Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 60 glasov Ocenite to novico!
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Podpisniki Ljubljanske pobude menijo, da je treba prekiniti malodušje, ki se je pojavilo s precejšnjo izgubo zaupanja v evropsko idejo, in mu postaviti alternativo. To bi po njihovem mnenju omogočil prav sprejem nove ustave, katere osnutek so tudi predložili k pobudi. Foto: BoBo
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Pobudo so poleg Pahorja podpisali nekdanja predsednika ustavnega sodišča Peter Jambrek in Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tine Hribar in Niko Grafenauer ter profesor evropskega prava Matej Avbelj. Foto: BoBo

Dodaj v

Podpisana Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja, ki bi zavarovala evropsko idejo

Gradi Evropo v vseh razsežnostih
6. januar 2017 ob 14:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V predsedniški palači so podpisali t. i. Ljubljansko pobudo za začetek postopka za sprejem nove ustave EU-ja, ki vključuje tudi osnutek nove ustave.

Kot je dejal predsednik republike Borut Pahor, želijo s tem "zavarovati evropsko idejo in jo graditi v vseh njenih razsežnostih".

Podpisniki namreč ugotavljajo, da je EU na prelomnici. Pobudo so poleg Pahorja podpisali nekdanja predsednika ustavnega sodišča Peter Jambrek in Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tine Hribar in Niko Grafenauer ter profesor evropskega prava Matej Avbelj.

Omenjeni podpisniki ugotavljajo, da se je Evropska unija po več krizah, ki so jo doletele, znašla na prelomnici in nujno potrebuje nov zagon. Prav tako je treba po Pahorjevih besedah prekiniti malodušje, ki se je pojavilo s precejšnjo izgubo zaupanja v evropsko idejo, in mu postaviti alternativo. To bi po mnenju podpisnikov omogočil prav sprejem nove ustave, katere osnutek so tudi predložili k pobudi.

Ideja nastala na sprehodu
Ideja za pripravo osnutka je po Petričevih besedah nastala med enim izmed sprehodov in pogovorov, ki sta jih imela z Jambrekom, samo besedilo pa je oblikoval Jambrek. Predstavljen je bil na mednarodni konferenci o novem ustavnem postopku za EU, ki je aprila lani potekala na Evropski pravni fakulteti, nato pa je pokroviteljstvo nad idejo prevzel predsednik republike Pahor.

Po Jambrekovih besedah je glavni moto osnutka predloga ustave ta, da je lahko EU zgolj uravnotežena unija nacionalnih držav, njihovih civilnih družb in tržnih gospodarstev. Pri tem je pomembno zagotavljanje svobode znotraj EU-ja in varnosti ter pravičnosti za državljane.

Zadnje po Avbljevih besedah ne pomeni, da želijo z novo ustavo ustvariti združene države Evrope po vzoru ZDA, še manj "neko federacijo" po vzoru nekdanjega SFRJ-ja, "ampak EU, ki bo nedržavna federacija, temelječa na vrednotah ustavne demokracije, in bo služila temu, da ohranimo države članice, hkrati pa krepimo naše, evropske vrednote".

"Temeljna misel predloga je: Evropa varna in enotna navzven ter čim bolj avtonomna in sproščena navznoter," pa je osnutek povzel Petrič.

Osem poglavij osnutka
Osnutek predloga nove ustave EU-ja, ki za zdaj obstaja zgolj v angleškem jeziku, ima sicer osem poglavij. Uvodnim določbam v preambuli sledijo poglavje z opredelitvijo EU-ja kot unije nacionalnih držav in državljanov, poglavje o temeljnih pravicah, nato pa tri poglavja, ki urejajo po eno izmed treh vej oblasti (zakonodajno, izvršilno in sodno). Sledita poglavje o finančnem sistemu in ključno sedmo poglavje, ki opredeljuje pristojnosti nacionalnih držav na eni in EU-ja na drugi strani. Zadnje poglavje govori o splošnih in prehodnih določbah.

Po besedah Grafenauerja je osnutek prispevek k temu, da začutimo Evropo kot našo in z zgodovinskega vidika kot edino možnost, pri čemer podpisniki upajo, da bo njihova pobuda v EU-ju naletela na posluh.

Hribar pobudo vidi kot priložnost, da z njo ne spremenimo samo ustave EU-ja, pač pa tudi sprožimo preporod Evrope. Kajti, kot ugotavlja Pahor, ne smemo oklevati in čakati. "Mi smo tisti, ki moramo dati odgovor, nihče drug," je pozval.

T. H.
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Ljubljanska pobuda za novo ustavo EU-ja
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 06.01.2017 ob 14:46
Dimitrij Rupel ...mi lahko pojasni kaj je ta clovek naredil koristnega za naso drzavo?
gusztav
# 06.01.2017 ob 14:52
Sama ideja je mogoče v redu, ampak da prihaja iz ene najmanj pravnih držav lahko pomeni samo to, da je narejena za namen čuvanja birokracije in stolčkov.
zozozo
# 06.01.2017 ob 15:09
Ustava, ki bi jo jaz podprl, bi bila taka:

Vse članice EU morajo zagotavljati naslednje standarde:

1) Zagotovljena mora biti enakost prebivalcev pred zakonom, ne glede na osebne okoliščine
2) Sodna oblast mora biti neodvisna od izvršne
3) Vojska se lahko uporablja samo za obrambo svoje države ali drugih članic EU.
4) Vsi, mlajši od 18 let, imajo zagotovljeno brezplačno šolanje.
5) Vsi, starejši od 65 let, imajo zagotovljeno dostojno pokojnino.
6) Vsi prebivalci imajo zagotovoljeno zdravstveno oskrbo

Takšna ustava bi ljudstvu kaj pozitivnega prinesla, pa še prav vsak prebivalec EU bi se je bil zmožen naučiti na pamet.
conchita
# 06.01.2017 ob 14:52
Je v tej pobudi kaj konretnejšega ali (spet) sama nakladancija?
el CARTEL
# 06.01.2017 ob 15:19
EU je prinesla mir in sodelovanje krvavemu kontinentu, zato lahko le pozdravimo takšne predloge.

mir je res prinesla.
obljubljali ap so da bo le ekonomska unija, kjer bo prost pretok blaga in delovne sile (to so še nam obljubljali 10 let nazaj)

in kaj smo dobili?
- zunanjo politiko nam kroji bruselj (poenoteno evropsko mnenje, ki je le mnenje junckerja)
- finančno unijo (banka slovenije niti inflacije ne kontrolira več, to jo namreč ECB; če je slučajno kaka regija v deflaciji, tough luck)
- monetarno unijo
- nadrejenost bruseljskih institucij slovenskim (vse sodstvo, vsi zakonodajni organi)
- in z migranstsko krizo smo videli da nimamo niti fizične suverenosti nad ozemljem več

kako ti imenuješ državo,
ki nima:
- kontrole nad svojim ozemljem
- kontrole nad svojo valuto
- centralno banko, ki izvaja politiko "višje" (lahko rečemo kar federativne) centralne banke
- nima zunanje politike
- nima suverenosti nad zakoni

jaz temu ne rečem država.
mogoče provinca, če imamo srečo. avtonomna pokrajina.
dusan21
# 06.01.2017 ob 15:52
Predlog nove evropske ustave - le v angleški verziji - kaže na hlapčevsko držo vseh podpisnikov.
Tudi vsi ti naši politiki - podpisniki ne dojemajo situacije, katere bistvo je v tem, da so politiki ( tako naši kot evropski ) že davno izgubili stik z realnostjo, da o političnem kompasu raje ne govorim.
In potem se vsi čudijo zakaj v evropi raste desnica, populizem in podobno.
Če bi imeli politiki vsaj kanček pameti in bi tudi kaj storili za te dobre plače ki jih prejemajo, potem bi bila situacija danes v evropi malce drugačna.
Tako pa imamo Slovenci in ostali evopski državljani občutek, da nas je nacionalna država in evropska skupnost pustila na cedilu - po sistemu - pogaj si vsak sam.
Kako naj kot slovenski državljan sprejmem dejstvo, da se naša slovenska politika - kljub solidni gospodarski rasti - v zadnjih dveh letih kar se cenzusov za najbolj ogrožene sloje prebivalstva tiče, ki so bili z ZUJF-om še dodatno znižani na minimum, TEGA sploh ni dotaknila v svoji ekonomski politiki.
Kako naj sprejmem dejstvo, da FURS še vedno ni našel nikakršnega skritega kapitala v davčnih oazah ?
Včasih se sprašujem, pa kaj za vraga sploh še počnem v taki kvazi socialni, kvazi pravni državi.
Valerija
# 06.01.2017 ob 15:01
EU, ki bo nedržavna federacija,

dokler bomo Slovenci za Avstrijce manj vredni člani EU, Hrvatje za nas, Portugalci za Špance, Belgijci za Francoze, Poljaki za Nemce, Slovaki za Čehe je to popolnoma nemogoče. torej EU ves čas, ki ji je še ostal, NIKOLI ne more biti nedržavna federacija.

žal ta odstavek vse pove tudi o zablodelosti, neumnosti in nakladaškem pravljičarstvu Pahorja in soavtorjih tega WC zvitka.
Lord Vader9
# 06.01.2017 ob 14:50
Proti!!!
samburin
# 06.01.2017 ob 15:50
V močvirju sta šla dva na sprehod in se medtem, ko su kužki lulali domislila nove evropske ustave. Mislim, da nastaja nova podlaga za povest, ki gre ob bok Butalcem in Kozlovski sodbi.
Slovensko ustavo so dobesedno pomendrali in nam veliko pravic odvzeli, zdaj pa bi še nekaj šarili po evropski. Evropejci se počasi prebujajo in aparatčike je strah svojih stolčkov in privilegijev!
samogledam
# 06.01.2017 ob 17:14
To me spominja na čase, ko je že razpadala Jugoslavija, gospodje v Beogradu so pa modrovali in se pred kamero trepljali.
In danes se gospodje zopet sprenevedate o blaginji in sožitju,strpnosti in razumevanju drugacnosti in ob tolikšni skrbi za druge so danes Nemci odločili da iz 7% davka hrano podražijo na 19% davek.Kaj pravite pa na to realnost? Bo želodec razumel politika?
Ndugu
# 06.01.2017 ob 15:00
Osebno se mi tole zdi zgolj neko nakladanje in zapravljanje časa ter davkoplačevalskega denarja. Če bi kdo odločilno vplival na sprejem Ustave EU, bi bile to velesile, ne pa neka Slovenija. Prepričan sem, da tega predloga nihče v EU ne bo sprejel resno. Mogoče sicer pride kakšna vljudnostna pohvala, kaj drugega pa ne.

Cilj predloga osnutka Ustave EU pa je tako ali tako verjetno zgolj samopromocija prisotnih in pravno filozofiranje. Če je to seveda dobro plačano, še toliko bolje.
zozozo
# 06.01.2017 ob 15:26
Pe ne pravim, da bi morali zdaj preferirati poganstvo, ker je še najbolj izvorno evropsko. Temelj moderne Evrope je razsvetljenstvo, ne pa nobena vera.
Follow Me
# 06.01.2017 ob 15:08
Kakšne so te Evropske vrednote ?

Vejramem da za poslanca v EU je mesečna plača, jaz bi raje vidu več Slovenskih vrednot in manj Evropskih.
STANE
# 06.01.2017 ob 15:37
Poglejte to združbo ? Sami bivši komunisti,sedaj desničarji.....
Po moje so vsi zreli za penzion......Pahor pa itak bolj misli na EU kot na Slovenijo.Obsedenost z njo nima konca.
Majestic12
# 06.01.2017 ob 16:25
Karkoli podpiše Rupel, mora že v osnovi smrdeti do neba. On je na smetišču zgodovine, tam naj ostane.
zozozo
# 06.01.2017 ob 15:13
@vnk - Tudi krščanstvo ni evropsko, ampak izvira iz Azije.
semaino
# 06.01.2017 ob 17:26
Vabijo vse ljudi Evropske zveze in glej ga zlomka nobene povezave in nobene platfome. Torej to je čista reklama za naslednje volitve za BP.

Govorijo o EU Ustavi g. predsednik Borut Pahor, o ugrabljenih koroških dečkih enega stavka nisi upal izreči?

Reševal bi Evropo in ne vem kaj vse, ni sposoben rešiti dveh fantkov. To vam vse pove o tem nakladaču praznih zgodbic.
zozozo
# 06.01.2017 ob 15:25
@ikn1 - To pa ne bo držalo. Pred prihodom krščanstva je skoraj vsa Evropa (in zraven še vsa Indija) imela enako indo-evropsko vero. Bogovi so sicer imeli različna imena, mnogi bogovi so tudi bili lokalni in izumljeni dolgo po razpadu skupne IE kulture, ampak glavnina religije (Oče Nebo, Mati Zemlja, bogovi kot personifikacija naravnih pojavov prepletena z legendami, toleranca do tega, da druga ljudstva imajo druge bogove oz. častijo iste bogove na drugačen način, itd.) je bila enaka.
el CARTEL
# 06.01.2017 ob 15:11
proti.
kaj so to evropske vrenote?
ker kot smo videli na primerih centralističenga odločanja iz evropske komisjije - upoštevanje volje ljudstva to sigurno ni.

seveda pa ljudstvo to vidi.
zato se pri skoraj vsej primerih, ko se da ljudstvu kaj za odločati, se le to odloči PROTI idejam EU. nato so pa v bruslju začudeni zakaj (še en dokaz kako izven stika z realnostjo so ).

praktično vse volitve, vsi referendumi na ozemlju EU so volitve proti EU.
borut-blas
# 06.01.2017 ob 19:48
imena ki so podpisana pod deklaracijo so garant za njen neuspeh
STANE
# 06.01.2017 ob 15:49
"Temeljna misel predloga je: Evropa varna in enotna navzven ter čim bolj avtonomna in sproščena navznoter," pa je osnutek povzel Petrič

Jaz sem pa mislila,da je Evropa že sedaj takšna...aja če ni,bo to EU ustava spremenila ?
Teroristične napade po Evropi ne bo spremenila nobena ustava!!!!Vprašajo naj se raje
zakaj le te doživlja Evropa zadnjih 10 let ?
Zjesenic
# 06.01.2017 ob 15:48
Ha, ha, kdo jih bo pa resno vzel ? Labodji spev odsluženih in enega utopičnega.
veza
# 06.01.2017 ob 22:47
Najprej pometa, potem kida gnoj, sedaj piše ustavo, takega nima nihče!
zamudnik
# 06.01.2017 ob 20:04
Pa bo imel Borči še eno točko v CV-ju, da bo bolje izgledalo, ko bo kandidiral za generalnega seketarja OZN.
HOR
# 06.01.2017 ob 16:33
+
Pa dajmo še eno po angleško:

Yesterday's people with yesterday's solutions producing today's bullshit...

Link
k500
# 06.01.2017 ob 15:46
Osnutek predloga nove ustave EU-ja, ki za zdaj obstaja zgolj v angleškem jeziku, ima sicer osem poglavij.

kje lahko kaj o tem osnutku preberemo. ali je to samo še en blef, ter kamuflaža za življenje na davkoplačevalskih plečih za nadaljnih 30 let.

btw. na sliki 2/6 se držijo kot da so na pogrebu eu.
Conchis
# 06.01.2017 ob 15:42
A je vračanja denarja Sloveniji, ki smo ga prek Grkov plačali nemškim in francoskim bankam vključeno? Se bo monetarna ječa Euro ukinila? Bo Evropska banka KONČNO začela jamčiti za obveznice vseh članic? Če je odgovor na eno vprašanje ne, potem EU kmalu ne bo več, bo pa verjetno ostala neka prostotrgovinska cona med "glavnimi" članicami, Jambreka in Rupla pa lahko Juncker pošlje po čike...
vnk
# 06.01.2017 ob 15:12
Islam ni evropski, sam tok v vednost :P
severna zvezda
# 06.01.2017 ob 15:09
Hja, vse lepo in prav, ampak verjetno nič ne bo koristilo (ali škodilo?)..... Zdi se (ne prvič) kot samopromocija gospodov v ''zrelih'' letih...Mlade Evropejsce vprašajte, kaj in česa si želijo. Aja, en mlajši podpisnik je le zraven - za vzorec.....

(napuh.press)
polmil
# 06.01.2017 ob 15:07
Evropa mora sodelovati, zato da se obrani zunanjih sovražnikov, alternative ni.
Kekec99
# 06.01.2017 ob 15:04
Obujanje mrliča, priznajte si da EU taka kot je sedaj nebo več dolgo trajala.
Springbok
# 06.01.2017 ob 21:59
Sem na internetu pregledal tuj tisk (iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije, V. Britanije, Francie in Belgije). Preveril sem tudi vselej o EU zadevah dobro obveščeni Politico. Nihče ne omenja te pobude.

Verjetno gre le za samopromocijo podpisnikov. Popolnoma deplasirano, strokovno zgrešeno in politčno neizvedljivo.

V sitauciji, kot je EU danes (Brexit, bančna kriza, begunci, vzpon populističnih strank, ipd.) si nihče, res nihče v EU ne želi dotikati Pogodb, ki so temelj EU.
krjavelj
# 06.01.2017 ob 21:21
V imenu koga in komu dajejo ti modeli pobudo ???
help
# 06.01.2017 ob 19:49
Mislim, da so imeli tile en kolektivni dementni delirij, v katerem so se ponovno znašli konec 80-ih kjer so v okvirju SFRJ in SR Slovenije mogoče njihove deklaracije, peticije in izjave celo kaj pomenile. Danes je pa realnost ta, da v EU trebušna gripa direktorja BMW-ja povzorči več zanimanja, kot vsa njihova modrovanja skupaj.
SKEpsiS
# 06.01.2017 ob 16:37
Evropske vrednote so na gnilih temeljih. Če jih bomo še podkrepili se bomo eventuelno le v dreku potopili.
svabo
# 06.01.2017 ob 15:27
Nemci bomo seveda proti balkanski pobudi :)
grom-instrela
# 06.01.2017 ob 15:18
Nekaj podpisnikov (dva!) je zaupanja vrednih ampak drugi..... ojooooj.
nWo
# 06.01.2017 ob 19:48
Was ist das "Ljubljanska pobuda"???
Epafrodit
# 06.01.2017 ob 19:31
Je Evropa dovolj zrela za to? Lahko verjamemo, da veliki narodi ne bodo postopoma (prefinjeno - demokratično) posrkali malih? Še posebej takšnih kot smo mi, nezrelih, podvrženih vsakemu političnemu lobiju, ki zna usmerjati po principu "deli in vladaj".
KPRAA
# 06.01.2017 ob 18:25
Ma ke mone.
Hopi
# 06.01.2017 ob 18:21
-Pahor je tisti, ki je z Obamo soglašal z napadom na legalne
države MIMO Varnostnega Sveta Brez Vojne Napovedi.
Konkretno na Sirijo.

-Pahor je tisti, ki nas je vpisal na Obamov pildek - seznam
Obamove »Mednarodne???« koalicije.

Med skrivnostnim obiskom poveljnika sil zveze Nato v Evropi,
generala Philip M. Breedlove 8.Julija.2014 v Sloveniji.

Ravno tedaj je nekako nastopila Cerarjeva vlada. In nikakor
ni mogla vedeti, od kje Slovenija na Obamovem pildku
napadalnih držav.
Oziroma, do naprimer Sirije, sovražno razpoloženih držav.
Hopi
# 06.01.2017 ob 17:10
Je Nacistična EU že odpravila sankcije Rusiji, Iranu, Siriji...? Je
nje Nacistična nomenklatura pričela pričela vračati odškodnine
oškodovanim od sankcioniranj?

Ali sem EU Nacistom ŠE Evroskeptičen? Še, pa še kako sem!

Nikakršno podjetje s pogojem »EvroNeSkeptično« nI treba k nam
vlačiti!
Jih je dovolj veliko bolj odličnih, četudi »EvroSkeptičnih«!

Ha, Teroristični Nacista Juncker in njegove kvote...!
Partizan Miha
# 06.01.2017 ob 17:02
Saj že vejo in vidijo, da smo pridni hlapci, ne rabimo še dodatno lezti tja, kamor še sonce ne posije.
SKEpsiS
# 06.01.2017 ob 16:30
Temu se reče: Večji verniki od papeža. V bistvu pa sami inepti, farizeji, oportunisti in kleptomani.
codered86
# 06.01.2017 ob 16:20
Podporniki EU kriminala in korupcije nam predlagajo novo rešitev. Juhu.
marcelinho90
# 06.01.2017 ob 15:39
Labodji spev...
ABADON
# 07.01.2017 ob 10:19
Jagodni izbor podpisnikov. A se norca delajo? Noben od podpisnikov nima nobene kredibilnosti.
zigadr
# 06.01.2017 ob 22:41
Mal so ven tele padli zdej pa pozornost iščejo....
Borči, Borči....
veza
# 06.01.2017 ob 18:19
"Temeljna misel predloga je: Evropa varna in enotna navzven ter čim bolj avtonomna in sproščena navznoter," pa je osnutek povzel Petrič.

mislm, luna trenutno ne nagaja, mogoče je ta polarni mraz naredil svoje, takih neumnosti pa že dolgo nisem slišal!
bulagnojna
# 06.01.2017 ob 18:19
ah revčki
Kazalo