Monti je optimističen glede usode Italije. (foto: EPA) Foto:
Monti je optimističen glede usode Italije. (foto: EPA) Foto:

"Italija niti v prihodnosti ne bo potrebovala pomoči začasnega sklada za stabilnost evra," je v torek zatrdil Monti in pojasnil, da ima tretje največje gospodarstvo v območju evra morda res visok javni dolg, vendar pa imajo italijanska podjetja in gospodinjstva zelo nizko zadolženost.

Po besedah Montija je skladno s tem javnofinančni primanjkljaj Italije po njegovih besedah občutno nižji od primanjkljaja drugih evropskih držav. Kot je spomnil, bo letos po napovedih znašal le dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko naj bi Italija prihodnje leto sklenila z javnofinančnim presežkom.

"Lahko razumem, da je Italija zaradi svoje preteklosti razumljena kot ljubiteljica zabave in nedisciplinirana državo. Vendar pa je zdaj bolj disciplinirana kot mnoge druge evropske države. In to ni niti slučajno zabavno," je poudaril. Opozoril je še na italijanski prispevek k posojilom Grčiji, Portugalski, Irski in Španiji.

"Pod Montijem ni nevarnosti"
Optimizem glede usode Italije je izrazil tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je prepričan, da država ne bo podlegla dolžniški krizi, če bo nadaljevala s strukturnimi reformami in ukrepi za spodbujanje rasti.

"Če bo Italija nadaljevala po poti, ki jo je zastavil Monti, potem ne bo v nevarnosti," je menil Schäuble in dodal, da je država pod Montijevo vlado zelo napredovala.

Schauble je v tej luči posebej izpostavil Montijev načrt za dosego vzdržne gospodarske rasti prek strukturnih reform, večje konkurenčnosti in znižanja javnofinančnega primanjkljaja.

Italija se je sicer po napovedi Španije, da bo zaprosila za pomoč območje evra, znašla v središču špekulacij, da je naslednja v vrsti za pomoč območja evra, posledično pa pod velikim pritiskom trgov.