati šele leta 2002.

V Bruslju poudarjajo, da je uspešen prehod na evro plod temeljitih priprav vseh vpletenih v zasebnem in javnem sektorju. K uspešnemu prevzemu so pomembno prispevali trgovci, ki so od 1. januarja gotovino vračali le v evrih, in pozitiven duh, ki so ga ustvarili vsi državljani.

Slovesnost ob koncu dvojnega obtoka
Ob koncu dvojnega obtoka bo v Sloveniji potekala tudi slovesnost ob uvedbi evra, na katero so povabljeni finančni ministri Evropske unije, nemška kanclerka Angela Merkl, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in drugi. V Ljubljani bo potekala tudi konferenca Evropske centralne banke in Banke Slovenija.

Komisija o prevzemu evra