Budimpšeta je zagotovila, da bo uvedla spremembe v zakon o centralni banki. Foto: EPA
Budimpšeta je zagotovila, da bo uvedla spremembe v zakon o centralni banki. Foto: EPA

Z novimi pravili, ki so jih na Madžarskem uvedli z novim letom, se mora 274 madžarskih sodnikov prisilno upokojiti, kar pa je v nasprotju s predpisi Evropske unije. Nova madžarska zakonodaja namreč obvezno upokojitveno starost sodnikov znižujejo s 70 na 62 let.

Pri drugem primeru je Bruselj zmotilo to, da je z novimi zakoni vlada v Budimpešti dobila dodatna pooblastila nad agencijo za varstvo podatkov, kar je prav tako v nasprotju s pravnim redom EU-ja, saj evropska pravila zahtevajo neodvisnost nacionalnih organov za varstvo podatkov.

Tretji postopek proti Madžarski, ki se nanaša na njeno centralno banko, pa je Komisija pripravljena ustaviti, potem ko se je Budimpešte zavezala, da bo zagotovila neodvisnost banke. Zato so iz Bruslja že sporočili, da so pripravljeni začeti pogajanja o finančni pomoči, ki je nujno potrebna za stabilizacijo madžarskega gospodarstva.

Orban kritičen do EU-ja
Nadaljevanje pogajanj je vse do zadnjega viselo v zraku, saj je madžarski premier Viktor Orban še pred torkovim obiskom v Bruslju pri predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu kritiziral Evropsko unijo, da postavlja "nepravične predpogoje", medtem ko se je komisija spraševala o "kvaliteti demokracije" na Madžarskem.

Bruselj je sicer sporočil, da še niso določili datuma začetka pogajanja, in nekateri poznavalci opozarjajo na previdnost. Eszter Gargyan iz Citibank v Budimpešti je pojasnila, da obstaja nevarnost, da bo po naslednjem koraku popustil pritisk trga, s čimer se bo zmanjšala tudi zavzetost Budimpešte, da izpolni svoje obveze in celoten proces bi se lahko upočasnil.

Po ocenah analitikov ima Madžarska vlada dovolj rezerv za servisiranje svojega dolga do konca leta.