Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je v Slovenijo prišel osebno predstavit priporočila Evropske komisije za Slovenijo v okviru t. i. evropskega semestra. Foto: BoBo
Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je v Slovenijo prišel osebno predstavit priporočila Evropske komisije za Slovenijo v okviru t. i. evropskega semestra. Foto: BoBo
Valdis Dombrovskis in Miro Cerar
Namen Dombrovskisovega obiska je osebno predstaviti priporočila Evropske komisije za Slovenijo v okviru t. i. evropskega semestra. Foto: Twitter
Dombrovskis pohvalil Slovenijo

Dombrovskis, ki je v komisiji pristojen za evro in socialni dialog, je po srečanju s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem pohvalil napredek slovenskega gospodarstva, ki raste nad povprečjem v EU-ju. A hkrati je opozoril, da "še vedno obstajajo slabosti, ki jih je treba odpraviti". Dombrovskis je pri tem izpostavil, da bi slovenska vlada morala povečati prizadevanja za spodbuditev zasebnih naložb. Dejal je tudi, da je stopnja lastništva države v gospodarstvu zelo visoka, precej višja kot v drugih članicah EU-ja. Ni sicer dejal, da je ta stopnja "previsoka", je pa pozdravil namene slovenske vlade, da jo zmanjša. Zavzel pa se je predvsem za dobro upravljanje državnega premoženja.

"Precej nenavaden" sistem za določitev minimalne plače
Poudaril je tudi, da je stopnja brezposelnosti še vedno previsoka, čeprav se znižuje. Med drugim se je zavzel za "ustvarjanje pravega ravnotežja z določitvijo ustrezne minimalne plače", slovenski vladi pa predlagal reševanje tega vprašanja skupaj s socialnimi partnerji. Na tej točki je razložil, da Evropska komisija ne predlaga, da bi morala biti minimalna plača v Sloveniji višja ali nižja, predlaga pa predvsem postavitev ustreznega mehanizma za njeno oblikovanje, ki bi temeljil na rasti produktivnosti. Sedanji sistem, ki temelji na letni indeksaciji, pa je po njegovih besedah "precej nenavaden" in edinstven v EU-ju.

Med priporočili Evropske komisije je navedel tudi dolgoročno reformo pokojninskega sistema, saj da se bo morala Slovenija spopasti s stroški zaradi staranja prebivalstva. Cerarjevo vlado je pozval k nadaljnjim ukrepom, da bo pokojninski sistem ostal vzdržen tudi po letu 2020.

"Bolje kot povprečje v EU-ju"
Sicer pa je pohvalil okrevanje slovenskega gospodarstva, ki "kaže očitno izboljšanje". "Po treh letih recesije je Slovenija lani imela 2,6-odstotno gospodarsko rast, pričakuje pa se, da bo letos in prihodnje leto ostala nad dvema odstotkoma. Vidimo torej, da slovensko gospodarstvo deluje bolje kot povprečje v EU-ju," je dejal podpredsednik Evropske komisije in tako pohvalil izvajanje strukturnih reform v Sloveniji.

Cerar se je na drugi strani zahvalil za pohvale in spomnil, da ima Dombrovskis dobre izkušnje z reformami iz časov, ko je bil še latvijski premier. "Zato še posebej razume prizadevanja Slovenije ta hip, da se prebije iz težavnih razmer, v katere je prišla v zadnjih letih," je dejal.

Namen Dombrovskisovega obiska je osebno predstaviti priporočila Evropske komisije za Slovenijo v okviru t. i. evropskega semestra. Sredi maja je namreč Slovenija iz Bruslja dobila štiri priporočila z več konkretnimi predlogi za proračunsko in reformno ukrepanje v tem in prihodnjem letu. Komisija izpostavlja izzive na sedmih področjih: javne finance, zdravstvo, banke in dostop do financiranja, trg dela, plačna ureditev, pokojninski sistem ter posodobitev uprave in pravna država.

Cerar je dejal, da Slovenija ta priporočila jemlje zelo resno. Dodal je, da se ujemajo "tudi z našimi lastnimi usmeritvami, ki gredo v smeri nadaljnje finančne konsolidacije in predvsem v smeri nadaljnjih strukturnih reform". Pri tem je izpostavil reformo javne uprave ter zdravstvenega in pokojninskega sistema.

Z Mramorjem o privatizaciji
Dombrovskis se je srečal tudi s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, s katerim je podrobneje govoril o priporočilih Evropske komisije, pa tudi o privatizaciji. "S komisarjem sva govorila tudi o privatizaciji in o tem, kakšne so možnosti, da se največji obseg sredstev v državni lasti med evropskimi državami zmanjša, hkrati pa izboljša upravljanje z njim," je dejal Mramor.

Komisar in minister sta govorila tudi o Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po Mramorjevih besedah je DUTB-ju uspelo vzpostaviti dobre procese za prestrukturiranje podjetij, ne samo za finančno, temveč tudi poslovno. Cimos je odličen primer prestrukturiranja, v katerem je bilo ohranjenih na tisoče delovnih mest in jedro podjetja s sorazmerno visoko dodano vrednostjo, je dejal Mramor.

Mramor razlagal o Savi in DUTB-ju
"Razpravljali smo tudi o zadnjem primeru, povezanem s Savo in koncentracijo turistične dejavnosti v DUTB-ju. Komisarju smo razložili, kaj je v ozadju tega primera in v kateri fazi smo trenutno," je dejal Mramor.

Dombrovskis pohvalil Slovenijo