Evropska unija
Mevlüt Cavusoglu in Federica Mogherini
Bruselj in Ankara sta še daleč od rešitve odprtih vprašanj. Foto: Reuters
Angela Merkel in Tayyip Erdogan
Najbolj je napeto v odnosih med Nemčijo in Turčijo. Foto: Reuters

EU pričakuje od Turčije vladavino prava in temeljne svoboščine

Cavusoglu: Nihče ne more reči, da v Turčiji ni demokracije in zakona
25. julij 2017 ob 20:30
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

EU od Turčije za napredek v odnosih pričakuje nujne konkretne pozitivne korake na področju vladavine prava, temeljnih svoboščin in v dvostranskih odnosih s članicami.

Visoki predstavniki Evropske unije in Turčije so v Bruslju razpravljali o odprtih vprašanjih med stranema v senci zaostrovanja napetosti, še posebej med Berlinom in Ankaro. Čeprav EU skrbi, ker Turčija drsi stran od evropskih vrednot, se zaveda nujnosti sodelovanja z veliko sosedo na področju energije in migracij ter v boju proti terorizmu. Turčija ob tem opozarja, da ni le soseda, temveč tudi kandidatka za članstvo v EU-ju, zato poziva k odprtju novih pogajalskih poglavij.

"Priča smo skrb vzbujajočemu vzorcu zapornih kazni za številne predstavnike demokratične opozicije, novinarje in zagovornike človekovih pravic," je na srečanju poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini.

EU je zato po njenih besedah poudaril, da je sodelovanje in dialog med stranema nujno podpreti s "konkretnimi pozitivnimi koraki" na področju vladavine prava in temeljnih svoboščin ter v dvostranskih odnosih s članicami.

Mogherinijeva se je tako odzvala pozivu mednarodne organizacije Amnesty International, naj na srečanju s Turčijo opozori na vprašanje zaprtih zagovornikov človekovih pravic. Med njimi sta zaradi obtožb v povezavi s terorizmom tudi njihova sodelavca AI-ja Idil Eser in Taner Kilic.

"Razlika med teroristi in novinarji"
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v odzivu na te očitke odgovoril, da je treba razlikovati med teroristi ter pravimi politiki in novinarji, ter zatrdil, da je Turčija z EU-jem pripravljena deliti informacije o tem. Poudaril je tudi, da nihče ne more reči, da v Turčiji ni demokracije in zakona.

Cavusoglu in turški minister za zadeve EU-ja Ömer Celik sta zatrdila, da Turčija nikdar ni bila sovražna do Nemčije, in izrazila upanje, da bosta državi tudi v prihodnje ostali trdni zaveznici, a hkrati sta odločno branila vse turške poteze v povezavi s sporom.

Poleg tega je turška stran EU-ju očitala nespoštovanje zavez v povezavi s pristopnimi pogajanji. "Hrbtenica odnosov EU-ja in Turčije so pristopna pogajanja," je poudaril Celik. Tega dejstva po njegovem prepričanju ni mogoče zanemariti ter se osredotočiti zgolj na energijo, migracije in boj proti terorizmu.

Ob tem je Celik pozval EU, naj odpre pogajalski poglavji, ki se nanašata na nekatera najbolj problematična področja v odnosih med stranema: pravosodje in temeljne pravice ter področje pravice, svobode in varnosti.

Turčija ni le sosednja država, temveč je tudi kandidatka za članstvo v EU-ju, je poudaril Celik in opozoril, da bi bila ustavitev pristopnih pogajanj, h kateri pozivajo nekateri, izguba za obe strani, tudi za EU, za katerega Turčija želi, da tudi po brexitu ostane močen.

Turška stran je EU opozorila, da ne izvaja v celoti svojih zavez v okviru begunskega dogovora, pri čemer je izrecno pozvala k pospešitvi finančne pomoči ter kritizirala nemško blokado nadgradnje carinske unije.

V povezavi z vizumsko liberalizacijo, še eno neizpolnjeno željo Turčije, je evropski komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn poudaril, da bo EU izpolnil svoje zaveze, ko bo Turčija izpolnila svoje – še pet meril od 72 je treba uresničiti.

VIDEO
EU stavi na dialog s Turčijo

Obe strani za dialog
Strani se kljub vsem razhajanjem strinjata, da je treba nadaljevati dialog, ter poudarjata dobro sodelovanje pri zunanjepolitičnih vprašanjih, kot so Sirija, zalivska kriza, Irak, Iran in Bližnji vzhod. Celik je napovedal, da bo naslednji vrh EU-ja in Turčije v bližnji prihodnosti v turškem mestu Adana.

Mogherinijeva na turške očitke odgovarja, da je Turčija seveda kandidatka za članstvo v EU-ju in strateška partnerica, a opozarja, da nerešeno ciprsko vprašanje ni edino, zaradi katerega si je trenutno nemogoče predstavljati odprtje novih poglavij. Poudarja tudi, da EU spoštuje dogovore.

EU vse od spodletelega državnega udara julija lani opozarja na sporne, avtokratske poteze turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki so po mnenju EU-ja v nasprotju z vladavino prava in drugimi temeljnimi evropskimi vrednotami.

Avstrija in Evropski parlament odločno pozivata tudi k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, ki so se začela leta 2005, a že ves čas napredujejo po polžje, številna poglavja pa so že od konca leta 2006 zamrznjena zaradi nerešenega ciprskega vprašanja, a soglasja za ustavitev pogajanj v EU-ju za zdaj ni bilo.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
aless70
# 25.07.2017 ob 21:07
Oprostite, recite kakor hočete, ampak...
...ženske žal v pogovorih s katerikolimi turškimi politike ne morejo nastopati kot enakovredne sogovornice.
Zaradi Turkov, pač.
EU zunanja politika bi to lahko že enkrat razumela in nam nehala delati škodo!!
designprologo
# 25.07.2017 ob 22:45
Mogherinijeva je carica!!!

...za Sorosa!
dopisnik
# 25.07.2017 ob 22:34
Turčija v EU ne sodi. To je jasno Evropejcem, to je jasno tudi Turkom. Kaj se grejo, eni in drugi 'voditelji', pa očitno ni jasno niti njim samim.
Ori
# 25.07.2017 ob 21:26
Kaj pa vladavina prava pri nedemokratični Evropski komisiji, ki večinoma deluje v korist korporacij?
SamoRes
# 25.07.2017 ob 20:37
To pričakujemo tudi od EU. Pa v Sloveniji kršijo vsak dan pravice s sodnimi zaostanki, na gradbiščih gledamo tuje delavce, ki za par sto evrov garajo kot sužnji, kup Slovencev pa dela za minimalno plačo, ki je pod pragom revščine za evropske firme. Dajmo najprej sebe uredit.
Roko_europe
# 25.07.2017 ob 21:15
EU po vzoru zahodnih policajev žuga z palcem ostalim državam v Evropi in z nesposobnimi politiki ala Mogerinijeva in ostalimi, da pijanega Junkerja sploh ne omenjam, in se pri tem sama ne drži pravnih načel in "fair-playa". Bo treba najpred pred svojim pragom pomesti in šele nato soliti pamet ostalim!
severnik
# 26.07.2017 ob 07:06
EU pričakuje od Turčije vladavino prava

Me prav zanima primer hrvaške in arbitraže. Bi rad videl to vladavino prava.
conanbarbarian
# 26.07.2017 ob 07:27
Turčija, ne hvala !
Fogglof Tunnek
# 26.07.2017 ob 08:51
"EU pričakuje od Turčije vladavino prava in temeljne svoboščine"...!?!?

Čujte, nikoli...ponavljam...NIKOLI...ne bodo imeli tega!!! Ne v islamu !!! ... Saj pri nas tega sicer tudi ni, ker veljata (neuradno) dva sodna sistema...eden za elito (to so tisti ki na veliko kradejo) in za navadnega državljana (to so tisti ki nič ne kradejo, če pa že, je to bolj malo). Je pa res, da pri nas in tudi drugod v kapitalizmu se tote anomalije lahko odpravijo (hahahahahahahaha) v islamu pa "Alah" vlada nad pravom in temeljnih svoboščin...Kapish?
generacija56
# 26.07.2017 ob 07:41
V EU vlada pravo samo če EU tako odgovarja.
Arbitraža, kot je omenil nekdo prej, je poučen primer.
Postopek zaključen, nikogar ne zanima odločitev.
Vrhunec pa so pogajanja o TTIP.
Skrita pogajanja, poslancem onemogočen vpogled, vsiljena odločitev, čista korupcija!
EU in vladavina prava? Hahahaha..
EU nima Turčiji kaj očitati. So le razlike v tematiki. Lažejo oboji.
Eesti
# 25.07.2017 ob 22:33
@JozekVeseli odlocitev ene drzave clanice se ne pomeni da nas to predstavlja, poleg tega ni to nic v primerjavi kaksne tezave ima Turcija z cloveskimi pravicami(sploh kar se tice medijske svobode).
a.orhidejca
# 26.07.2017 ob 08:09
Sploh ne vem kaj še delamo v EU.
maja kibira
# 26.07.2017 ob 01:23
Turki nimajo s tem predsednikom in sistemom ki ga uvajajo kaj poceti v EU..kaj tem politikom ni jasno..
Bivši uporabnik
# 26.07.2017 ob 01:18
To, da je pravna država vladavina, je po mojem bolj skrajno škodljiva pogruntavščina naših. V bistvu pa izraz pravna država pomeni, da neka država ni več vladavina. Povsod drugje pišejo samo, da si Erdogan prisvaja vse več moči nad sodiščem in nad parlamentom in da je demokracije vse manj. V glavnem - da vladavino oni vse bolj spet imajo. Naši pa očitno tudi sanjajo o njej, ko tako vneto uporabljajo ta terminus. Interpretacija, da je pravna država vladavina, in to, da je vladavina prava, takorekoč sodišč, ni pravilna. Izraz pravna država pomeni, da lastniško in ostalo pravo nadomesti vladavino. Da je nimaš več. Mislim, da napačno interpretacijo ta hip od vseh še največ uporablja naš Erjavec. To, da je pravna država vladavina prava, v bistvu ironizira vladavino oz. je pesniško povedano, da je pač nimaš več... Pesniško.
moj komentar
# 26.07.2017 ob 15:11
"EU pričakuje od Turčije vladavino prava in temeljne svoboščine"

Treba bo najprej počistiti v svojem hlevu in potem soliti pamet drugim.
Vladavina prava je nateg za revne ljudi. V praksi poteka vladavina korporacijskih mafij in bančnih oligarhij.
velenjcan
# 26.07.2017 ob 09:49
EU pričakuje od Turčije vladavino prava in temeljne svoboščine
... ki jih sama ukinja, prim. obsedno stanje v Franciji, pa nove nemške zakone o nenadzorovanem elektronskem nadzoru in časovno neomejenem preventivnem priporu.
Blabla, Mogherini, blabla
Gravesen
# 26.07.2017 ob 08:16
tale turški zunanji minister je pa izrezan turčin, ne morš falit...
lprelesn
# 26.07.2017 ob 00:23
Ko berem tole, mi gre na bruhanje !
Eesti
# 25.07.2017 ob 21:36
@ori ne verjamem, se ne dolgo nazaj so dali globo Googlu, sedaj pa se Mercedsu grozijo.
Bivši uporabnik
# 26.07.2017 ob 23:01
Treba bo najprej počistiti v svojem hlevu in potem soliti pamet drugim.
Vladavina prava je nateg za revne ljudi. V praksi poteka vladavina korporacijskih mafij in bančnih oligarhij.


1+++
Follow Me
# 26.07.2017 ob 07:23
Heheh Erdogan pa po svoje :D :D
Bivši uporabnik
# 26.07.2017 ob 01:32
Zanimivo je, da se je interpretacija, da je pravna država vladavina in da je to vladavino prava, pri nas uveljavil v času, ko je bil predsednik (mislim da pravnik) Turk. Ko je takrat naš zagovornik parlamentarne demokracije (sicer tudi vrste vladavine) Pahor cmoknil s konja, se je zdelo, da bomo čisto res dobili vladavino...
Murko
# 03.08.2017 ob 20:47
EU najeda s preživetimi ideali.
cesar1
# 26.07.2017 ob 08:14
Kakšna pa je slovenska vladavina prava? Brigajmo se raje zase!!!
Bivši uporabnik
# 25.07.2017 ob 22:36
Ženske ne razumejo, da je politika merjenje testosterona. Nimajo tega v sebi, da bi šle v ofenzivo ali celo defenzivo, vse skupaj je šlo predaleč, vse skupaj se ruši sto na uro.
JozekVeseli
# 25.07.2017 ob 21:41
Haha, dokler imamo v evropi sodisca kot so poljska, kjer se bo po novem sodilo po srednjevsikih metodah inkvizicije, nimamo Turkom kaj ocititati. Nasprotno. Smejali se nam bodo in ponizevali nas bodo.
vojnaslo91
# 25.07.2017 ob 23:03
Evo končno nekaj pametnega od tega zabavnika... vsaj naslov je spodbuden.
https://www.logicno.com/politika/eu-ce-raspravljati-o-neonacistickim-marsevima-u-baltickim-zemljama.html
vojnaslo91
# 25.07.2017 ob 21:41
Eesti # 25.07.2017 ob 21:36
Pač... selektivni spomin.
vojnaslo91
# 25.07.2017 ob 21:27
SamoRes # 25.07.2017 ob 20:37
Ne vem kaj ima domača tema veze da je Turčija seveda kandidatka za članstvo v EU

To pričakujemo tudi od EU. Pa v Sloveniji kršijo vsak dan pravice s sodnimi zaostanki,
--------------------------------
https://podcrto.si/sodni-zaostanki-zakaj-so-nastali-in-kako-dolgotrajni-so-postopki-pred-slovenskimi-sodisci-danes/
"Danes je stanje v sodstvu boljše. Časi reševanja posameznih zadev upadajo, postopkov, ki se vlečejo dlje kot pet let, je vse manj."

na gradbiščih gledamo tuje delavce, ki za par sto evrov garajo kot sužnji,
-------------------------
Kaj ima EU veze s egoizmom nekaterih delodajalcev?

kup Slovencev pa dela za minimalno plačo, ki je pod pragom revščine za evropske firme. ----------------------------
Slovenska minimalna plača je za regijo iz katere prihaja Slovenija: Madžarska, Romunija, Bolgarija, Hrvaška, BiH, Srbija, Črna Gora, Makedonija... več kot odlična...
vojnaslo91
# 25.07.2017 ob 21:40
Mogherinijeva je carica!!!
Kazalo