Evropska unija
Evropski parlament glede marakeške deklaracije nima enotnega mnenja. Foto: Reuters
V nasprotju z večino kolegov iz Evropske ljudske stranke je madžarska poslanka Kinga Gal (EPP) izrazila zadovoljstvo, da Avstrija in Bolgarija sledita Madžarski, ki se je umaknila od dogovora. Kot je dejala, očitno vse več držav ugotavlja, da so migracije škodljive. Foto: EPA
VIDEO
V Strasbourgu neenotni gl...

Dodaj v

Evropska komisija odločno za marakeško deklaracijo, mnenje parlamenta različno

Tudi češki "ne" dogovoru
14. november 2018 ob 09:59
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski parlament je glede dogovora Združenih narodov o migracijah, znanem tudi kot marakeška deklaracija, razdeljen, Evropska komisija pa pri njem vztraja.

"Migracije so svetovni fenomen, ki se ga moramo lotiti skupaj, nobena država ne more tega rešiti sama. Vemo, da besedilo ni popolno, države članice so morale skleniti kompromis s tretjimi državami. A na splošno je dober," je v parlamentu poudaril evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides, ki je obenem opozoril, da o dogovoru kroži več netočnih podatkov. Med njimi je omenil trditvi, da dokument krši suverenost držav in da spodbuja nezakonite migracije. Zatrdil je, da si bodo še naprej prizadevali za izboljšanje upravljanja migracij po svetu.

Razprava v Strasbourgu je pokazala, da so poslanci glede podpore dogovoru razdeljeni. Poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) ter liberalcev (Alde) so večinoma podprli dogovor in bili kritični do predsedujoče Svetu EU-ja, Avstrije, ki je od njega odstopila. Po drugi strani so mu parlamentarci iz vrst evroskeptičnih konservativcev (ECR), Evrope narodov in svobode (ENF) ter Evrope svobode in neposredne demokracije nasprotovali in čestitali državam, ki so od dogovora odstopile ali to še nameravajo storiti.

"Odstopanje držav EU-ja od dogovora spodbuja tekmo, kdo bo prvi dosegel dno in se bolj približal Trumpovemu načinu svetovne ureditve," je dejala slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D). Po njenih besedah globalni dogovor, ki bo uradno sprejet decembra v Marakešu, ne odpira vrat za migracije, ne izenačuje migrantov z begunci in ni v nasprotju z mednarodnim in evropskim pravom: "Še več, dogovor ščiti interese držav in potrjuje njihovo suverenost glede upravljanja migracij. Dogovor je pragmatičen tudi glede najtežjih vprašanj ter vzpostavlja zdravo ravnovesje med pravicami držav in njihovimi splošnimi obveznostmi."

Tudi češki "ne" dogovoru
Potem ko so od dogovora odstopile ZDA in Avstralija, je svoj odstop napovedala Madžarska, nato še Avstrija in v ponedeljek še Bolgarija. Skeptični ostajata Češka in Hrvaška, zdaj pa dogovor zavrača tudi Češka. Premier Andrej Babiš je sporočil, da zavračajo dogovor, saj menijo, da deklaracija ne upošteva čeških prioritet, med katerimi je jasno razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migranti. Prav tako v dokumentu po mnenju češke strani ni izrecno omenjeno, da so nezakonite migracije nezaželene.

Številni poslanci so v razpravi menili, da je sramotno, da Avstrija kot predsedujoča Svetu EU ni podprla dogovora. Več jih je menilo, da Avstrija zaradi tega ne bi smela govoriti v imenu EU-ja glede tega vprašanja. A državna sekretarka na avstrijskem notranjem ministrstvu Karoline Edtstadler jim je v imenu avstrijskega predsedstva sporočila le: "Skupnega stališča Unije ni".

Cilj dogovora ZN-a je vzpostavitev varnih, urejenih in rednih migracij. Vsebuje vrsto smernic in ukrepov, ki pa niso pravno zavezujoči. Bistvo dogovora so boljše mednarodno sodelovanja 193 držav članic ZN-a na področju upravljanja migracij ter standardi ravnanja s prebežniki.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 14.11.2018 ob 10:22
Referendum!
Clown
# 14.11.2018 ob 10:17
ne v mojem imenu
buddha
# 14.11.2018 ob 10:21
Za drobiž so nas izdali in prodali hudiču.
buddha
# 14.11.2018 ob 10:19
24(k)ur poroča,da se je Šarec odločil za podpis marakeške deklaracije in bo na njen podpis 11.12. poslal Cerarja.

KLIK

Če je temu tako, je to konec naše države.
Slovenija 25.6.1991 - 11.12.2018
Gully Foyle
# 14.11.2018 ob 10:34
Mene ozkoglednost evropskih politikov prav bega.
V Evropo so proti volji vecine sprejeli migrante, to sedaj seveda povzroca napetosti in nasilje, kot da smo leta 1933, politiki sami pa se sedaj cudijo temu.
Njihov odizv na te situacije je "Bodite pridni, če ne ste slabi ljudje. In slabi ne smete bit".
Imajo v rokah vskarje in platno, z njimi so naredili ideolosko sraanje in sedaj je za to krivo platno.
džeko
# 14.11.2018 ob 10:33
Zakaj imam občutek, da nas želijo nategniti??
Saj veste tisto o žabi v loncu pod katerim se kuri. Po mojem je ista finta, stvari doziraš počasi. Najprej sploh ni prisile, kdor hoče, itd......Ampak potem mi je pa čudno, zakaj vztrajajo da se sprejme? Torej če lahko vsak odloča, zakaj se nas potem sili, da jo sprejmemo???
Aprila
# 14.11.2018 ob 10:50
"24(k)ur poroča,da se je Šarec odločil za podpis marakeške deklaracije in bo na njen podpis 11.12. poslal Cerarja. "
Izgleda da bo potrebno organizirati demonstracije pred parlamentom, ker izgleda da nasprotovanje deklaraciji po forumih ni dovolj jasen prikaz da smo Slovenci proti deklaraciji.
sm0ve
# 14.11.2018 ob 10:50
Proti!
gjuro
# 14.11.2018 ob 10:43
STOP MARAKEŠU!

Mislim, da je dokončno postalo jasno, kdo je narodni izdajalec v ZLOveniji, kakor je bil leta 1945 in 1991!!!
Beseda, s katero označujemo take, se začne na "K" ;)
Orionstar
# 14.11.2018 ob 11:00
Učite se nevretenčarji od Avstrije, kaj pomeni imeti svojo hrbtenico in lastno politiko brez slabe vesti pri zavračanju globalistične agende!

Slovenci smo večinsko PROTI!
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:06
Sem gleda len video z Bihača.

Novinar: koliko čas ste že v Bosni ?
Migrant: 1 mesec mu odgovori v nemščini
Novinar: kako pa to, da tako dobro ogovrite nemško '
Migrant: Bil sem 10 let v avstriji in so me deportirali
Novinar: Kaj boste pa zdaj?
Migrant: sel bom nekam drugam v zahodno Evropo
Novinar: kaj ste pa delali v Avstriji 10 ?
Migrant: NIČ nisem delal.

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Orionstar
# 14.11.2018 ob 10:46
● REFERENDUM ●

Kakšna je volja ljudstva???
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 10:57
Junker je rekel, da če ena od EU držav odstopi potem nima smisla ta deklaracija, ker EU lahko deluje smo kot celota. odstopilo je že več kot 1 EU država torej kje je smisel, da slovenija to podpisuje ? GA NI
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:00
Če Fajonova nekaj trdi vsak pameten to ve, da ni res, da je ravno obratno in dobro se ve kdo je njen pravi šef v Bruslju.
Shaka Zulu
# 14.11.2018 ob 10:59
Migranti, trenutno nezakoniti, večinoma zdravi mladi moški. Ali po enem letu sociale delajo in plačujejo davke ? Se prilagodijo državam, ki so jih sprejele ? Če ne, so to socialni turisti na moj račun. Poleg tega da plačujem divizije uslužbencev javnega sektorja in maso upokojencev, naj zdaj plačujem še socialne turiste. Begunci z družinami iz vojnih območij so druga zgodba. Teh je vse manj.
The Matrix
# 14.11.2018 ob 11:26
Karizmatična marakeška Fajonka pa je, tako kot ostali slo levičarji, nad deklaracijo čisto navdušena. Maske so končno padle. Za Slovenijo se točno ve kdo podpira prihod čimveč migrantov in islamizacijo Slovenije. Jasno - Levičarji!!!

V dokaz Cenzuri prilagam RTV članek:

Poslanci opozicijskih strank nasprotujejo svetovnemu dogovoru ZN-a o migracijah, saj po njihovem ne rešuje vzrokov za selitve. V koalicijskih strankah in Levici so izrazili podporo dogovoru

Cenzura, lepo ti piše:'' v koalicijskih strankah in Levici so izrazili podporo dogovoru''
Cenzura, a bo zdaj OK, al je spet neprimerno???
Bokisan
# 14.11.2018 ob 11:06
Slovenska vlada (zdajšnja in prejšnja) nima jajc, da bi odločanje o pomembnih stvareh dali na glasovanje v parlament (z javno objavo kdo je bil za / proti) ali na obvezujoči referendum.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:03
Vse take deklaracije niso bile na začetku zavezujoče potem pa so prešle v zakon. Torej migrant bo imel v Sloveniji pravico, do zdravstva saj ni problema, ker Slovenija nima dolgih čakalnih vrst.
pohorjezeleno
# 14.11.2018 ob 11:02
Fajonova je ultra levičar na listi Soroša tako, da je zame popolnoma nekredibilna.
Eno so legalne migracije, ko pride izobražen kader oz. pride na usposabljanje. Te migracije so koristne za vse strani, tako gostitelja kot izvorno državo. Takšni migrantje tudi pridejo z vsemi dokumenti po rednih poteh in so splošno bolj razgledani in odprti.
Prolem pa so ti, ki čakajo v bosni. To so pa nešolani divjaki, ki bi radi evropsko socialo in ženske. Predvsem so to mladi moški, polni hormonov in ekstremističnih nagnjen.
luxmundi
# 14.11.2018 ob 10:56
Kaj pa meni Italija? Nikjer ni omenjena.

Drugače pa nasprotujem vsakemu dogovoru, ki bi migracije urejal liberalno, in jih s tem kakor koli spodbujal. Že brez tega jih je dovolj, da ne rečem preveč.

Pomagati bi morali vojnim beguncem in prosilcem za azil, in to brez fige v žepu. Za migracije, za ekonomske migrante, pa imamo druge legalne poti. Poznamo delovne vize, študentske vize in podobno. Če oseba pridobi ustrezno vizo, potem ima vso pravico do bivanja / dela / študija v državi, in sčasoma tudi do državljanstva, ko so izpolnjeni ostali zakonski pogoji. Sem pa proti, da ekonomski migranti pridejo v državo kot brezposelni in si nato iščejo delo, oziroma samo koristijo usluge naše socialne države.
Orionstar
# 14.11.2018 ob 10:54
FajonovaSorošev navdušenec seveda podpira deklaracijo, siva eminenca prostozidarske lože pa bi migrante financirala kar preko Mastercarda!
zala10
# 14.11.2018 ob 11:52
1. Migracije so vedno »prinašale bogastvo, inovacije in trajnostni razvoj«, piše v sporazumu. Na podlagi katerih analiz je zapisana tatrditev?

Trditev o dobrobitih, ki jih prinašajo migracije, je eden od temeljev deklaracije. A tej trditvi ni priložena nobena analiza, niti ni navedeno, da katere raziskave se ta trditev nanaša. Seveda, migracije lahko prinašajo koristi, a ne vedno in povsod.

2. Glede na besedilo sporazuma morajo države podpisnice »zaščititi pravico do svobode govora«, hkrati pa preprečiti financiranje »rasističnih medijev«. Kdo o tem odloča?

Ta točka lahko pomeni, da bodo države podpisnice uvedle cenzuro in določile, kaj je dopustno in kaj ne pisati o migracijah. Ali to pomeni, da bo vsako nasprotovanje migracijam označeno za rasistično?

3. Zdravniki in mejni policisti bodo morali z migranti ravnati previdno, in sicer bodo morali upoštevati spol in njihovo kulturo. Kako naj si to razlagamo in kako bo to izvedeno?

Ali to pomeni, da moški zdravniki ne bodo smeli pregledovati migrantke? Ali to pomeni, da mejni policisti ne bodo ugotavljati identitete ženska tako, da bodo zahtevali, da si odkrije obraz?

4. Da bi se izognili pojavu ljudi brez državljanstva, še posebej otrok, ki so rojeni na ozemlju druge države, se mora takoj in brezpogojno otroku dodeliti državljanstvo države, v katero starši nameravajo vstopiti ali države, kjer se je otrok rodil. Se s tem krši suverenost in zakoni držav EU?

Ta rešitev se sklicuje na zakonsko ureditev, ki trenutno obstaja v ZDA, vendar ni v skladu z zakonodajo držav članic Evropske unije. Tudi slovenski zakoni bi se kršili, če bi se otrokom, ki so bili rojeni v tranzitu na slovenskem ozemlju samodejno podelilo državljanstvo in potni list.

5. V skladu s predlogom sporazuma je treba »sankcije proti ilegalnim migrantom ponovno preučiti in ukiniti«, ne glede na to, ali gre tudi zdaj za proporcionalne, nediskriminatorne in uravnotežene ukrepe. Ali Združeni narodi uvajajo brezzakonje?

To je zelo kontroverzen del sporazuma, saj je tisto, kar z zakonom ni sankcionirano, dovoljeno. In kdo bo odločal, kaj je diskriminatorno?

6. V sporazumu je navedeno, da je »pravica vseh ljudi, da imajo dokumente« in da morajo države, v katere so migranti namenjeni, izdati te dokumente.

Postavlja se vprašanje, ali to velja za vse primere, saj nekateri ilegalni migranti na svoji poti organom določene države lažejo, kam so namenjeni. Je treba te dokumente izdati takoj in brezpogojno?

7. Prepovedana so kazniva dejanja »iz sovraštva« do migrantov. Kaj je to zločin iz sovraštva?

Veliko držav v svojih kazenskih zakonikih nima opredeljenega »zločina iz sovraštva«. Kdo bo ocenjeval, da je nekaj narejeno iz sovraštva? Poleg tega, zločin je zločin, ne glede na to, proti komu je narejen. In zakonodaja velja za vse enako.

8. Deklaracija jamči in države zavezuje, da migrantom omogočijo svobodo gibanja in zagotovijo liberalizacijo viznega režima.

Liberalizacija viznega režima bi sicer olajšala migracije delovne sile, a hkrati bi omogočila prihod ljudi, ki prihajajo izključno zaradi socialnih podpor.

9. Po sporazumu bi »koordiniran nadzor mej« zagotavljal »varen prehod mej«. Kaj to pomeni?

Zdaj se nadzor meje usklajuje med mejnima službama dveh držav. To pa je nekaj novega. Ali je govora o nečem, kar sploh ni navedeno, ali gre samo za normalizacijo mejnih postopkov, ki se zdaj izvajajo le v izjemnih primerih?

10. Države podpisnice morajo financirati »ciljne programe podpore«, s katerimi spodbujajo »trgovske in podjetniške ideje migrantov«.

To pomeni, da bo morala država iz svojega proračuna financirati podjetniške ideje migrantov in jim zagotoviti sredstva za ustanovitev podjetja. S tem se krši načelo tekmovalnosti in enakopravnosti na trgu ter diskriminira domača podjetja in podjetnike.

11. Marakeški sporazum nalaga »medsebojno priznanje poklicnih kvalifikacij kot tudi neformalno izobraževanje«.

Težko je primerjati univerzitetno izobrazbo v zahodnem svetu s tisto v državah v razvoju. Ali to pomeni, da je treba zdravnikom iz Etiopije brez kakršnihkoli nostrifikacij omogočiti delo v evropskih bolnišnicah? In kaj pomeni »neformalno izobraževanje«? Ali to pomeni, da je nekdo »neformalno« opravil srednjo šolo kar na poti iz Afrike v Evropo?

12. Vsi delavci migranti z različnimi ravni izobrazbe morajo dobiti socialno podporo

Socialno zaščito si sicer zasluži vsak, toda kdo bo določil, kakšna bo in ali bo enaka zaščiti domačega prebivalstva?

13. Glede na sporazum morajo države podpisnice »preprečiti polarizacijo in okrepiti zaupanje javnosti v migracijsko politiko«. Kako to doseči?

Že zdaj je javnost v Evropi glede migracij zelo skeptična, še posebej do ilegalnih migracij. In kako se lahko neka država zavezuje, da bo preprečila polarizacijo? S preganjanjem vseh, ki nasprotujejo migracijam? In kaj se zgodi z državo, ki gtega ne prepreči?

14. Deklaracija navaja »pozitivne učinke« in »pozitiven doprinos« migracij. Kaj pa negativni učinki?

Na več mestih je v deklaraciji zapisano, da so učinki migracij pozitivni, nikjer pa niso navedeni negativni uini. Sporazum je zato zelo enostranski.

15. Sporazum nalaga državam, da morajo omogočiti združitev družin migrantov.

Kako to izvesti in do katerega kolena sorodstva združevati družine? Gre le za ožje družinske člane ali za celotno sorodstvo? In kdo bo to plačal?

16. Za konec najpomembnejše vprašanje: zakaj je kar na 45 mestih v sporazumu navedeno, da se države podpisnice »zavezujejo«?

Čeprav politiki javnost prepričujejo, da sporazum ni zavezujoč in da gre le za »skupek priporočil«, je kar na 45 mestih v sporazumu navedeno, da se »države podpisnice zavezujejo«.
MiD
# 14.11.2018 ob 11:17
Jasno je, da jih od 193 držav v ZN vsaj 150 podpira vse oblike (tudi nezakonite) migracij iz njihovih (revnih) držav v druge (bogate) države.
Prav tako pa bi moralo biti tudi evropskim komisarjem jasno, da je Evropa med najbolj gosto naseljenimi področji na našem planetu. Da ima svojo zgodovino in kulturo ter da je regulacija imigracije v Evropo nujna za ohranitev identitete in standarda.
To kar je res potrebno je pomoč nerazvitim državam, da svojim državljanom omogočijo čim boljše življenje, da želje in potrebe po izseljevanju ne bo.
V primeru nekaterih arabskih in azijskih držav pa gre tudi za izrazite težnje po širjenju islama in šerijatskega prava v Evropo. Tudi tega dejstva ne bi smeli zanemariti.
hokej11
# 14.11.2018 ob 12:03
marakeška deklaracija:

1. odpoved suverenosti meja v vaši državi
2. odpoved suverenosti in odločanja o tem kdo lahko živi in dela v Sloveniji
3. nikogar, ki ilegalno prestopi mejo države, ali kako drugače ilegalno prispe v državo, se ne sme kakorkoli kaznovati
4. neomejena pravica do združitve družinskih članov se mora vsakemu migrantu brezpogojno odobriti
5. vsem migrantom se takoj dodeli socialna sredstva in pravice do šolstva ter zdravstva, tako kot se jih dodeljuje državljnom države

Sta še dve točki ki govorita o tem, da ne sme noben grdo govoriti o migrantih, da se mora o migrantih govoriti izklučno pozitivno, če ne se kršitelja najstrožje kaznuje.

in to bomo mi podpisali! misli, da bo folku počil film in potem ne bo dobro za te brezmožganske politike.
The Matrix
# 14.11.2018 ob 11:29
Zanimivo, da Cenzura od mene vedno zahteva dokaze in linke za moje trditve v komentarjih. Tega se od ostalih uporabnikov ne zahteva. Seveda cenzura moje komentarje tudi ekspresno pobriše, ostali neprimerni komentarji pa so vidni ure in ure!
Pri Cenzuri imam očitno neke privilegije!!
pejtevennazrak
# 14.11.2018 ob 12:54
To je že vsaj 20-ti članek o tej skrivnostni deklaraciji, pa še vedno niste prilepili linka do vsebine, da si preberemo, kaj notri piše. Edina razumna stvar je torej, da smo proti, še posebej če je Fajonka za.
mali_piscek
# 14.11.2018 ob 12:06
Če bo globalni sporazum sprejet, bom opustil službo in odšel na Norveško. Na Švedskem bom vrgel v smeti svoj slovenski potni list in na Norveški meji začivkal azil. Če me ne bodo sprejeli in mi ponudili vseh ustreznih pravic, se bom pritožil na OZN in ESČP. Če me bodo zavrnili, bom prišel nazaj in potrkal na vrata ge. Tanje Fajon, ki mi bo (upam) nudila ogrevano sobo, souporabo kopalnice, potrebna oblačila, tri obroke zdrave hrane na dan in žepnino, da bom lahko kdaj pa kdaj šel v kino.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:10
Je pa Šarec dokazal, da je brezhrbteničar.
Cerar je zdaj njegovo žrtveno jagnje, ki ga bo poslal v Maroko. Če bomo že podpisovali bi moral iti Šarec sam v Maroko in prevzeti odgovornost za ta podpis ne pa, da pošilja ministre v Maroko.
Ljubinica
# 14.11.2018 ob 10:53
Ponovijo svojo podporo načelu nevračanja in se strinjajo, da bodo dajali prednost prostovoljnemu vračanju. Opozarjajo, da je politika na področju vračanja in ponovnega sprejema deljena odgovornost držav in, da mora biti učinkovita, pregledna in spoštovana s polnim spoštovanjem človekovih pravic, varnosti in dostojanstva priseljencev.
--------------------------------------------------
Če prav razumem, če se nekdo noče vrniti, noben status pa mu ne pripada, ga pod nobenim pogojem ni moč vrniti nazaj domov.

Sokrat je imel prav - preveč demokracije nujno vodi v anarhijo.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:35
Matej Tonin včeraj na tviterju


@MatejTonin
19h19 hours ago
More
Na seji KNOVS-a je slovenska policija pokazala statistiko, ki kaže, da se je med migranti iz Alžirije in Maroka število kaznivih dejanj v letu 2018 (glede na 2017) potrojilo. Prevladujejo tatvine in trgovina z drogami.

Matej Tonin


@MatejTonin
19h19 hours ago
More
Na seji KNOVS-a smo obravnavali ilegalne prehode meje, ki so se v 2018 močno povečali. Policija ugotavlja številne zlorabe azilnega postopka - po zaprositvi tujcev za azil v SLO, se za njimi izgubi vsaka sled.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:29
Avstrija ne bo podpisala Madžarska ne bo podpisala Italija je vseeno ali bo ali ne tam imajo Salvinija, ki je rekel NE kaj to pomeni.

Sloveneja bo podpisala z vzhoda, severa in zahoda države, ki so odločno proti z juga pa Hrvaška odprta pot. Leto 2019 slovenija bo to kar je danes Bosna migrantski žep. Seveda naši bodo ob tej priliki zgradili nove centre NE pa ne bodo upali rečti saj vsak podpis ima neko težo tudi pri Marakeški deklaraciji.
Capitalism
# 14.11.2018 ob 11:26
deklaracija ne upošteva čeških prioritet, med katerimi je jasno razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migranti

Samo to je dovolj velik razlog, da se take deklaracije ne podpise. Pravzaprav - nujno je potrebna kontra-deklaracija, ki bo nezakonite migrante brez dvoma obravnavala kot kriminalce - nezakonito prestopanje meje je kaznivo dejanje v vecini drzav na svetu in to ne brez razloga.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 10:56
SMC stranka Marakešgea centra

LMŠ lista Marakešovega Šarca
Radoveden
# 14.11.2018 ob 13:17
Že način pisanja na RTV že sedaj kaže na upravičen strah tistih ki so se umaknili. Nezakoniti migranti so prebežniki, prebežniki pa so siva cona, ki ji ne odrečemo podpore ampak o tem vsak malo po svoje in če nič ne rečeš, ta siva cona postane bela cona in so "ubogi ljudje" kmalu tu kar prosto po prešernu. Pravilno, da je še pamet v Evropi. Ko se bo izrecno zapisalo kaj je ilegalno in kaj je legalno ter da ima absolutno prioriteto LEGALNO, potem se pa pejmo.

Tanja, pa... tebe bi jaz dal za 1 leto delat v Prištino pa ma da te ni gor. Izdajalka naroda.
Orionstar
# 14.11.2018 ob 11:51
@čik 11:46h
Sem že 1x pisal in so me ekspresno brisali...

Policist iz PU LJ mi je iz prve roke povedal, da za samske punce brez M spremljevalca na Metelkovo ni več dobro hodit, ker te hitro obkoli skupina samih dr. znanosti in inženirjev...
enix
# 14.11.2018 ob 11:43
brez referenduma naj nihče ne dviguje tace v mojem imenu
the law1
# 14.11.2018 ob 11:40
@KovacevaKobila

Ogromno vroče krvi, kategoričnih zavrnitev in fatalizma ('konec naše države'), praktično nihče pa ne razloži, kaj je v dogovoru tako zelo problematičnega.


Kaj je problematičnega ti poveže sama Fajanko. By the way a se je že preselila v Molenbeek?

"Odstopanje držav EU-ja od dogovora spodbuja tekmo, kdo bo prvi dosegel dno in se bolj približal Trumpovemu načinu svetovne ureditve," je dejala slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D). Po njenih besedah globalni dogovor, ki bo uradno sprejet decembra v Marakešu, ne odpira vrat za migracije, ne izenačuje migrantov z begunci in ni v nasprotju z mednarodnim in evropskim pravom: "Še več, dogovor ščiti interese držav in potrjuje njihovo suverenost glede upravljanja migracij. Dogovor je pragmatičen tudi glede najtežjih vprašanj ter vzpostavlja zdravo ravnovesje med pravicami držav in njihovimi splošnimi obveznostmi."

No, problem je v temu, ker vsi vemo kaj osebki tipa Fajon mislijo to besedno zvezo "zdravo ravnovesje". In ja, če je Fajonka za vsaj z zdravo pametjo mora biti proti.

Veš, tudi ženevska konvencija o beguncih iz leta 1951 je bila dobronamerna in ves ostali bulšit zraven. Danes pa vidimo kako se to konvencijo izkorišča.
Zlobni škrat
# 14.11.2018 ob 11:25
Švicarji imajo vsako leto veliko referendumov in take stvari uprašajo ljudi za mnenje.

V Sloveniji pa je poslanec z LMŠ strogo proti referendumu.

In Slovenija naj bi bila demokratična država ????
stratocaster
# 14.11.2018 ob 12:29
Pa kdo sploh pričakuje delujoče rešitve od ZN?

Je pa zanimivo kako se je mantra o novi ekonomiji, kjer so sredstva v osnovi nesnovna (znanje, informacije bla bla bla) in aktivirana kjerkoli na svetu preselila nazaj na prekladanje folka sem ter tja. In to kljub novim možnostim prekladanja znanja in virov.

Resnično, komaj delujoča "rešitev" 19. stoletja za namišljene probleme 21.

In končno... masovna migracija je najbolj brutalno siromašenje njihovih dežel - ropate jih za največje bogastvo in jim onemogočate, da se poberejo. Ga. Fajon, slab človek ste.
Ljubinica
# 14.11.2018 ob 11:20
Zlobni škrat

# 14.11.2018 ob 11:03
Prijavi neprimerno vsebino Vse take deklaracije niso bile na začetku zavezujoče potem pa so prešle v zakon. Torej migrant bo imel v Sloveniji pravico, do zdravstva saj ni problema, ker Slovenija nima dolgih čakalnih vrst.
---------------------------------------
Pravico do zdravstva imajo že zdaj.
Čakalne vrste pa se bodo podaljšale samo za nas državljane, oni so koj na vrsti, jih vidiš v vsakem ZD in bolnišnici.
Capitalism
# 14.11.2018 ob 11:16
Evropska komisija - neizvoljen, nedemokraticen birokratski mastodont, ki "ze ve kaj je dobro za ljudi". Prezira demokracijo in ima KP LR Kitajske za svoj glavni vzor (neuradno seveda).

Evropski parlament - od svoje ustanovitve zanemarjen nadnacionalni parlament, kar se pa po migranstki invaziji spreminja, ker so se evropski narodi zaceli zavedati, da njihovo mnenje ne steje nic med globalisti v Bruslju.
skera
# 14.11.2018 ob 12:23
To je totalna diktatura politikantov! Ljudstvo je PROTI!!!
RJSlo
# 14.11.2018 ob 10:35
"Migracije so globalni fenomen, ki se ga moramo lotiti skupaj, nobena država ne more tega rešiti sama.
----------------------------------------------------------------------
No ja. Zaenkrat, dokler še obstajajo nacionalne države, ima vsaka država, tudi članice EU, pravico sama odločati o migracijah, legalnih in ilegalnih.

Problem vsega skupaj pa je najprej dejstvo, da so konvencije ali/in mednarodni sporazumi/pogodbe sestavljeni preveč ohlapno, nenatančno in brez kazenskih določb za tiste, ki navedeno kršijo. OZN je povozil čas. Zelo nujne so spremembe v sami organizaciji OZN.

Moj predlog: Polsati vse zaposlene in diplomatke ter diplomate iz OZN, za pol leta v kakšno begunsko taborišče. Potem pa naj sprejmejo realno konvencijo o migracijah, realnom konvencijo o človekovih pravicah, itd. Enako naj potem naredijo za vse politike vseh držav sveta.
Ljubinica
# 14.11.2018 ob 13:58
(17) Odpraviti vse oblike diskriminacije in spodbuditi javni diskurz na podlagi dokazov
za oblikovanje precepcije o migracijah

---------------------------------------
Torej tudi dokazov, da se nekatere skupnosti nočejo integrirati, da ustvarjajo geta, delujejo v nasprotju z zakonodajo države gostiteljice, ustvarjajo paralelni svet?

Aja, težka bo, ker sem zasledila en člen, ki prepoveduje sovražni govor - kaj to za naše medije pomeni, pa vemo. Zlasti za mmc.

Tole vse skupaj je dejansko kar nekaj, kaotična deklaracija, katere posledica znajo biti kaotične razmere.
Nikolaj
# 14.11.2018 ob 13:33
No, končno je vedno več mnenj, da so migracije škodljive.
Migracije povzročajo:
- kulturne konflikte
- politične konflikte
- verske konflikte
- kriminal.
el CARTEL
# 14.11.2018 ob 13:24
slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D). Po njenih besedah globalni dogovor, ki bo uradno sprejet decembra v Marakešu, ne odpira vrat za migracije, ne izenačuje migrantov z begunci in ni v nasprotju z mednarodnim in evropskim pravom

in to naj verjamemo poslanki, ki je izjavila, da je vizumska liberalizacija za kosovo njen "največji politični uspeh"

torej ki je lobirala da slovenija lahko uvaža albance.

sedaj pa se bori za nekaj kar ne "odpira vrat migracijam".
vsaj dvomim
stratocaster
# 14.11.2018 ob 12:59
Če je RESNIČNO vseeno potem je bistveno boljša varianta NE podpisati.
čik
# 14.11.2018 ob 11:55
@stratocaster
ta ladja (MMC) se nevarno nagiba v levo(upam na dan ko se bo prevrnila9
:))
drink_pink
# 14.11.2018 ob 11:40
Jani Möderndorfer (SMC) je ob tem izpostavil, da gre za politične obveze, ne bo pa dogovor vplival na slovenski pravni red.

Kako prosim? Kdo pa v Sloveniji sprejema zakone?
RJSlo
# 14.11.2018 ob 10:43
upravljanja migracij ter standardi ravnanja s prebežniki.
-------------------------------------------------------
No ja. Pomoč pri razjasnitvi nejasnih pojmov?

Govor je o migracijah in migrantih, vi pa tiščite notri "prebežnike". Torej, kdo so prebežniki?
Kazalo