Razprave o načinih reševanja najhujše begunske krize v Evropi po drugi svetovni vojni bodo med evropskimi diplomati potekale še ves konec tedna. Foto: Reuters
Razprave o načinih reševanja najhujše begunske krize v Evropi po drugi svetovni vojni bodo med evropskimi diplomati potekale še ves konec tedna. Foto: Reuters

Evropska komisija je v sredo predstavila načrt, po katerem bi med članice Evropske unije razporedili 160.000 beguncev, kar pa je naletelo na precejšnje neodobravanje predvsem vzhodnoevropskih držav, ki nasprotujejo obveznim kvotam in se zavzemajo za prostovoljno sprejemanje beguncev.

Razprave o načinih reševanja najhujše begunske krize v Evropi po drugi svetovni vojni bodo med evropskimi diplomati potekale še ves konec tedna, v ponedeljek pa bo sledilo ključno izredno srečanje notranjih ministrov, če takrat ne bo dosežen dogovor, je Tusk napovedal sklic izrednega vrha celotnega EU-ja.

Poleg višegrajske četverice, ki vključuje Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko, obvezne kvote za begunce zavrača tudi Danska, prek katere želijo begunci priti na Švedsko, medtem ko naj bi Bolgarija in Romunija vztrajali, da bosta vanje privolili le, če bosta končno sprejeti v schengensko območje.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je bil na srečanju višegrajske četverice v Pragi deležen odločne zavrnitve obveznih kvot za begunce. Po besedah češkega zunanjega ministra Lubomirja Zaoralka morajo posamične države obdržati pravico nadzora nad tem, koliko beguncev bodo sprejele.

Zaoralek je ponovil, da so države višegrajske četverice pripravljene pomagati določenemu številu beguncev, a kvote, ki jih želi vsiliti EU, zavračajo.

Steinmeier tako kolegov z Vzhoda ni prepričal, čeprav je poudaril, da gre pri begunski krizi za izziv, ki ga ena sama država ne more obvladati. "Potrebujemo evropsko solidarnost," je povedal.

Ob tem je poudaril, da bo v Nemčijo, ki letos skupaj pričakuje 800.000 prošenj za azil, samo prihajajoči konec tedna prišlo 40.000 beguncev, kar je sicer četrtina od 160.000 ljudi, ki jih želi Evropska komisija prihodnji teden prerazporediti po celotnem EU-ju. Kljub veliki pripravljenosti nemškega prebivalstva so zmožnosti Nemčije vedno bolj omejene, je še izpostavil vodja nemške diplomacije.

UNHCR pozdravlja evropske kvote
Visoki komisar Združenih narodov za begunce António Guterres je medtem pozdravil evropski predlog, da bi med države članice porazdelili 160.000 beguncev. "Naše prve ocene nam pravijo, da bodo potrebe še večje, a zdaj je najprej treba zagotoviti, da bodo v tej iniciativi sodelovale vse države članice in bo hitro uresničljiva," je dejal Guterres.

Ob tem je komisar opozoril še, da je nujno čim prej postaviti velike sprejemne centre v Grčiji, Italiji in na Madžarskem, kjer bodo lahko vse prebežnike nastanili in jih registrirali, in dodal, da morajo evropske države spoštovati nacionalne in mednarodne zakone pri varovanju meja in spoštovati pravico ljudi, da zaprosijo za azil pred vojno ali pregonom.