Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 132 glasov Ocenite to novico!
Prosilci za azil protestirajo pred azilnim domu na Viču
Predlagan zakon o tujcih je vprašljiv z vidika spoštovanja načela nevračanja po Evropski konvenciji o človekovih pravicah, je zapisal sekretar Thorbjorn Jagland. Foto: BoBo
       To sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot so pravica do ustreznega postopka, upoštevanje osebnih okoliščin pri obravnavi prošenj in zaščita vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem, vključno s spoštovanjem načela nevračanja.       
 Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland
false
Svet Evrope je zaskrbljen zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih, ki zaostruje pogoje za vstop v državo. Foto: EPA
svet za nacionalno varnost, Miro Cerar
Premier Cerar zagotavlja, da Slovenija ostaja konstruktiven sogovornik EU-ja, zato je zadolžil ministrstvo za notranje zadeve, da generalnemu sekretarju Sveta Evrope ali njegovemu posebnemu odposlancu po potrebi tudi osebno predstavijo predlagane spremembe novele zakona o tujcih in kontekst, v katerem je nastajala. Foto: BoBo
VIDEO
Svet Evrope pisal Cerarju

Dodaj v

Cerar: Vse prosilce za mednarodno zaščito je Slovenija obravnavala humano

Svet Evrope opozoril Cerarja zaradi novele zakona o tujcih
11. januar 2017 ob 11:15,
zadnji poseg: 11. januar 2017 ob 20:53
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je v pismu izrazil zaskrbljenost zaradi predloga zakona o tujcih. Premier Cerar je zato zadolžil MNZ, da po potrebi tudi osebno predstavijo predlagane spremembe zakona o tujcih in kontekst, v katerem je nastajal.

V državni zbor vložen predlog zakona o tujcih, ki ga je poslala slovenska vlada Mira Cerarja, namreč sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, je prepričan generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. V pismu je tako slovenskemu premierju Cerarju poudaril, da bo v primeru sprejetja novela zakona spremenila pogoje vstopa migrantov in prosilcev za azil v Slovenijo kot tudi njihovega zavračanja.

"To sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot so pravica do ustreznega postopka, upoštevanje osebnih okoliščin pri obravnavi prošenj in zaščita vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem, vključno s spoštovanjem načela nevračanja," je v pismu zapisal sekretar. Glavni namen tega načela mednarodnega prava je sicer prepoved vrnitve osebe v državo, kjer obstaja realno tveganje, da bo izpostavljena mučenju, nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju.

Svet Evrope slovenski vladi ponuja pomoč
Jagland je spomnil tudi na svoje pismo Cerarju 16. aprila lani, ko je slovenskemu premierju "znova ponudil nasvete in pomoč svojega posebnega predstavnika za begunce in migracije Tomaša Bocka". Svet Evrope ima na tem področju pomembno sodno in strokovno znanje na podlagi Evropske konvencije o človekovih pravicah in primerov Evropskega sodišča za človekove pravice in je pripravljen pomagati slovenski vladi, je poudaril.

Množični prihodi prebežnikov so povzročili velik pritisk na mnoge članice, med katerimi je zaradi svojega geografskega položaja tudi Slovenija, je uvodoma zapisal Jagland in nadaljeval, da je razumljivo, da so številne države v skladu z novimi razmerami čutile potrebo po spremembi svojega pristopa. "Ključnega pomena je, da reforme zakonodaje še naprej ohranijo pomembna zagotovila spoštovanja človekovih pravic," je zapisal Jagland v pismu, so sporočili iz Strasbourga.
.

Cerar: Slovenija spoštuje človekove pravice
Premier Miro Cerar se je odzval na Jaglandovo pismo in poudaril, da je vlada predlog novele zakona o tujcih šele poslala v obravnavo v DZ, kjer postopek še omogoča spremembe. Ob tem je spomnil, da se EU spopada z največjim civilizacijskim izzivom po drugi svetovni vojni, ki za razrešitev terja skupen in učinkovit odziv EU-ja.

Slovenija se je pri reševanju migracijskega vprašanja v mednarodni skupnosti po njegovem prepričanju izkazala kot odgovorna in proaktivna članica EU-ja, ki je s svojimi predlogi konstruktivno in pomembno prispevala k reševanju tega varnostnega in humanitarnega izziva. Hkrati spoštuje mednarodne solidarnostne zaveze, sprejete na ravni EU-ja, glede premestitve in preselitve prosilcev za azil iz drugih držav.

Slovenija je po Cerarjevih besedah doslej vse prosilce za mednarodno zaščito v Sloveniji obravnavala humano ter jim zagotovila človekove pravice, obenem pa zagotovila varnost državljank in državljanov ter priseljencev. Da bi lahko še naprej zagotavljala varnostno in humanitarno delovanje države, je vlada pripravila pravne podlage oziroma predloge pravnih podlag za sorazmerne in stopnjevalne ukrepe. Enega izmed ukrepov bo omogočila novela zakona o tujcih, ki je dobila soglasno politično podporo tudi na Svetu za nacionalno varnost, je spomnil Cerar.

Predlog zakona o tujcih zaostruje pogoje
Spomnimo, da je slovenska vlada prejšnji četrtek v parlamentarni postopek poslala novelo zakona o tujcih, ki med drugim predvideva, da lahko DZ v primeru zaostrenih razmer sprejme ukrep, s katerim bi zavrnili vse tujce, ki nezakonito vstopijo v Slovenijo. Tistim, ki ne izpolnjuje pogojev, tako vstopa v državo ne bi dovolili že policisti na meji, ki bi jih nato vrnili v državo, od koder so nezakonito vstopili. Policija bi tako lahko ravnala tudi takrat, ko bi tujec izrazil namen podati prošnjo za mednarodno zaščito.

Novela predvideva tudi izjeme, saj ukrepa tako ne bi uporabljali, ko bi bilo neposredno ogroženo življenje tujca ali bi grozila resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu, ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bi veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Vlada meni, da je ukrep nujen in sorazmeren, nevladne organizacije pa so že posvarile, da gre za kršitev mednarodnega prava in slovenske ustave. V Evropski komisiji novele do njenega sprejetja ne želijo komentirati.

G. K., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 11.01.2017 ob 11:19
Dajmo Miro, zdaj imaš priložnost pokazati (in dokazati) za koga delaš - za Slovenijo ali za Bruseljske elite.
Laki
# 11.01.2017 ob 11:43
Evropski birokrati s svojih toplih stolčkov daleč od kritičnih meja pošiljajo opozorila državam, katere so lahko ogrožene ob množičnih selitvah!! Čisto so se že odtujili.
sirus
# 11.01.2017 ob 11:40
Lepo, da je sprožila vrst vprašanj, že 2 leti čakamo na odgovore, med tem pa so zgodbe ilegalcev in njihovega izkoriščanja zaščite in socialnih pomoči vedno bolj bizarne.
cene vols
# 11.01.2017 ob 12:02
Fajn bi bilo, da bi Svet Evrope Cerarja opozoril kdaj tudi glede revščine Slovencev, recimo delavcev na minimalcu, upokojenci s 300 euri penzije...ki ni primerljivo z ostalo zahodno Evropo...Hvala za tak Svet Evrope.
DrMinistr
# 11.01.2017 ob 12:01
Kaj ko bi ti evrobirokrati raje opozarjali tiste, ki so sploh povzročili val beguncev in ilegalcev.
Mare_4
# 11.01.2017 ob 12:00
Zdaj se bo pokazalo ali smo (še) dovolj suverena država ali pudelj.

Ne spomnim se tega modela, da bi se oglasil, ko je A, Merkel protizakonito, mimo šengenskih vzpodbudila enormne količine večinoma ekonomskih migrantov v EU.
pero-perica
# 11.01.2017 ob 11:58
pa dobr a smo prva vstopna točka v eu,v državah okoli nas pa nikjer vojne
juk
# 11.01.2017 ob 12:07
Svet Evrope kaj veliko z EUjem nima. Novinar tega namenoma ne omeni
graf314
# 11.01.2017 ob 11:55
Vložen predlog ne prinaša drugega, kot možnost zavarovati državo in njene državljane v primeru ogrožanja. Za kateregakoli predstavnika države bi to morala biti osnovna drža.

No, nekateri politiki pa si zamišljajo, da so predstavniki Greenpeace-a ali drugih para človekoljubnih organizacij in bi raje zastopali neke druge interese nekih drugih skupin. Ti ne spadajo v politiko te države in bi jim bilo prav dati možnost na nekih drugih stolčkih (jih razrešiti), če nimajo namena braniti interesov države in državljanov pred nevarnostmi.
pobrisan
# 11.01.2017 ob 11:33
Nisa samo nevladne organizacije kontaminirane.....

Hungary To Launch Crackdown On All George Soros-Funded Organizations
nelon
# 11.01.2017 ob 12:11
Svet Evrope... Smo suverena država... in če Cerar poklekne naj oddide... Če nima jajc naj bo pa referendum, da jasno izrazimo svojo voljo...
mdural.
# 11.01.2017 ob 12:09
Upam, da veste, da svet evrope nima veliko zveze z EU. Notri so vse evropske države razen belorusije, zraven pa še Turčija, Gruzija, Armenija, Ajzerbađan in Grenlandija
seb123
# 11.01.2017 ob 12:03
Tjorbjorn, Jagland in vsi ostali politično korektni evropski politiki - vključno s Cerarjem in ostalimi slovenskimi dušebrižniki, da ne bo pomote - so povsem izgubili kompas. Noro! Če bo šlo tako naprej, bo čez 50 let, ali pa še prej, od Evrope in evropske civilizacije ostalo ssmo še ime, vse drugo bo arabsko. Ne morem razumeti, kaj se je zgodilo v glavah ljudi, ki vodijo evroske države. Noro!
ajvard
# 11.01.2017 ob 12:20
ko je v naši soseščini divjala vojna, smo sprejeli preko 70.000 beguncev iz hrvaške in BIH.

kot vem, sedaj v naši soseščini ne divja nobena vojna, vsakdo ki sedaj pride na mejo in trdi, da je begunec, pa je gotovo že prečil kar nekaj varnih držav.

za azil je potrebno zaprositi v prvi varni državi.
Isao
# 11.01.2017 ob 12:00
Kaj zdaj?Takim situacijam naši politiki pregovorna niso kos.Doma bi radi kazali mišice,ko pa dobijo klofuto iz tujine so vsi iz sebe.Domača javnost jih poziva h pokončni drži, v
Mare_4
# 11.01.2017 ob 12:12
Vonjni begunci imajo pravico zaprositi za azil v prvi varni državi in če prav vidim pri naših sosedih ne divja vojna.
Tudi če želijo vsiliti kvote, te vsekakor ne morejo veljati za ekonomske migrante, ki so v veliki večini.
Če gre za vojne begunce in za azil, imamo ali si pridržujemo suvereno pravico vrnitve, ko razlogi za azil potečejo.
nomnes
# 11.01.2017 ob 12:31
Kaj, ko bi tile birokrati kdaj izrazili zaskrbljenost za nas Evropejce, ne za migrante....
Jon Sneg
# 11.01.2017 ob 12:35
V Svetu Evrope se bojijo, da bi slovenska zaostritev predpisov v zvezi s tujci povzročila domino efekt v drugih državah v Evropi,..., ki bi znale podobno zaostriti svoje predpise zaradi vse večjega nasprotovanja Evropejcem "velikodušnemu" sprejemanju tujcev . Sama Slovenija jih najverjetneje zelo malo briga,... Sedaj je čas, da slovenska politika pokaže enotnost in zaščiti svoje državljane.
zvit kot presta
# 11.01.2017 ob 12:34
Ha,ha, kakšen svet pa je to, da bi opozarjal suvereno državo kako naj skrbi za dobrobit svoje države in državljanov? Nezakoniti migranti pač niso naši državljaniin nimajo enakih pravic kot mi. So pa dolžni spoštovati našo zakonodajo. Človekove pravice in vse ugodnosti s tem vzvezi pa naj zahtevajo v svojih državah. Kdaj bo končno pri nas zrasla stranka, ki bo imela v programu izstop Slovenije iz EU.
ps11
# 11.01.2017 ob 12:34
Kaj se imajo pa oni za vtikat v našo državo! Da ne bi slučajno popustil Miro!
vnk
# 11.01.2017 ob 12:59
Škoda, da Boris Vasev ni zadolžen za tole novico, on je ful tak profesionalen novinar, dragulj RTvja bi lahko rekli:Všeč mi je, kako ima RTV Slovenija take odlične standarde, kar se tiče javnega obnašanja na družbenih omrežjih, res vliva zaupanje v kredibilnost javnega medija.
sirus
# 11.01.2017 ob 12:30
Sicer pa, kako delajo Hrvati, razbijejo mobitele, s pendreki dodajo nekaj modric, nobene čudežne besede azil i natrag u Srbiju.... pa jim nihče ne soli pamet.
megan
# 11.01.2017 ob 12:41
Cerar ima zdaj odlično priložnost, da si že soraj zagotovi nov mandat, kljub nekaterim napakam v tem mandatu (predvsem predolgo premišljevanje in pozno ukrapanje, ko bi bila potrebna hitra reakcija). Samo po Orbanu naj se zgleduje. On se kaj dosti ne zmeni za opozorila in grožnje iz Bruslja niti za zgražanje nekih filantropov in multikulti sanjačev, ampak dela za svojo državo in svoj narod, pa bo. Poleg Višegrajcev, ga bodo najbrž podprli tudi Avstrijci. Po drugi strani, če spet poklekne pred velikimi gospodarji iz Bruslja si bo nakopal nove zamere in na volitvah bo zmagala skrajna desnica, česar si večina v resnici sploh ne želi, ampak to dojema kot še vedno manj slabo možnost od tega, da pride tisoče ilegalnih migrantov, za katere ne vemo kdo so in kaj nameravajo in da se bodo v najboljšem primeru samo prisesali na socialo, v slabšem pa ... ne bom niti napisala.
gre888
# 11.01.2017 ob 12:36
Še eno plačano trobilo za ustvarjanje kaosa v Evropi.
Tetameta
# 11.01.2017 ob 12:31
Itak..takoj so zaskrbljeni EU ljubitelji migrantov... Zakaj jih ne skrbi, da tujci iz celega sveta zlorabljajo azilno zakonodajo z namenom, da bi prišli v EU živet na račun Evropejcev??
JANEZ BLOND
# 11.01.2017 ob 12:30
Cerar malo se zgleduj po Orbanu in naj ti že zraste tista hrbtenica in odgovori tem Bruselskim birokratom tako, da zakon sprejmeš še danes Slovenija bo vesela to je tisto, kar bi te moralo brigati.
heron
# 11.01.2017 ob 12:53
Še en dokaz o nebulozah Evrope
JANEZ BLOND
# 11.01.2017 ob 12:21
Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland NSJ SE BRIGA ZASE
Anar Hija
# 11.01.2017 ob 12:47
PS: prvi odziv Cerarja, ki ga pričakujem bo: da zadevo še preučuje, drugi pa, da smo narobe razumeli, da svet evrope izraža zaskrbljenost nad velikim številom migracij.

Cerar, ti si farsa. V normalnih okoliščinah bi bil nek navaden računovodja za 700 evrov neto mesečno.
Jon Sneg
# 11.01.2017 ob 12:43
Če razmišljam po njihovo potem tako ali tako ne potrebujemo mej, ne potnih listov.

"Borders are so 1990-s",...., napis enega izmed refugee welcome protestnika.;) Očitno večina nas še vedno živi v preteklosti, ker spoštujemo meje in hočemo da jih tudi drugi.
lidu
# 11.01.2017 ob 12:41
Če razmišljam po njihovo potem tako ali tako ne potrebujemo mej, ne potnih listov. Vsak lahko gre kamor mu paše, in se sklicuje na neke človekove pravice
. A mi lahko prosim kdo napiše, kje imajo najboljšo socialno podporo in otroške dodatke, da vem kam bom šla...ker men se ne da več v službo hodt pa davke plačvat...jao, jao
vnk
# 11.01.2017 ob 13:04
Mirovni Inštitut že joka:Med drugim sta to retweetnila Pirc Musarjeva in Boštjan Gorenc.

Včeraj je bila oddaja:
- Grims (SDS)
- Šefic (vlada)
- Kordiš (ZL)
- Kodovšek (Mirovni Inštitut)
ajvard
# 11.01.2017 ob 12:38
Knight Kant

ko je divjala vojna v bih, hrvaška po mednarodnih standardih še ni veljala za varno tretjo državo.

res, begunce so sprejemale tudi države, ki niso bile prve varne države, a v skladu z lastno odločitvijo in ne z dolžnostjo iz konvencije.
MatjazP
# 11.01.2017 ob 13:53
Kako je lahko prepoved nezakonitega vstopa v državo PROTIUSTAVNA??

Naj mi nekdo pojasni .. zakaj sem torej stokrat čakal v vrsti in kazal potni list?
Ali lahko samo Slovencem prepoveš vstop v Slovenijo brez papirjev, ali kako?

Še trideset let takega maloumja, pa bo teh zakonov konec.
Ker jih bodo nadomestili zakoni, ki jih bodo postavili tisti, ki so sedaj 'migranti'.
Bratko
# 11.01.2017 ob 13:16
Ni mi jasno zakaj novela zakona predvideva zavracanje NEZAKONITIH migrantov. Na kateri tocki je bilo to kadarkoli dovoljeno? Splosno znano je, da za prestop meje potrebujes osebni dokument. To se mi zdi odkrivanje tople vode.
VBMS
# 11.01.2017 ob 13:11
Potem Slovenci ne smemo biti več gospodarji na svoji zemlji?
ajvard
# 11.01.2017 ob 12:59
naredite posvetovalni referendum in ugotovite, koliko državljanov podpira tak zakon.
sem prepričan, da 2/3.

baje smo v demokraciji. čeprav so nam predhodni (zavezujoč) referendum na podlagi ljudske iniciative politiki že ukradli.
designprologo
# 11.01.2017 ob 12:35
*SUPER*

Kritike zmeraj povedo, da ne gre nekaj po planu elit, temveč se dela v dobro lastnega naroda!
TIGR
# 11.01.2017 ob 12:27
Svet Evrope opozoril Cerarja zaradi novele zakona o tujcih

Zase naj se brigajo...
brain2k
# 11.01.2017 ob 11:55
glasujem za odhod iz EU
cairns
# 11.01.2017 ob 15:59
Svet Evrope opozoril Cerarja zaradi novele zakona o tujcih

Slovenija lahko in mora že na meji zavrniti vse ilegalce ki jim ni ustrezala nobena od štirih ali petih varnih držav.
Thorbjorn Jagland mora vedeti da te osebe niso begunci in niso upravičeni do azila.
vnk
# 11.01.2017 ob 13:28


U, tip iz Maribora z zelo slovenskim priimkom pravi, da bomo s tem zakonom postali tarča teroristov.
oslič
# 11.01.2017 ob 13:18
na sliki 16 pamentih telefonov.... res so revezi ja....
patriot44x2
# 11.01.2017 ob 12:50
Ahahaha potem jih naj pa svet Evrope sprejme, ne da nam jih hoče podtaknit.
Vsem nevladnim organizacijam ki so se pa bunile prejšnji teden pa nemudoma odrečt državno pomoč pa da jih vidmo .
cairns
# 11.01.2017 ob 15:56
Svet Evrope opozoril Cerarja zaradi novele zakona o tujcih

Vzeto na znanje.

Sedaj pa naj se spravijo na Pandoro Merkel ki je kriva za invazijo ilegalcev na Evropo in za vse smrti ki so povezane s terorističnimi napadi.
main
# 11.01.2017 ob 15:13
Orbana so tudi vsi opozarjali, sedaj ga pa vsi podpirajo.
k.u.j.o.
# 11.01.2017 ob 14:18
EU je zrela za revolucijo. To ni več normalno kam gre....

Delat za korist multinacionalk in v škodo narodov....

Do kdaj se bo to dopuščalo ?
Mare_4
# 11.01.2017 ob 12:33
@seb123
Tjorbjorn, Jagland in vsi ostali politično korektni evropski politiki - vključno s Cerarjem in ostalimi slovenskimi dušebrižniki, da ne bo pomote - so povsem izgubili kompas. Noro! Če bo šlo tako naprej, bo čez 50 let, ali pa še prej, od Evrope in evropske civilizacije ostalo ssmo še ime, vse drugo bo arabsko. Ne morem razumeti, kaj se je zgodilo v glavah ljudi, ki vodijo evroske države. Noro!

Kalergijev plan, ki ga zavestno izvajajo in so za to tudi nagrajeni s strani liberalnih globalistov. Guglaj.

Kalergijevi nagrajenci:
- J.C. Juncker
- A. Merkel
- D. Tusk
- Rompuy

Nagrada in nagrajenec pa npr. izgledata takole:
[url="http://www.epa.eu/arts-culture-and-entertainment-photos/culture-general-photos/european-society-coudenhove-kalergi-2014-prize-ceremony-in-vienna-photos-51355000"]
J.C. Juncker & his Kalergi Diploma[/url]
veronikad
# 11.01.2017 ob 12:06
seveda med nadnarodne organizacije na čelu katerih je seveda kapital, hočejo seveda čim večji razdor znotraj držav, da so šibkejše in s to raznolikostjo in neslogo se da tudi po potrebi zelo manipulirati (po tem ključu tudi soros financira vse te marksisitčne metelkova kritične inteligence), ampak bolj ko bodo šponali tega močnejši bo povratni udarec, oni se pa še kar čudijo trumpu, le penovi, brexitu, wildersu, syrizi itd (vsi v glavnem putinovi zavezniki)
Kazalo