Prodi med letnim nagovorom. Foto: EPA
Prodi med letnim nagovorom. Foto: EPA

Prodi je še dejal, da je tudi ob vstopu Slovenije v EU vztrajal pri tem, da Ljubljana podpre vstop Hrvaške in tako tudi danes vztraja, da "vse države Zahodnega Balkana vstopijo v EU".

V zvezi z napovedano hrvaško razglasitvijo zaščitne ekološko-ribolovne cone tudi za članice Unije pa je premier dejal, da je treba odprta vprašanja reševati sproti, sicer pa, da se ta pogosto pojavijo zaradi notranjih težav neke države. Glede ribištva je prepričan, da je ta problem mogoče rešiti le med Hrvaško, Slovenijo, EU in Italijo, sicer ne bo nikoli rešen.

V "letni bilanci" pa je Prodi na novinarski konferenci tudi poudaril, da "Italija ni več evropski bolnik". "Italija je država, ki lahko spet hodi in obvladuje izredno stanje. Že dve leti gospodarstvo raste za dva odstotka in zadolženost se zmanjšuje. Leto 2007 bomo končali proračunski primanjkljaj, ki pa je znatno nižji od pričakovanj: je nižji od dveh
odstotkov,"
je poudaril Prodi.

Med uspehi tudi boj proti kriminalu
Italijanski premier je izpostavil tudi boj njegove vlade proti brezposelnosti. Stopnja brezposelnosti je po njegovih besedah padla na najnižjo raven v zadnjih 25 letih in je precej pod evropskim povprečjem. Vlada se bo še močneje borila tudi proti delu na črno in sivi ekonomiji, ki še vedno vladata na jugu države.

K uspehom vlade si je Prodi pripisal tudi boj proti kriminalu in mafiji. "Država je v boju proti mafiji dosegla velike uspehe. Stanje se je spremenilo. Na Siciliji so številni državljani našli moč, da se branijo pred mafijo," je poudaril Prodi. Med uspehi je nanizal še nedavno reformo socialne države in uspešen boj proti utaji davkov.