Britanska premierka Theresa May se je pred dvema dnevoma srečala tudi z irskim kolegom Endo Kennyjem. Foto: EPA
Britanska premierka Theresa May se je pred dvema dnevoma srečala tudi z irskim kolegom Endo Kennyjem. Foto: EPA
Slovaški premier Robert Fico
Fico je prepričan, da je zdaj čas, da EU naredi novo vizijo svoje prihodnosti. Foto: Reuters

Nepričakovan izid referenduma 23. junija, na katerem so britanski volivci izglasovali izstop države iz EU-ja, prinaša tudi številne posledice za njeno sosedo, s katero jo deli edina kopenska meja. Kot sta zatrdili tako britanska kot irska vlada, si ne želita ponovne postavitve fizične meje, poroča Reuters.

Medtem ko se Velika Britanija pripravlja na začetek pogajanj z Brusljem o izstopu iz Unije, se tudi Irska pripravlja na uvedbo novih pravil glede političnega in gospodarskega sodelovanja s sosedo. "Čeprav obstaja dogovor o prosti trgovini, moramo še vedno vedeti, s čim se trguje, kaj prečka mejo," je dejal namestnik generalnega direktorja irske carine Anthony Buckley. Kot je dodal, carinsko osebje ocenjuje možnost uporabe tehnologije, kot je recimo nadzor prometa ali računalniško vodena avtorizacija uvoznikov in izvoznikov. "Resno bomo začeli delati jeseni, ocenjujemo, da bosta potrebni dve ali tri leta za vzpostavitev sistema," je še dejal Buckley.

Infrastrukturo t. i. mehke meje že uporabljajo na Norveškem, Švedskem in v Švici, za njo pa pogleduje tudi Irska, je še dodal. "Tovornjak bi moral voziti med Corkom in Belfastom, ne da bi se moral ustaviti," je prepričan Buckley, ki dodaja, da ne razmišljajo o uvedbi delovnih mest na samih prehodih.

Britanski veleposlanik na Irskem Dominick Chilcott je izrazil upanje, da ne bo težav pri prostem pretoku ljudi med državam, hkrati pa dodal, da se bo veliko težje izogniti takšnemu ali drugačnemu nadzoru dobrin.

Fico: EU potrebuje novo vizijo
Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU-ja je tudi ena glavnih tem pogovorov britanske premierke Therese May, ki se v teh dneh srečuje s številnimi evropskimi politiki. Trenutno se mudi na Slovaškem, kjer se je sešla s premierjem Robertom Ficom. Ta je na skupni tiskovni konferenci slikovito dejal, da se zdi, da se EU zaljublja sam vase in da potrebuje čas zase in za oblikovanje nove vizije Evrope, preden Velika Britanija začne ločitveni postopek.

"Zdi se, da se Evropska unija zaljublja sama vase," je bil jasen. "Želimo biti najboljši na svetu. Toda zdi se, da so številne regije po svetu daleč pred nami. Izkoristimo brexit za priložnost, da ocenimo naš položaj." Po njegovem menju je treba oblikovati novo vizijo za evropske državljane, sicer bomo priča nadaljnji drobitvi in destabilizaciji evropskih političnih sistemov.