Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 65 glasov Ocenite to novico!
svet za nacionalno varnost, Miro Cerar
Svet za nacionalno varnost se je seznanil tudi z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma. Ta po Cerarjevih navedbah ostaja nespremenjena, so pa "budni in aktivni". Foto: BoBo
VIDEO
Podpora za zakon s kateri...
VIDEO
Nova zakonodaja o tujcih...

Dodaj v

Novela, ki bi prebežnikom lahko zaprla meje, v četrtek na vlado

Napovedana je tudi razprava glede novega zakona o tujcih
4. januar 2017 ob 07:53,
zadnji poseg: 4. januar 2017 ob 19:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada bo v četrtek obravnavala novelo zakona o tujcih, je napovedal predsednik vlade Miro Cerar. Zakon, s katerim bo Slovenija lahko zaprla meje za vse prebežnike, je dobil politično podporo kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep, je dejal.

Cerar je po seji sveta za nacionalno varnost, ki je obravnaval omenjeno novelo, pojasnil, da smo v zadnjem času soočeni predvsem z nezakonitimi migracijskimi tokovi, ključno pa je, da je struktura prebežnikov drugačna kot pred meseci. "Tveganje, da se med njimi pojavijo osebe, ki predstavljajo varnostno tveganje, je vedno večje. Zato je pomembno, da smo ves čas budni, in bom vztrajal, da ob humanitarnosti zagotavljamo tudi varnost," je poudaril.

Konkretne rešitve v predlogu sta danes podprla tudi predstavnika koalicijskih DeSUS-a in SD-ja. Novela zakona o tujcih je namreč obtičala v vladnem postopku, potem ko je bilo tudi med koalicijskimi strankami zaznati razhajanja glede ukrepov v primeru spremenjenih prebežniških tokov, ki jih predvideva novela.

Glede novele si niso bili enotni niti v SMC-ju, kakšna natančno je zadnja različica zakona, pa ni povsem jasno. O podrobnih rešitvah v zakonu Cerar ni želel govoriti. A če bi se pojavili pomisleki glede ustavnosti, pričakuje, da ga bodo pristojne službe pravočasno opozorile. "Imam zagotovila, da gremo lahko s postopkom naprej," je povedal, pri čemer oceno ustavnosti prepušča pristojnim službam v vladi in DZ-ju.

Vendar ne verjame, da ustava ureja zadeve tako, da bi lahko na primer nepredvidljive migrantske razmere pripeljale do nenormalnega delovanja države. Zato meni, da je v skladu z ustavo vse tisto, kar zagotavlja človekove pravice in normalno delovanje države.

Ob vprašanju najvišjega števila prebežnikov v Sloveniji je Cerar poudaril, da kriterija varnosti in integracijske sposobnosti ni mogoče opredeliti le s številko, pač pa gre tudi za strukturo ljudi, ki pridejo k nam. Ob tem je spomnil, da v našo državo prihajajo ljudje iz več varnih držav.

Brglez molči, za Grimsa premalo
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pojasnila, da je zakon pripravljen za primer, ko bi preostali mehanizmi EU-ja popustili in bi se migracijske razmere spremenile do te mere, da bi ogrožale javni red in notranjo varnost. Ukrepi, ki jih predlaga notranje ministrstvo, so tako usmerjeni v preprečevanje poslabšanja varnostne slike in zloma azilnega sistema, je dodala.

Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja Milan Brglez, ki je bil doslej kritik novele, se o njej ne bo izrekal, dokler ne bo v DZ-ju, so sporočili iz njegovega kabineta.

Na seji je bil prisoten tudi poslanec SDS-a Branko Grims. Ukrepi se sprejemajo prepozno, zakon pa je "bistveno prešibek", je ocenil. Če se bodo razmere zaostrile do te mere, kot je pričakovati, je treba po njegovem mnenju še bistveno ostreje nastopati.

DZ bi lahko ukrepe podaljševal v nedogled
Osnutek novele zakona določa več novosti. Za primere spremenjenih migracijskih razmer je bil dodan 10. b člen. Ukrepe, ki jih ta člen uvaja, mora potrditi DZ z dvotretjinsko večino prisotnih poslancev, veljajo pa lahko največ šest mesecev, a jih je na predlog vlade mogoče vsakič znova podaljšati za šest mesecev, če za to obstajajo razlogi (to oceno poda MNZ). DZ na predlog vlade ali pa najmanj 10 poslancev odloči tudi o prenehanju uporabe ukrepa, in sicer z večino glasov vseh poslancev.

Po omenjenem členu policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa. Tujca, ki je bil po tem merilu zavrnjen, policija napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil. To policija lahko stori, tudi če je tujec zaprosil za azil, a je v državo vstopil nezakonito.

Ob tem novela določa, da se ti ukrepi ne uporabljajo, kadar je neposredno ogroženo življenje tujca ali kadar bi zdravstvene okoliščine očitno onemogočale izvedbo ukrepa ali kadar se ocenjuje, da gre za mladoletne osebe brez spremstva, za katere se domneva, da so stare največ 14 let.

Za mnoge sporne rešitve
MNZ je prvotno različico novele zakona o tujcih nekoliko popravil, vendar pravni strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij opozarjajo, da so predlagani ukrepi še vedno ustavnopravno sporni. Predlagana novela predvideva, da bi zaporo meje morali podpreti dve tretjini vseh poslancev.

"Koncept, ki naj bi ga uvedel zakon, ostaja nespremenjen. DZ se lahko odloči, da popolnoma zapre meje za kogar koli, ali za prosilce za azil ali za ljudi, ki nezakonito prečkajo mejo," je za Radio Slovenija opozorila direktorica Mirovnega inštituta in strokovnjakinja za azilno pravo Neža Kogovšek Šalamon.

Slovenija tudi ne bi smela zavrniti vstopa prebežnikom, ki bi jim v državi, v katero bi jih vrnili, grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje, ter tistim, ki so mlajši od 18 let. Kogovšek Šalamonova poudarja, da ni jasno, kako bo mejna policija sploh lahko izvajala zakon: "Policist na meji ne more ugotoviti, kdaj bi lahko komu grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje v primeru vrnitve, kdo je mladoleten, kdo potrebuje zdravniško oskrbo, če vsakega posameznika posebej ne obravnava ali če z njim ne opravi osnovnega razgovora."

Pravni strokovnjaki opozarjajo, da predlagani ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in da bi zaradi kolektivnega zavračanja prebežnikov Slovenijo lahko doletela tudi obsodba na Evropskem sodišču za človekove pravice.

G. C., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 04.01.2017 ob 08:12
Pravni strokovnjaki pa opozarjajo, da predlagani ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in da bi zaradi kolektivnega zavračanja prebežnikov Slovenijo lahko doletela tudi obsodba na evropskem sodišču za človekove pravice.

Lepo vas prosim, tu gre za planiran napad in takozvani "prebežniki" so dejansko zlorabljeni kot orožje. Vedno je veljalo, da se prvo rešuje ženske in otroke. Med temi "prebežniki" pa je okoli 75% mladih moških med 20 in 35 let. Za Mirovni inštitut je znano, da dobiva sredstva iz Šoroševih skladov. Šoroš je tudi organizator in financer masovnih migracij v Evropo. Mirovni inštitut zastopa tuje interese, ne pa interese državljanov Slovenije. Ali vam to kar se dogaja v Nemčiji še ni znano?
Majestic12
# 04.01.2017 ob 08:11
Prva točka dnevnega reda: Sejnine.

Druga točka: Razno.
zenga.zenga
# 04.01.2017 ob 08:19
V stari Jugi je bila zadeva ustrezno urejena . Vojska na meji in policisti so namesto da sedijo v policijskih postajah patrolirali po ulicah . Zato ni bilo kriminala in ni se bilo treba bati begunskega vala . poleg tega je bilo ljudem prihranjeno dežurno gobezdanje aktivistov in ,, strokovnjakov ,, vseh oblik , barv in ,,verskih ,, prepričanj kako bi oni to uredili ....
samogledam
# 04.01.2017 ob 08:32
Nič nimam proti kvotami, ki jih dogovorijo članice EU. Sem pa odločno proti da novi prebivalci nimajo jasnih pravil obnašanja na javnem mestu. Če velja za kadilce zakon, če velja za naturiste zakon, potem naj velja zakon tudi za religije. Obvezni davek vernikov za vzdrževanje institucij in osebja, ter prepoved verskih uniform če ti niso v rednem delovnem razmerju v instituciji. Modne posebnosti za izzivanje nestrpnosti med ljudmi strogo prepovedat v javnosti, tako kot je prepoved za gola telesa na ulici v šoli službi trgovini, razen v ograjenem FKK.Dajmo se spoštovati in postaviti pravila obnašanja.Vernik naj se pokrije ko vstopi v sakralni objekt na ulici naj bo samo človek.
vnk
# 04.01.2017 ob 09:24
je za Radio Slovenija opozorila direktorica Mirovnega inštituta in strokovnjakinja za azilno pravo Neža Kogovšek Šalamon.

Pa pismo no, a vi na RTVju še s kom pijete kavo razen nevladniki? Že tko je malce higiensko sporno, ker predstavnik Mirovnega Inštituta sedi v vašem programskem svetu. Tudi ne vem, zakaj ne vprašate še kakšnega strokovnjaka za varnost, menda gre pa ja gre za ravnovesje med človekoljubnostjo in varnost države? To je porazno slabo in neodgovorno novinarstvo, katerega vodi ideologija, ne pa želja po informiranju.

Val202: Hasan in Šaraf sta že šest let v Evropi. Živita v azilnem domu v Ljubljani, sta prijatelja, Hasan je iz iraškega Kurdistana, Šaraf iz Afganistana. Želita si normalno, lepše življenje. Njuni zgodbi imata isti naslov: Bitka za papirje. Kako neosebna je lahko Evropa?

RTV je zgubila popolnoma vso kredibilnost kar se tiče poročanja o migrantski problematiki. Zadnjič ste imeli nek solzav prispevek kako sta boga, voditeljico pa tudi malce ni zbodlo, da je eden od njiju imel v EU že v dveh državah zavrnjen azil, zakaj potem Slovenija ga sploh obravnava, kdo ve. Čakam samo še na solzave članke o menedžerjih, ki so kradli milijone, joj saj so samo ljudje, ki so želeli boljšo prihodnost....

Novinarji RTVja se pač izogibajo vprašanjem, ki jih imamo bralci, poslušalci, gledalci, a so neprijetna. Ko je država po hitrem postopku sprejela sklep za porabit pol milijona eurov v enem letu za manj kot 30 afganskih mladoletnih ilegalcev, nisem videl kaj dosti vprašanj naslovljenih na vlado, kako zmoremo, ker nam trdijo, da denarja za nas Slovence pa ni. Seveda takih probemov pri pisanju članka, če gre za falcona ni.
Lluka
# 04.01.2017 ob 08:18
Ogroženost na najvišji stropnji- Ogrožajo nas v največji meri politiki
vnk
# 04.01.2017 ob 09:34
Iz javno dostopnih podatkov:

http://erar.si/prejemnik/71880879/

Mirovni Inštitut je lani prejel 635 tisoč eurov, zelo dobro leto, saj je predlani prejel "samo" 285 tisoč eurov. Fino, kako ni nobene novice na to temo, a ne RTV? Res je, da je veliko denarja lani bilo od norveškega finančnega sklada, ampak vseeno malce sporno tuje financiranje organizacij, ki skušajo vplivati na državno politiko.
heron
# 04.01.2017 ob 08:49
Ne morem verjeti,da zaradi raznoraznih inštitutov se brezmodni politiki ne morejo odločiti za zaprtje meje. TAKOJ je treba zapreti meje za vse prebežnike in ilegalne prehode in vse najstrožje kaznovati in nemudoma poslati nazaj oz. jim preprečiti vstop na tak način. To se mora ustaviti. Raznorazni predstavniki inštitucij in odjemalci našega denarja, pa se lahko nemudoma odpravijo v njihove države in tam preverjajo starost,možnost mučenja,...
Mislim, to kar beremo in kar dopočnejo politiki in njim podobni nesposobneži, je pravzaprav vzrok, da v takšnih količinah prihajajo, ker imamo nesposobne voditelje, ki to dopuščajo.
Micesar
# 04.01.2017 ob 08:14
Stopnja ogroženosti je visoka. Samo tisti, ki jo ogrožajo prihajajo na sejo.
luckyss
# 04.01.2017 ob 16:00
V Evropi je dovolj izobraženih brezposelnih ljudi, zato je norost uvažati Afričane brez delovnih in etičnih vrednot, ki bodo na grbi države tako v socialnem kot varnostnem smislu..

In, če mi še enkrat brišete komentar brez utemeljitve, ga bom poslal vašim ustreznim službam skupaj z izjavo, da prekinjam plačevanje RTV naročnine...
Če se vi ne držite ustave, se tudi jaz ne bom nekega butastega zakona !!
apollo11
# 04.01.2017 ob 09:42
Čisto enostavno. Če tega ne bo uredila Cerarjeva vlada, bo pač kakšna druga. Mene zanima še nekaj drugega. Zakaj mi npr za Mirovni inštitut govorimo da so to predstavniki civilne družbe. To ni res, Mirovni inštitut financiramo davkoplačevalci, ker pač tako odloči politika. In če so financirani iz javnih sredstev, potem to ni nobena civilna družba, temveč so to podaljški raznih političnih strank in gibanj.
penzl
# 04.01.2017 ob 09:12
No če smo že pri tem, kako policist brez razgovora ne more vedeti kdo je upravičen do vstopa: Kako pa lahko nekdo dokaže, da mu v domovini grozi mučenje? Se mi zdi, da mu morajo organi največkrat zaupati na besedo, kar pa se seveda lahko brez težav izkorišča. Prideš, rečeš azil in si že not. Super.
Tetameta
# 04.01.2017 ob 09:59
Slovenija tudi ne bi smela zavrniti vstopa prebežnikom, ki bi jim v državi, v katero bi jih vrnili, grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje, ter tistim, ki so mlajši od 18 let.
Če bi se na meji pojavilo 10.000 takšnih, bomo pa naredili kaj točno?
Mitko
# 04.01.2017 ob 08:23
Če je od koga ogrožena, je od notranjih skorumpirancev in pogoltnih hlapcev kapitala.
patriot1970
# 04.01.2017 ob 11:22
Se bomo zgledovali po Nemciji in Franciji, sprejemali migrante in vsako veselico ogradili z betonskimi pregradami in policijo ali pa se bomo zgledovali po Madzarski. Meni je bolj vsec Madzarski sistem
Bogdaj
# 04.01.2017 ob 11:03
V primeru izjemno hude nevarnosti se lahko meje zaprejo za vse, tudi za migrante.
V tem ni prav nič protiustavnega, nasprotno!
MitjaM
# 04.01.2017 ob 10:42
"Policist na meji ne more ugotoviti, kdaj bi lahko komu grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje v primeru vrnitve,

Lahko ugotovi, da na Hrvaškem nikomur ne grozi mučenje ali nečloveško ravnanje.
vremenko
# 04.01.2017 ob 09:22
V svetu Slovenija še vedno velja za eno najbolj varnih držav, otoček miru sredi ogrožene Evrope:
- Slovenia is among the safest places to visit in Europe
- Slovenia Is Among 11 Safest Countries In The World
- Slovenia is among the safest countries in the world according to Travel Risk Map 2017

Prav zaradi tega je Slovenija imela lani tako uspešno turistično leto.
samogledam
# 04.01.2017 ob 09:45
O vsebini zapisanega pa moja misel...Ali ste res tako naivni ali pa nerazgledani, da ne poznate resnice o islamu ki zelo agresivno stopa v naše domove, z enim samim vprašanjem ki upam, ne bo zbrisan. Ali res verjamete da so mnogi mladi islamisti prisli delat za kristjane v EU? Jaz nebi tako podcenjeval njihove prisotnosti v našem okolju. Tudi naš narod je trpel, krvavel in bil podhranjen in golorok je zidal prihodnost svojim rodovom. Zato zavračam tujca ki ne spoštuje naše običaje, kulturo in vzgojo.Neprilagojeni bodo vedno srčika spora ! Tega ne potrebujemo in vsakogar lahko zavrnemo, brez slabe vesti! Postavite pravila, da ne bo prepozno. V Franciji se je pokazalo, da so problematični otroci od priseljencev, ker niso imeli francoske vzgoje. Vse institucije so se prilagajale njim in rezultat je 1000 požganih avtomobilov za silvestra.V Sloveniji raste Nov verski center, in Vlada namerava vzgojo otrok priseljencev prepustiti Islamu...Hkrati pa razpravljate o varnosti v državi ?.Zelo hinavsko odpirate vrata problemom.
RYAN
# 04.01.2017 ob 16:03
vsak ki pride v slovenijo z rojstnim listom 1.1.2000 je mlajši od 18 let. a mislite da oni tega ne vedo,ravno zato so vsi rojeni 1.1.
TineB
# 04.01.2017 ob 16:22
Dokler EU ne dogovori in uvede skupne migracijske politike, naj pač SLO zavrača vstop v schengensko območje migrantom, torej tudi vstop v SLO. Če pa NEM hoče te migrante, naj jim pa uredijo prevoz, poberejo na SLO-HR meji (ali pa že v TUR ali GR) in jih sami odpeljejo v NEM.

Še vedno mi ni jasno, zakaj se morajo vse države na tranzitni poti ukvarjati s temi migranti, če le ti hočejo izrecno in samo v NEMČIJO!!!! In potem si še nemški politiki in mediji drznejo kritizirati VSAKRŠNO potezo teh držav: ali migrante preveč spuščajo čez meje ali pa premalo. Res. FU Nemčija!
graf314
# 04.01.2017 ob 10:52
Boljše obsodba na Evropskem sodišču (kjer bi bili itak samo eni od vsaj 15 drugih EU držav), kot pa povišanje ogroženosti. Menda je to jasno.
Yanez
# 04.01.2017 ob 09:59
Malo sem prebrskal po netu in prišel do zanimivih ugotovitev.
Skladno z Odlokom o Svetu za nacionalno varnost (SNAV) le-tega sestavljajo:
– predsednik vlade, ki je hkrati predsednik SNAV, Miro Cerar
– minister za obrambo, Andreja Katič
– minister za notranje zadeve, Vesna Györkös Žnidar
– minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec
– minister za finance, Mateja Vraničar Erman
– minister za pravosodje, Goran Klemenčič
– minister brez resorja, odgovoren za področje evropskih zadev, Alenka Smerkolj
– direktor Urada predsednika vlade, Gregor Krajc
– direktor Slovenske obveščevalne-varnostne agencije Zoran Klemenčič
Nič nas ni strah, če odločajo o naši varnosti in hkrati o varnosti države Vesna Györkös Žnidar, Andreja Katič, Mateja Vraničar Erman, Alenka Smerkolj, Karl Erjavec, Miro Cerar, Gregor Krajc in oba Klemenčiča...
misterij1234
# 04.01.2017 ob 09:41
Kaj tudi mi imamo SVET ZA NACIONALNO VARNOST ? Kaj pa so ti isti ljudje,ki sedijo v tem svetu delali do sedaj,preko meje in to šengenske so leta 2015 uspešno prepeljali preko te meje preko pol miljona nenormalno število ljudi.Danes pa je že ogrožena cela Evropa.V moji državi pa sedaj ti isti v Svetu za nac.var. šele debatirajo o zavarovanju države pred ......
Neljuba resnica
# 04.01.2017 ob 14:24
Republika Slovenija je kratkoročno gorožena zaradi socialne krize, ekonomije, ki se na to destvo premalo ozira in zaradi klik, ki so prek financ do takega stanja privedle ljudi.

Dolgoročno ogroženost predstavlja nezakonita masovna migracija. Nekaj je, če se ljudje hočejo integrirat v to kulturno področje (o takih celo pišete na MMC, kaj je pa resnica je pa nekaj popolnoma drugega), drugo pa če želijo ustvarjati družbeno suspenzijo in bivati v ghettu. To je v časih, ko se proti Zahodu odvija verska vojna povsem nedopustno pa če so mirovniki za ali proti.

Žal je tako, da ne moremo v izrednih situacijah uporabljati vatle za normalna dogajanja. Izjemna situacija namreč zahteva rigidno in pragmatično rešitev.

Če pa koga skrbi staranje populacije naj pa mladim omogoča zaposlovanje in spodbuja rodnost na druge načine.

Zdaj me pa raztrgajte in lep pozdrav.
vnk
# 04.01.2017 ob 09:38
Pravni strokovnjaki pa opozarjajo, da predlagani ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in da bi zaradi kolektivnega zavračanja prebežnikov Slovenijo lahko doletela tudi obsodba na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Joj, da nas ne bi slučajno doletela ista usoda kot Madžarov, ki so postavili ograjo in niso sprejeli niti enega prebežnika po relokacijski shemi za razliko od naših! Aja, nič se ni zgodilo, najprej so vsi pljuvali čez njih, sedaj so pa eni po tihem hvaležni.

Če bo ECHR še naprej delal zdraho, je pa samo še vprašanje časa kdaj roma smetišče zgodovine, če ne pa ob razpadu EU, kar pa nas večina noče, še najmanj pa fino plačani birokrati v Bruslju. Na koncu dneva pa moramo poskrbeti zase, ker ECHR nam ne bo pomagal.
RYAN
# 04.01.2017 ob 15:52
vsak ki zaprosi za azil naj ob tem podpiše listino da se mu bo v primeru nespoštovanja naših zakonov in normativov azil odvzame če pa prečka mejo na črno oz. nima veljavnih dokumentov pa adijo brez kakršnekoli obravnave.
jebi ga razumem da je vojna in da pobegneš na varno- ampak denar in telofon imaš dokumente pa si pozabil oz izgubil- višek nespoštovanja oz soroš varijanta
vnk
# 04.01.2017 ob 14:01
Slovenija se stara in krvavo potrebuje pritok prebivalstva, če želimo ohraniti socialno državo, sicer nas bodo neoliberalci prodali korporacijam.

Stari so kvečjemu tvoji troll komentarji.
Mirlo
# 04.01.2017 ob 10:23
"Jaki" Svet za nacionalno varnost!
cairns
# 04.01.2017 ob 16:19
Pravni strokovnjaki pa opozarjajo, da predlagani ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in da bi zaradi kolektivnega zavračanja prebežnikov Slovenijo lahko doletela tudi obsodba na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Ja, ja. Smo že videli pri Madžarih.
Robiland
# 04.01.2017 ob 19:20
Katera stranka mi bo ponudila 0 imigrantov, tisto bom volil.
TineB
# 04.01.2017 ob 16:24
In še to: Ženevsko konvencijo bi bilo protrebno NUJNO revidirati in spremeniti! Ob takšnih selitvah narodov, ki se dogajajo in v prihodnje obetajo, so pač dikcije (pravice) po ŽK totalno neustrezne in neizvedljive!
cairns
# 04.01.2017 ob 15:50
amigo
Vedno je veljalo, da se prvo rešuje ženske in otroke. Med temi "prebežniki" pa je okoli 75% mladih moških med 20 in 35 let.

V centru Cona, kjer so nameščeni Afričani je 1400 oseb. Od tega je le 25 žensk.
heron
# 04.01.2017 ob 15:47
Ma dajte no,naredite referendum pa vam bo ljudstvo povedalo ,da ga skrbi za varnost,če že politiki niste sposobni ravnati, kot bi ravnal vsak zaveden Slovenec,pa čeprav nas je čedalje manj. Le kdo je lahko tako, neumen je premila beseda, da ne podpira stvari, ki povečujejo in zagotavljajo varnosti nas prebivalcev naše države. Ampak glede na vse slišano in brano, bi mogoče bilo res bolje , da svoje države ne bi imeli, ker je ne znajo centi ljudje, ki so za to odgovorni. To pa je demokracija, pa človekove pravice, pa ne vem še kaj. Pojdite vprašat svojce umrlih ljudi v Berlinu ali Nici, kaj si mislijo tem, ali pa posiljene ženske,....
RYAN
# 04.01.2017 ob 16:26
pismo naslovljeno g.Cerarju
namesto da bi zgradiličvrsto evropo na temeljih in vrednotah krščanske kulture, ste zahodne liberalne elite do sedaj ustvarjale kulturo ekscesivne in pretirane politične korektnostiki pa je toliko destruktivna za lasten narod da lahko privede do zloma zahodne civilizacije!
hvala vam
Neljuba resnica
# 04.01.2017 ob 15:29
Sej jih mislijo zidat v Lj poleg Đamije za 5000 ljudi....
zenga.zenga
# 04.01.2017 ob 09:03
FrenkMate
v bivši državi pa so preprečevale državljanom pogled v svobodni svet.
--------------
si nisi znal naročiti potni list ? Svobodni svet npr. v nemčiji si pa lahko zatakneš za,, ušesa,, . Prvi obisk Nemčije konec 80-tih mi povedal vse o svobodnem svetu - ljudi na mestni ulici so ležali pozimi pod kartoni .
Žal nekateri ne veste da je svobodni svet vedno za tiste z denarjem ...
vnk
# 04.01.2017 ob 20:07
Eno se govori, drugo se pa dela;

Cerar naseljuje begunce v Brežice, Dravograd, Ilirsko Bistrico……


Dejansko z jamranjem v komentarjih ne bomo dosegli nic, če bi morda par sto ljudi zasulo e-poštni ali pa tudi poštni naslov od vlade, bi se morda kdo od politikov premaknil in začel razmišljati o nejevolji državljanov. Dokler bomo pa ostali v komentarjih, se pa nič ne bo spremenilo. Treba je izvajati formalen pritisk, komentarji pač to niso.

Meni se zdi totalno nefer do našiih mladih družin, ki jih lupi najemnina, zakaj so bila ta stanovanja sploh prosta? Mislim, da res nimamo kakšne družine z otrokom s posebnimi potrebami, ki bi jih lahko tja naselili za drobiž, pa sami potem imeli več denarja za oskrbo otroka in mu tako izboljšali živjenje? A ni to socialna država, da se pomaga svojim?

Kar se mene tiče je tako, jaz lahko sprejmem, da mi vlada reče, kako ni denarja in se sociala krči, pač realnost je kruta. Slovenci gremo itak zamaške nabirat pa ne vem kaj še, nismo tolk zanič narod. Potem pa vlada prime lopato pa zmeče denar skozi okno za ljudi, ki so v Evropo vstopili ilegalno... tega pa pač ne bom sprejel. A smo Slovenci naenkrat drugorazredni državljani v lastni državi?

Za konec bi pa še nekam poslal hipsterske novinarje na RTV Slovenije, ki raje kofetkajo z azilanti, ker je bolj kul. Vedno ste glasni, a ko je treba postaviti nerodna vprašanja za nas Slovence, pa vas kar naenkat ni. Važno, da imajo južnjaki oddajo NaGlas!... res včasih se človeku zdi, da je kot Slovenec v lastni državi zadnji v vrsti za drobtine, pa še to ponavadi zmanjkala.

Pejte se solit, dost mam. Moja človekoljubnost je šla na dopust, ste preveč hinavsko cele dneve trkali na vrata. In novinarji ste takoj za Cerarjem na listi razlogov, zakaj teh ljudi nikoli ne mislim sprejeti v Sloveniji. Moj glas na volitvh pa bo to odražal. Sem hotel biti levičar, ker se mi je zdelo prav, ampak zgleda dobim sam prst v r...
karlo6
# 04.01.2017 ob 19:54
Velebrihtni pahor bi pa še dva dni nazaj podiral ograje na meji. Si lahko predstavljate kakšni ljudje nam vodijjo državo?
cairns
# 04.01.2017 ob 15:57
pravni strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij opozarjajo, da so predlagani ukrepi še vedno ustavnopravno sporni.

Sporni v čem ?
Mogoče v tem da posamezna država nima več pravice odločati kdo in pod kakšnimi pogoji bo vstopil na njeno ozemlje.
Vse države, ki so cilj ali prehodno območje, za masovne migracije, so se zavarovale na takšen ali še bolj restriktiven način. Očitno naši lastni pravniki tolčejo po nas. Njim je za sedaj še lepo in udobno v njihovih pisarnah. Mogoče bodo spremenili mnenje ko se bo po ulicah streljalo ali bežalo pred šleperji.

Nevladniki pa itak ne bodo nikoli dojeli. Na spletu naj si pogledajo podatke o prostovoljkah ki so jih ubili ali posilili ubogi pomoči potrebni ilegalci iz BV.
sv
# 04.01.2017 ob 12:12
Vsi okoli nas se oborožujejo in očitno pripravljajo na dogodke večjih razsežnosti. Naši pa samo sestankujejo in modrujejo. Imam občutek, da bo prišlo do nečesa, mi bomo pa goli in bosi - brez ustrezno opremljene vojske in policije, brez ustrezne zaščite civilnega prebivalstva,... Politiki pa na prvih letalih iz Slovenije.
dopisnik
# 04.01.2017 ob 12:08
V noveli zakona o tujcih je predvideno, da bi lahko Slovenija povsem zaprla meje pred prebežniki.

Ne ''bi lahko'', to je potrebno storiti! In to TAKOJ! Očitno je tista blond ministrica edina v tej združbi, ki ima vsaj malo pameti. Vsi ostali so nesposobneži in brezjajčniki tipa Cerar ali pa pokvarjenci tipa Klemenčič, ki špekulira s funkcijo v EU.
pipolin
# 04.01.2017 ob 19:55
Dr.kumrovec napisal si da se stara populacija in da potrebujemo novo kri. To je res samo iz kapitalisticnega vidika,da majo rajo podplacano in v sahu. Realnost pa je da se spreminja sama evolucija cloveka,in ta ne potrebuje vec take nadtalitete. Tehnologija. S tem pridobi narava,ker je manj onesnazenja manj prabe surovin,clovek ne rabi vec toliko produktnivnosti,ker to delajo roboti in sam razvoj se nadaljuje. To pa kar ti predlagas je pa zaviranje samega razvoja
jbzt
# 04.01.2017 ob 15:26
Kje lahko v Sloveniji dobim status begunca ???
Menda Cerarjeva vlada deli stanovanja z novo opremo,med drugim mora biti barvni TV sprejemnik z diagonalo minimalno 81 centimetrov ter stenski nosilec z roko za LED/LCD TV do 99 centimetrov), ki je dvojno vrtljiv (do 180 stopinj in nagiben do 15 stopinj).,za kuhanje mora biti steklokeramične plošče, pralni stroji morajo biti za pranje do 5 kilogramov, robovi omar in postelj morajo biti »oplemeniteni«, vzmetnice morajo biti medicinske,...
Zoro27
# 04.01.2017 ob 15:25
Novela na vlado, migrantom pa državna stanovanja, a ne?
Bivši uporabnik
# 04.01.2017 ob 08:18
Seveda smo ogroženi, pingvini pa spodmolov drlesk so se zadnje čase namnožili čez vse meje.

Tega, da dajemo 10% proračuna države samo za odplačevanje obresti na pufe, pa jasno nihče ne jemlje kot grožnjo ali katastrofo. Se ne spodobi o tem govoriti.
xavi
# 04.01.2017 ob 18:22
Eno se govori, drugo se pa dela;

Cerar naseljuje begunce v Brežice, Dravograd, Ilirsko Bistrico……

http://reporter.si/clanek/slovenija/cera
r-naseljuje-begunce-v-brezice-dravograd-ilirsko-bistrico-490473
Lešnik
# 04.01.2017 ob 16:22
Novela, ki bi prebežnikom lahko zaprla meje

Prišleki bodo pa to upoštevali, kajne pravniški biseri?
Kot, da se ravnajo po črki zakona posamezne države, na meji katere se znajdejo.

2015 ste jih pol milijona razvozili severnim sosedom, da se pa ta številka zopet znajde na meji, bi jih pa kaj, ustavili z novelo zakona "meja zaprta"?? Ja, seveda.....
vnk
# 04.01.2017 ob 10:26
Če bi se na meji pojavilo 10.000 takšnih, bomo pa naredili kaj točno?

Razgrnili več "refugees welcome" napisov, ne vem kaj tebi ni jasno? :D
cairns
# 04.01.2017 ob 16:15
vendar pravni strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij opozarjajo, da so predlagani ukrepi še vedno ustavnopravno sporni.


Oseb, ki bi prišle v poštev po 48.členu Ustave RS v Sloveniji ali kje drugje v Evropi ni. Dopuščam možnost da bi jih med dvemi milijoni našel 5.

Ustava RS

48. člen
(pribežališče)
(neuradno prečiščeno besedilo)

V mejah zakona je priznana pravica pribežališča tujim državljanom in osebam brez državljanstva, ki so preganjane zaradi zavzemanja za človekove pravice in temeljne svoboščine.
Kazalo