Treba bo varčevati na vseh frontah, se zavedajo (ne le) Francozi. Foto: EPA
Treba bo varčevati na vseh frontah, se zavedajo (ne le) Francozi. Foto: EPA
Francois Hollande
Hollande je pred volitvami obljubljal hitro gospodarsko rast. Foto: EPA
Hollande bo razgrnil proračun

Predsednik Francois Hollande je dejal, da bo v njem za 20 milijard evrov zvišanj davkov, ki bodo razdeljena med bogata gospodinjstva in podjetja. Novi davki bodo h krpanju 30 milijard evrov velike luknje prispevali kar dve tretjini sredstev, drugo bo šlo na račun varčevanja.

Davek na letne prihodke nad 20 milijonov evrov
Med zvišanji davkov je tudi sporni 75-odstotni davek na letne prihodke, ki presežejo milijon evrov. Hollande želi francoski javnofinančni primanjkljaj znižati s 4,5 odstotka v tem letu na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) v prihodnjem letu. Predlog proračuna temelji na oceni, da bo francoska gospodarska rast v prihodnjem letu 0,8-odstotna.

Premier: Novi davki bodo obremenili le vsakega desetega Francoza
Francoski finančni minister Pierre Moscivici, ki je predstavil predlog, je obljubil, da bo šel ta v smeri spopada na treh frontah: proti finančni krizi, neenakosti in dolgu. Prepričan je, da bo proračun spodbudil gospodarsko rast v državi.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault pa je obljubil, da bo bodo ukrepi prizanesli srednjemu in nižjemu socialnemu razredu. "S stalnimi prihodki novi davki ne bodo prizadeli devet izmed desetih Francozov," je dejal.

Rast trenutno ničelna
Pred razgrnitvijo proračuna je Pariz objavil tudi najnovejše gospodarske kazalnike. Javni dolg Francije se je v drugem letošnjem četrtletju tako zvišal za 43,2 milijarde evrov in konec junija dosegel 1.833 milijard evrov, kar predstavlja 91 odstotkov vrednosti BDP-ja. Francija je potrdila še ničelno gospodarsko rast v drugem letošnjem trimesečju.

Drugo največje gospodarstvo v evrskem območju je konec marca imelo javni dolg v vrednosti 89,3 odstotka BDP-ja, kažejo objavljeni podatki francoskega statističnega urada. Meja zadolženosti za države z evrom je sicer postavljena pri 60 odstotkih BDP-ja.

Podrobnejši podatki kažejo, da se je v drugem četrtletju dolg francoske vlade zvišal za 51,3 milijarde evrov, medtem ko so se stroški za socialno varnost znižali za 8,2 milijarde evrov. Zadolženost lokalnih oblasti se je povečala za okoli 400 milijonov evrov.

Francoski statistični urad Insee je objavil tudi končne podatke o gospodarski rasti v drugem četrtletju. Francija je med aprilom in junijem imela stagnacijo obsega gospodarske aktivnosti. Če se bo tako nadaljevalo do konca leta, bo Francija imela na letni ravni 0,2-odstotno gospodarsko rast, kar je tik pod vladnim ciljem krepitve BDP-ja za 0,3 odstotka.

Hollande bo razgrnil proračun