Evropska unija
Kapitan Andreevo
Policisti evropske mejne straže na mejnem prehodu Kapitan Andreevo med Turčijo in Bolgarijo. Foto: EPA
Kapitan Andreevo
Pripadniki evropske mejne straže bodo lahko po novem delovali tudi v državah, ki ne mejijo na EU, če se bodo te države s tem strinjale. Foto: EPA
VIDEO
EU krepi skupno mejno stražo

Dodaj v

Evropska mejna straža razširja delovanje tudi zunaj sosed EU-ja

Reforma agencije za zunanje meje Frontex
6. december 2018 ob 14:50,
zadnji poseg: 6. december 2018 ob 19:43
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Notranji ministri EU-ja so dosegli delni dogovor o reformi evropske mejne straže. Notranji minister Boštjan Poklukar je sporočil, da Slovenija pričakuje napotitev misij v države Zahodnega Balkana.

Dogovor predvideva, da bo lahko evropska mejna in obalna straža, okrepljena naslednica agencije za zunanje meje Frontex, zagotavljala "tehnično in operativno podporo" članicam pri deportaciji nezakonitih prebežnikov ter jim pomagala pri identifikaciji državljanov tretjih držav.

Mejna straža Evropske u‍nije, ki je lahko do zdaj delovala le v sosednjih državah, bo lahko po novem dejavna tudi v preostalih državah, če bodo te s tem soglašale. EU lahko tako po novem sklene sporazum s tretjimi državami, ki bodo omogočile nastanitev njenih enot za upravljanje meje in vračanje ljudi v omenjene tretje države.

Stalne enote 10.000 varuhov ne bo
O ključnem delu predloga reforme evropske mejne straže – stalni enoti 10.000 stražarjev do leta 2020 – dogovora še ni. Članice menijo, da je predlagani časovni načrt neuresničljiv. Kompromisni predlog avstrijskega predsedstva predvideva, da bi zagotovili 5.000 stražarjev do leta 2020 in 10.000 do leta 2027.

Slovenija za namestitev po Zahodnem Balkanu
Slovenija podpira razširitev mandata evropske mejne in obalne straže na področju vračanja in sodelovanja s tretjimi državami, je poudaril slovenski notranji minister Boštjan Poklukar ob robu zasedanja.

Glede preostalega besedila, zlasti vprašanja stalne sestave, pa ima Slovenija po ministrovih besedah še vedno pomisleke. Načeloma se lahko strinja s tem, da se nadaljuje delo v smeri postopnega popolnjevanja nabora stalne sestave, ostaja pa zadržana do končne številke 10.000. Minister je ob tem poudaril, da prav tako še vedno niso videli meril oziroma razdelitvenega ključa za določitev obveznosti po članicah.

Poklukar je izpostavil tudi interes Slovenije za napotitev njenih misij v države Zahodnega Balkana. Ker ima agencija že na obstoječi pravni podlagi precej možnosti za sodelovanje s tretjimi državami v regiji, pričakuje konkretne korake že v prihodnjih mesecih.

Današnji dogovor članic EU-ja sicer ne omogoča začetka pogajanj z Evropskim parlamentom. "Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavila tiskovna služba Sveta EU.

Pomisleki o poseganju v suverenost držav
Prav tako Unija še ni razčistila pomislekov glede suverenosti posameznih držav, saj članice skrbi, da je krepitev pristojnosti evropske mejne straže poseganje v nacionalno suverenost. Evropska komisija trdi, da so te skrbi posledica nesporazumov.

Evropsko mejno stražo je septembra predlagala za utrditev zunanje meje, s čimer želijo, kot trdijo, olajšati vrnitev k normalnemu delovanju schengenskega območja in poiskati izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema.

Reforme azilnega sistema ni na vidiku
Pri iskanju celovitega dogovora o azilni reformi ni pričakovati preboja. Ministri bodo danes pregledali stanje pri prenavljanju evropskega azilnega sistema, ki je še vedno v slepi ulici zaradi spornih begunskih kvot, in razpravljali o migracijah na splošno.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je znova opozoril, da se čas izteka in da je pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto treba doreči nekatere ključne dosjeje, pri čemer je znova opozoril zlasti na slab napredek glede azilne reforme.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je znova omenil možnost, da bi sprejeli tiste dele azilnega svežnja, ki so že dogovorjeni, razpravo o problematičnem delu, ki vključuje sporne begunske kvote, pa bi nadaljevali. A najmanj osem članic naj bi razbitju azilnega svežnja nasprotovalo.

Minister Poklukar je o možnosti izločitve dveh najbolj spornih delov svežnja danes dejal, da si Slovenija želi, da se te stvari uredijo in da "to mora biti v paketu". Minister napoveduje, da bo za poenotenje stališč potrebne še veliko razprave.

Lahko denar odplača solidarnost?
Nemčija in Francija naj bi danes predlagali, da bi lahko članice, ki ne želijo prevzeti beguncev, izjemoma izkazale "alternativno solidarnost" s finančnim prispevkom.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Seneca
# 06.12.2018 ob 15:14
Psihološko bi imele take enote močan učinek. Če se med migranti npr. razve, da jih na slovenski meje čaka 10.000 evropskih stražarjev se jih bo verjetno veliko odvrnilo od namere ilegalnega prehoda.
anny22
# 06.12.2018 ob 15:03
Samo pesek v oči javnosti, ta "obmejna policija" nima nikakršnih pooblastil. Še vedno obstaja v interesu preveč skupin, da migranti naprej derejo v Evropo.
brain2k
# 06.12.2018 ob 15:32
ni nam pomoči...Bruselj nas uničuje. Smo glasovali za tako EU? Hvala, ampak zares, ne hvala.
Robiland
# 06.12.2018 ob 15:38
Hocejo Svetovno vlado pod vodstvom ZDA, tale frontex je samo en korak v nacrtu!
garmond
# 07.12.2018 ob 12:03
To je samo del načrta ukinitve nacionalnih držav.
slo.venec
# 06.12.2018 ob 15:27
To pomeni, da države na južni meji EU ne bodo smele vračati migrante. To je velika svinjarija.
Mirko Kovič
# 07.12.2018 ob 10:00
zapravico # 07.12.2018 ob 08:55 Če se hoče evropa ubranit pred navalom migrantov jim predlagam,da naj tem ljudem pomagajo v njihovi državi narediti red,bo ceneje in bolj humano

Spet nekdo, ki ne razume, kaj je migrant !! V Evropi je ogromno migracij že od časa po WWII dalje, ampak so bile vse urejene, zato Evropa marakeškega sporazume NE POTREBUJE. Slovenija naj vloži tožbo pri ESČP proti državam, ki z izdajo delovnih dovoljenj KRADEJO izobražene slovenske migrante, ki so se šolali tudi za moj denar iz prispevkov iz plače in ostalih davkov. Tudi Slovenija lahko zahteva, da mora biti migrant izobražen za določeno delo, ne pa nabijanje NVO, da so reveži, ki rabijo našo pomoč. In taki, ki prihajajo ne bojo delali za naše penzije, ampak nam bodo od penzij trgali, da bojo ti lahko bili na sociali in preprodajali drogo, kot na Švedskem LINK kar pa vodi samo v kriminal. Sicer je jasno, kdo prihaja kot "ilegalni migrant", VSI SO kriminalci.
severnik
# 06.12.2018 ob 15:05
Evropska mejna straža razširja delovanje tudi zunaj sosed EU-ja

ZAAKAAJ?!

Bodimo na naši strani meje...mah
Dionezij
# 06.12.2018 ob 17:45
Počasi moraš večati evropolicijo, tako da se ljudje nanjo navadijo in s tem počasi uveljaviti njeno stano prisaotnost na račun suverenosti članic EU. To so pač prefinjene oblike, kako priti do zvezne EU policije. EU vse gre vse bolj k zvezi evropskih držav in to po vzoru ZDA., kar ni bil njen cilj. Pri EU naj bi šlo za gospodarsko povezovanje in sodelovanje in za politično z elementi zvezne države. O tem ali so lahko na teritorijo določene države pripadniki EU policije bi moral odločati parlament in ne minister. Gre namreč za vprašanje suverenosti, te pa minister niti vlada ne moreta prenesti na neko zunanjo institucijo.
garmond
# 07.12.2018 ob 12:22
@zapravico
Kako jim naj tisti, ki so jim razmontirali njihove države pomagajo narediti red?
Ti pa ga res sekaš.
zapravico
# 07.12.2018 ob 08:55
Če se hoče evropa ubranit pred navalom migrantov jim predlagam,da naj tem ljudem pomagajo v njihovi državi narediti red,bo ceneje in bolj humano
Aprila
# 06.12.2018 ob 18:03
"Dogovor predvideva, da bo lahko evropska mejna in obalna straža, okrepljena naslednica agencije za zunanje meje Frontex, zagotavljala "tehnično in operativno podporo" članicam pri deportaciji nezakonitih prebežnikov ter jim pomagala pri identifikaciji državljanov tretjih držav."

To pomeni da bo Frontex tako stražil meje kot je to delal v Sredozemlju, ko so vse ki so jih pobrali ob Libijski obali fjakali v Italijo.

"Reforme azilnega sistema ni na vidiku
....Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je znova opozoril, da se čas izteka in da je pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto treba doreči nekatere ključne dosjeje, pri čemer je znova opozoril zlasti na slab napredek glede azilne reforme.
Nemški notranji minister Horst Seehofer je znova omenil možnost, da bi sprejeli tiste dele azilnega svežnja, ki so že dogovorjeni, razpravo o problematičnem delu, ki vključuje sporne begunske kvote, pa bi nadaljevali."


A res?. Potem kako vlada in EU prodajajo UN dogovor kor rešitev, bi človek pričakoval da se bo takoj ko bo ta sprejet azilna politika porihtana do zadnje podrobosti. In na kakšo reformo azilnega sistema oni ciljajo, glede na to da še vedno jokcajo o kvotah ilegalcev? Kajtipo uradnih podatkih UN o tem koliko majhen procent je bil odobren azil v Italiji, Španiji in Grčiji, pravih beguncev je tako malo da jih nii dovolj da bi zapolnnili kvote ki bi jih EU rada talala po evropskih državah.
k500
# 08.12.2018 ob 18:55
ha, ha
Evropska mejna straža razširja delovanje tudi zunaj sosed EU-ja

evropa se bo sesula ne od zunaj ampak od znotraj.

gilets jaunes se bodo pojavili povsod po eu.
generacija56
# 06.12.2018 ob 15:39
A bo morda tiste "tretje" države kdo kaj vprašal glede njihove suverenosti, ali pa bi radi oblikovali intervencijski korpus, ki bo jih poskušal na silo okupirati?
Vse bolj smrdi po III. rajhu....
Binder Dandet
# 07.12.2018 ob 06:52
"Stalne enote 10.000 varuhov ne bo
O ključnem delu predloga reforme evropske mejne straže – stalni enoti 10.000 stražarjev do leta 2020 – dogovora še ni. Članice menijo, da je predlagani časovni načrt neuresničljiv. Kompromisni predlog avstrijskega predsedstva predvideva, da bi zagotovili 5.000 stražarjev do leta 2020 in 10.000 do leta 2027."

Lahka do 2050. Saj danes nimamo težav. Kr neki. Nabijajo o tej straži, celo pristojnosti bo čez mejo razširila. Samo dejansko je ni, ker ni osebja.
Bivši uporabnik
# 07.12.2018 ob 01:06
Pa saj so vse obdane z žico ,v čem je potem problem. Med vojno je bila žica da ne moreš ven , zdaj pa da ne moreš noter.
Grešnica
# 12.12.2018 ob 11:11
zapravico

# 07.12.2018 ob 08:55
Prijavi neprimerno vsebino
Če se hoče evropa ubranit pred navalom migrantov jim predlagam,da naj tem ljudem pomagajo v njihovi državi narediti red,bo ceneje in bolj humano

***

Ali to pomeni, da se lahko "v imenu delanja reda" začnemo aktivno in silovito VPLETATI V NOTRANJO POLITIKO NJIHOVIH DRŽAV (morda celo na silo odstraniti avtokrate, ki jim kršijo človekove pravice?) ali bo za neosocialiste-globaliste dovolj humano, če Evropejci samo denar nakažemo...po možnosti kakšni "humanitarni" nevladni organizaciji? Kako točno si si to zamislil?
sajn.frane
# 09.12.2018 ob 10:11
Več kot očitno postaja, da ta 2razviti bogati svet" najlažje razpošlje kot pomoč na okoli, ljudi ki so ovešeni s smodnikom in svincem!
zapravico
# 07.12.2018 ob 08:52
Če nočemo migrantov je to dobra poteza
Mirko Kovič
# 06.12.2018 ob 23:46
A tule že velja del marakeške pogodbe, o tem, da se ne sme imeti lastnega mnenja ???

Kje pa je zapis od holistarja ob 15:52? Pa še firbca tudi pogrešam. No ja, bo šlo pa na printscreen spet !!!

pr_holistar # 06.12.2018 ob 15:52 Dokler ne bojo ostrostrelci in droni otroke masakrirali na mejah, fašisteki ne bodo veseli.
A takile otroci LINK ali pa mogoče tile LINK
Kazalo