Evropska unija

Poudarki

  • Slovenija nasprotuje avstrijskemu mejnemu nadzoru
Ob robu zasedanja potekajo tudi dvostranska oziroma tristranska srečanja. Matteo Salvini se je že v sredo sestal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem, danes pa se bosta ministra srečala še s Herbertom Kicklom. Foto: Reuters

Dodaj v

Notranji ministri: Migracijske tokove je treba upravljati na zunanjih mejah

Neuradno srečanje notranjih ministrov
12. julij 2018 ob 10:05,
zadnji poseg: 12. julij 2018 ob 16:38
Innsbruck - MMC RTV SLO, STA

Na neuradnem zasedanju v Innsbrucku so se notranji ministri Evropske unije strinjali, da je treba migracijske tokove upravljati na zunanjih mejah Evropske unije.

Nemški notranji minister Horst Seehofer se je ob robu zasedanja srečal s slovensko kolegico, ki opravlja tekoče posle, Vesno Györkös Žnidar. Predstavil ji je ukrepe, ki jih namerava Nemčija sprejeti za zajezitev migracij na nemško-avstrijski meji, in tudi ukrepe, ki jih predlaga za Italijo in Grčijo, ki sta prvi državi vstopa migrantov v Unijo.

Nemčija si po ministričinih besedah prizadeva za hitrejši dublinski postopek, tudi v okviru tehničnih dogovorov o vračanju z drugimi državami. Težnja je, da se težišče postopkov prenese na zunanje meje EU-ja, torej na prve države vstopa, kar spominja na slovenske predloge izpred nekaj let. To, da je težišče na zunanji meji, pa kaže tudi samo dejstvo, da ti dogovori Sloveniji niso ponujeni, je v telefonskem pogovoru za STA povedala ministrica.

"Slovenija namreč v tej zgodbi ni v prvi vrsti, ker ni prva država vstopa v EU," je pojasnila. Meni, da nihče ne more pričakovati, da bi Slovenija nosila pretežno breme prebežniškega pritiska na Evropsko unijo. "Pred nami so namreč države članice in tudi kandidatke oz. potencialne kandidatke, ki imajo svojo obveznost zaščititi meje in tudi upravljati migracijske toke," je dejala.

Ministri za nadzor na zunanjih mejah
O tem, da je treba migracijski tok upravljati na zunanjih mejah, so se strinjali tudi ministri na zasedanju. Vsem državam je v interesu, da se doseže politični sporazum med državami članicami glede nadzora evropskih meja in azilne politike. "Predvsem pa je pomembno to, da se status ljudi, ki vstopajo v EU, razčisti najkasneje na zunanjih mejah," je izpostavila Györkös Žnidarjeva.

Priseljevanje je treba ločiti od mednarodne zaščite, je dodala. "Samo na ta način bomo lahko doživeli pravo solidarnost, ki jo EU potrebuje," je dejala. Evropska unija mora prevzeti nadzor nad tem, kdo vstopa vanjo in zakaj.

Ministri so soglašali, da so evropske rešitve pri soočanju z migracijami boljše od parcialnih. "Če ne bo evropskih rešitev, potem bo Slovenija posegla po nacionalnih ukrepih za zaščito naših interesov oziroma boj zoper zlorabe azilnih sistemov in prehajanje več varnih držav na poti v ciljne države," je ob tem poudarila ministrica.

Glede avstrijskega nadzora na avstrijsko-slovenski meji in italijanskega nadzora na območju ob meji s Slovenijo pa je povedala, da gre za notranjepolitični vprašanji, ki se prelivata v Slovenijo. Tovrsten nadzor je po njenih besedah nepotreben.

Avstrija za krepitev Frontexa
Avstrija, ki bo Svetu EU-ja predsedovala do konca leta, se v okviru spopprijemanja z migracijami zavzema predvsem za krepitev varovanja zunanjih meja. Tako so v torek predlagali, da bi evropsko agencijo za zunanje meje Frontex okrepili pripadniki evropskih nacionalnih vojsk. Avstrijski notranji minister Herbert Kickl bo verjetno evropskim kolegom predstavil tudi svojo pobudo, da EU na svojem ozemlju ne bi smela več sprejemati prošenj za azil.

Italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini pa je v sredo napovedal, da bo Italija v Innsbrucku predstavila dodatne pobude za omejitev prisotnosti nezakonitih migrantov na svojem ozemlju.

Ministri bodo predvidoma govorili še o dogovoru, ki ga je pretekli teden dosegla nemška koalicija, ki je sklenila, da bo Nemčija omejila sekundarne migracije oz. bo na meji z Avstrijo zavrnila vse begunce, pri katerih azilni postopek v drugi članici EU-ja že poteka. Zato morajo skleniti ustrezne dogovore z več članicami.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Nha Trang
# 12.07.2018 ob 10:44
Slovenska policije verjetno res uspešno varuje mejo. Problem so migranti, ki v Sloveniji zaprosijo za azil in potem samovoljno zapostijo državo in gredo v Avstrijo, Nemčijo. Samo to ni problem varovanja meje, ampak zakonodaje. Na ravni celotne EU bi morali sprejeti zakonodajo, da v takšnih primerih migran avtomatično izgubi pravico do azila v vseh državah EU.
Plavica1
# 12.07.2018 ob 17:07
@GORILA - verjamem, da je šel tja brez papirjev, ampak potni list je sigurno imel s seboj, saj se brez osebnega dolumenta ni mogel prijaviti v ameriški bazi v Avianu, kjer so jih spakirali v letala in preko Dohe odpeljali v Afganistan. In ko je šel srat, je za papir moral prositi stotnik.
osservatore
# 12.07.2018 ob 10:23
EU: Neformalna razprava notranjih ministrov o migracijah

Edini racionalen ukrep je, da se Šengenska meja neprodušno zapre, azilne prošnje pa se sprejemajo zunaj EU.
tru-bar
# 12.07.2018 ob 10:58
Če Evropejec hoče v katero od držav, od koder prihajajo migranti, mora v večini primerov zaprositi za vizo, ob tem pa navesti razlog potovanja, čas bivanja itd. Migranti iz teh dežel pa mislijo, da zanje ne velja noben zakon. Evropa je kot supermarket, v katerega vstopiš, in dobiš vse zastonj. Za to stanje so seveda odgovorni evropski politiki, zlasti Merklova s svojim norim povabilom migrantom, pa Juncker, ki ni naredil nič, da bi zaščitil evropske meje, naš Cerar pa si pridno beleži, kaj mora storiti, ko gre v Bruselj in mu na kraj pameti ne pade, kdo ga je izvolil in zakaj. On vidi samo svojo kariero in možnost zaposlitve v Bruslju za bajno plačo, lp mu preneha mandat.
dilEma
# 12.07.2018 ob 11:40
Plavica bravo!
AZIL pomeni (varno) zatočišče za preganjane, nikakor pa ne dovoljenje za bivanje komursibodi.
in še:
NhA Trang - v tako je! Ko zapustijo državo, kjer so zaprosili za azil, se naj razume, kot da so zapustili EU.
Tudi glede druge zakonodaje, bi morala biti (notranja) politika EU enotna: npr. prepoved nošenja burk ipd...
Sicer pa v branje priporočam knjige Oriane Falacci: Apokalipsa, Moč razuma, Bes in ponos...
Tetameta
# 12.07.2018 ob 10:58
Kaj samo razpravljate? Boste tudi kaj ukrepali?
DrKult
# 12.07.2018 ob 17:31
Zelo razveseljujoča novica. V zadnjih tednih se je doseglo več kot prej v treh letih. Nekdaj tudi na MMC cenzurirana resnica je postala vsakdanja realnost, med drugim to, da se institut azila izkorišča za masovne ilegalne selitve ekonomskih migrantov in drugih sekundarnih migrantov.
Plavica1
# 12.07.2018 ob 11:25
Najbolj neupravičeno uporabljena beseda je AZIL. Azil naj bi podelili osebi za katero je jasno, kdo je, je jasno da jo preganjajo iz političnih ali verskih vzrokov, ne pa da podeljujemo azil vojnim beguncem, ki so lahko BEGUNCI s statusom in pravicami ki joh določa UNHCR, ali pa celo ekonomskim ali podnebnim migrantom, ki prihajajo iz držav, kjer je mesečna plača 100 ,00 US$ , za pot in naprave pa porabijo 10.000,00 US$, ali 8 letnih plač. Pa še cel kup kriminalcev in morilcev se je pomešalo med njih in nihče ne opravi pravilne selekcije in identifikacije. Obvezen bi moral biti odvzem prstnih odtisov, odvzem DNK vzorca, slika roženice, čipiranje pod narkozo, da ne bi vedeli, kje je čip, začasni odvzem vse imovine, ki jo imajo s seboj, (denar, zlatnina, eventuelna droga, komunikacijske naprave), če pa najdejo karkoli kar spominja na orožje, pa takojšna deportacija v državo iz katere je prišel. Če mu je azil zavrnjen, dobi vso imovino ob izhodu iz Slovenije nazaj, če pa uide, pa ostane vse njegovo premoženje last RS
tru-bar
# 12.07.2018 ob 10:59
Problem so migranti, ki v Sloveniji zaprosijo za azil in potem samovoljno zapostijo državo in gredo v Avstrijo, Nemčijo.
A to je problem? Naj potemtakem migranti ostajajo v SLO, dokler nas ne preplavijo?
galoper
# 13.07.2018 ob 17:23
Pozno berejo komentarje na tem portalu.
smallbudget
# 13.07.2018 ob 10:42
Hmmm. Čedalje manj "občutlljivih tematik". Zgleda da je medijsko pometanje pod preprogo ven udarilo.
runcajz
# 12.07.2018 ob 19:17
Kadar bodo notranji ministri povedali svojim šefom, predsednikom vlad, naj namišljenemu svetovnemu vodji dumb Trumpu povedo, da mu bodo izstavili račun za stroške z zavračanjem migrantov, ki so posledica ameriških idej o širjenju ameriške variante demokracije bo to imelo vsaj nekaj verodostojnosti.
Vse ostalo modrovanje o potrebi, ne da bi vedeli kako temu streči in zapreti meje ( zunanje) šengena je le zapravljanje denarja in ministrski turizem ! Zunanja meje EU in šengena so znane, ukrepov pa ni !
igorto
# 13.07.2018 ob 09:21
Nova predsedujoča EU je končno postavila problem emigrantov in azilne politike na pravo, prvo mesto.
Tu je končno treba napraviti red. Upravičenim do azila naj kar najhitreje pošlihtajo papirje, ostale pa vrniti tja od koder so prišli. V opomin drugim, da se takšna pot ne splača.
Upam, da ji ne bo prehitro pošla sapa.
Grešnica
# 17.07.2018 ob 13:35
A potem zlorabe azilne politike niso več "desni populizem" in "skrajna stališča", kot so nas novinarji RTV prepričevali med volilnimi soočenji (ter promovirali Šarca)?

Tudi sramote subjektivnega poročanja na včerajšnjem dnevniku ob 19h še nismo pozabili.
Murko
# 16.07.2018 ob 11:38
Do te ugotovitve pridejo po... koliko letih? Iskrene čestitke.
cairns
# 14.07.2018 ob 18:26
Notranji ministri: Migracijske tokove je treba upravljati na zunanjih mejah

Torej tudi na morju.
Očitno se Sorosovi plačanci požvižgajo na to.
dilEma
# 12.07.2018 ob 11:42
Fallci.. (lapsus calami)
GORILA
# 12.07.2018 ob 16:53
@tru-bar
...moj kolega vojak je sel v Afganistan brez papirjev!
Kazalo