Premier Rutte in finančni minister Kees de Jager sta se šest tednov pogajala z Wildersom, nato pa sta po odstopu vlade v dveh dneh našla skupni jezik z delom opozicije. Foto: EPA
Premier Rutte in finančni minister Kees de Jager sta se šest tednov pogajala z Wildersom, nato pa sta po odstopu vlade v dveh dneh našla skupni jezik z delom opozicije. Foto: EPA
Nizozemci na predčasne volitve

Proračun so ob dveh strankah zdaj že padle vladne koalicije podprle še tri opozicijske stranke. Dogovor je bil dosežen v četrtek zvečer, glasovanje v parlamentu pa je bilo nato bolj ali manj le še formalnost. Pogajanja so tekla samo dva dni, kar je po navedbah analitikov presenetljivo.

Pogajanja med manjšinsko vlado Marka Rutteja ter evroskeptično in skrajno desno Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, ki je podpirala vlado, so namreč potekala več tednov, a brez uspeha. Rutte je zato v ponedeljek odstopil, njegov odstop pa je sprejela tudi kraljica Beatrix.

Oblikovana nova koalicija?
K varčevalnim ukrepom so zdaj poleg Ruttejeve liberalne stranke VVP in koalicijskih krščanskih demokratov podprli še v sredinski stranki D66, okoljevarstveni stranki Zelena levica in v Krščanski uniji. Skupaj so imeli 77 glasov v 150-članskem parlamentu.

Proti je glasovala socialdemokratska Stranka dela (Pvda), ki je največja stranka v parlamentu. Kot je pojasnil predsednik stranke Deidrik Samson, se jim ta sveženj ne zdi najboljša pot za izhod iz krize. Proti so glasovali tudi socialisti in poslanci Wildersove PVV.

Bodo volivci nagradili varčevanje?
Podrobnosti dogovora še niso povsem jasne, bo pa Nizozemska s tem proračunom zmanjšala javno porabo za približno 14 milijard evrov in v letu 2013 zmanjšala proračunski primanjkljaj s sedanjih 4,5 odstotka na manj kot tri odstotke. Rutte je sprejetje proračuna pospremil z besedami, da gre za "fantastičen rezultat".

Po odstopu Ruttejeve vlade v ponedeljek so se na stežaj odprla vrata za predčasne volitve na Nizozemskem. Kot je sporočil Rutte, jih bodo res izvedli 12. septembra, kot je predlagala tudi nizozemska kraljica Beatrix.

Nizozemci na predčasne volitve