Evropska unija
(5)
EU-Velika Britanija
Velika Britanija naj bi iz EU-ja izstopila marca 2019, nato pa sledi nekajletno prehodno obdobje. Foto: EPA
Theresa May
Britanska vlada pod vodstvom Therese May ni potrdila, ali bo sprejela predlog EU-ja. Foto: Reuters

Dodaj v

Bo EU med prehodnim obdobjem Londonu lahko omejil dostop do skupnega trga?

Velika Britanija naj bi iz Unije izstopila marca 2019
7. februar 2018 ob 14:09
London,Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Dogovor o prehodnem obdobju po izstopu Velike Britanije iz EU-ja bi lahko vključeval tudi poseben mehanizem, v skladu s katerim bi Londonu omejili dostop do skupnega evropskega trga, če ne bo spoštoval pravil o prehodnem obdobju.

Gre za vsebino danes objavljenega osnutka tega dogovora. Kritiki v Veliki Britaniji so to označili za "neumne grožnje".

Po izstopu Velike Britanije, predvidoma marca 2019, bo ta država ostala zavezana evropski zakonodaji, če bo želela do konca leta 2020, ko naj bi se izteklo prehodno obdobje, dostopati do skupnega evropskega trga. V tem času bo lahko o morebitnih sporih med Londonom in Brusljem odločalo sodišče EU-ja, vendar pa bi lahko sodišče odločitve sprejemalo tudi več let, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

EU v pet strani dolgem osnutku besedila dogovora o prehodnem obdobju medtem predlaga možnost, da bi Veliko Britanijo lahko kaznovali, če sodišče ne bo pravočasno sprejelo odločitve o morebitnem kršenju pravil, ki bodo veljala v prehodnem obdobju.

"Izstopni dogovor mora vključevati mehanizem, ki bo Uniji omogočal odvzem določenih koristi, ki jih ima Velika Britanija od sodelovanja na notranjem trgu, če sodišče EU-ja ne bo v primernem času razjasnilo zadeve," piše v dokumentu.

Te sankcije bi lahko med drugim vključevale ponovno uvedbo carin in carinskih pregledov, ki bi jih bila Velika Britanija kot del notranjega trga v času prehodnega obdobja sicer oproščena.

Zagovorniki brexita: To je skrajno sprevrženo
Zagovorniki izstopa Velike Britanije iz EU-ja med britanskimi poslanci so se na predlog besedila burno odzvali. Poudarili so, da bi bilo "skrajno sprevrženo", če bi EU uvedel carine na britanske dobrine, ko pa sta gospodarstvi EU-ja in Velike Britanije tako tesno povezani.

"To, da mora groziti s takšnimi neumnimi grožnjami, kaže, kako prestrašen je EU," je povedal vidnejši poslanec iz vrst konservativcev britanske premierke Therese May Bernard Jenkin.

Konservativec Jacob Rees-Mogg, ki bi lahko bil tudi nasprotnik premierke za vodenje stranke, pa je dejal, da se bo britanska vlada s tem "zelo težko" strinjala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada: Gre le za usmeritve Bruslja
Sama britanska vlada ni potrdila, ali bo sprejela predlog EU-ja oziroma ali ima pripravljen načrt za morebitno blokado dostopa do enotnega trga. "To je osnutek dokumenta EU-ja, ki zgolj odraža njihove usmeritve," so sporočili z britanskega ministrstva, pristojnega za brexit.

V Bruslju sicer poteka nov krog izstopnih pogajanj med Londonom in Brusljem, na katerih govorijo o britanskem odhodu in prehodnem obdobju. O tem se želijo dogovoriti do konca marca, kar bi jim nato omogočilo pogovore o prihodnjih odnosih.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 10:27
ne pretiravaj. ZDA obstajajo precej dlje časa kot EU pa lahko njihove države še vedno odločajo o tem, ali bodo dovolili kajenje marihuane

eni ste res prestrašeni do amena
moonylink
# 07.02.2018 ob 15:05
Te sankcije bi lahko med drugim vključevale ponovno uvedbo carin in carinskih pregledov, ki bi jih bila Velika Britanija kot del notranjega trga v času prehodnega obdobja sicer oproščena.

glede na to da bi bili ti carinski pregledi v veljavi prvic po 40 letih lahko mirne duse izpustite "ponovno", saj verjetno veste da bi se prehodno obdobje nadaljevalo neposredno iz clanstva, kjer teh omejitev pac ni
symreb
# 07.02.2018 ob 16:35
@TIGR
Prodajate nam, da brez federacije ni ekonomske povezanosti. Zakaj točno rabi prosti trg še svojo vojsko in pa postopen, korak za korakom, prenos suverenosti na Brussels?
TIGR
# 07.02.2018 ob 16:28
Jahhh dragi Britanci vi bi bili izven EU, spotoma pa še vlekli koristi iz članstva. Ali vse ali nič, kot v normalnem zakonu....nasvidenje!
symreb
# 07.02.2018 ob 16:30
Sankcije, z oboje stransko škodo, proti demokratični volji nekega naroda? Čimprej skupno vojsko, da bodo lahko kar tanke pošiljal.

Fina ta Evropska Unija.
Kazalo