Luksemburg EU-ju predseduje že enajstič. Foto: EPA
Luksemburg EU-ju predseduje že enajstič. Foto: EPA
EU pod Luksemburgom čakajo številni izzivi

V obdobju nejasnih razpletov težav Grčije, prihodnosti Britanije znotraj Unije, zaostrenih odnosih z Rusijo zaradi Ukrajine ter ob očitnem razhajanju med dejansko in retorično solidarnostjo glede migrantov, čaka voditelje članic ogromno dela in iskanje volje za kompromise.

Evrske države glede pomoči Grčiji čakajo na izid referenduma in svarijo pred grškim "ne" pristopom evrske skupine in trojke. Glede na analize Mednarodnega denarnega sklada sicer Grčija do konca leta 2018 potrebuje še 52 milijard evrov za pokritje svojih finančnih potreb, od tega 36 milijard evrov odpade na evrske države.

Razprava o teh temah se dotika predvsem razmisleka o pravilih, ki urejajo delovanje Evropske unije in evrske skupine. Britanski referendum, izvedli naj bi ga v naslednjih dveh letih, prinaša vprašanje reformne zmožnosti ob prepoznanju togosti ter vse večjih pritiskov populistov na osrednje politične sile.

Za zdaj ni jasno, kako temeljite reforme se bodo posrečile Davidu Cameronu, jasno je to, da spreminjanje evropskih pogodb nikomur ne diši. Drugi mož Evropske komisije Frans Timmermans je sredi tedna priznal, da vodja britanskih evroskeptikov Nigel Farage redno odpira prave teme in prevečkrat ustrezno prepoznava neuspehe EU-ja.

Kot ponazoritev navede pristope glede migracij, kjer Farage EU-ju neučinkovite pristope - do tu se Timmermans strinja, z rešitvami Faragea pa ne. V Komisiji na države pritiskajo, naj si razdelijo čim več bremena v trenutnem migrantskem valu, do konca julija naj bi dobili sliko o tem, koliko migrantov od skupaj 60.000 bodo države pripravljene sprejeti.

Temu so rekli prostovoljna solidarnost, evropske pravne podlage za kakršno koli prisilo ni. Tudi zgodba o Grčiji v finančnih težavah se dotika pravil igre - ta so v evrski skupini znana, tako tudi pogoji za pridobivanje finančne pomoči, ne glede na to, kdo sedi v Bruslju, Berlinu ali Atenah. Vsakršna pogajanja bodo podobna ali zaradi dogodkov zadnjih tednov še težja. Grška vlada je skušala evrska pravila zaobiti brez razumevanja delovanja institucij in brez razumevanja demokratičnosti tudi preostalih 18 vlad evrske skupine. "Da" zanje pomeni nadaljevanje zastalih postopkov, "ne" izlet v neznane vode.

EU pod Luksemburgom čakajo številni izzivi