Pusićeva se je v Bruslju srečala s komisarjem Fülejem. Foto: EPA
Pusićeva se je v Bruslju srečala s komisarjem Fülejem. Foto: EPA

Dogovor o LB-ju lahko strokovnjaka dosežeta na naslednjem srečanju 22. januarja, LB pa je sicer edina potencialna težava v procesu vstopanja Hrvaške v EU, je dejala Pusićeva med obiskom v Bruslju.

V povezavi s slovensko politično krizo je dejala, da Hrvaška trenutne "pretrese" v Sloveniji spremlja z zanimanjem, in to ne samo zaradi ratifikacije, temveč tudi zato, ker jo zanima vse, kar se dogaja v njeni sosedi.

Upam, da bomo ne glede na te okoliščine, s pripravljenostjo na sodelovanje pri iskanju rešitve za LB, pri čemer mi zagotovo ne vztrajamo pri eni sami možnosti, uspeli rešiti ta primer in začeti proces ratifikacije, je dejala ministrica.

LB in ratifikacija pristopne pogodbe v Sloveniji sta po besedah Pusićeve sicer edini še odprti vprašanji in potencialni težavi za vstop Hrvaške v EU 1. julija letos. Enako po njenih besedah meni tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle, s katerim se je sešla v Bruslju.

Finančna strokovnjaka za LB, France Arhar in Zdravko Rogić, se bosta spet sešla 22. januarja.

"Mislim, da je 22. januarja mogoče doseči dogovor, a ne morem prejudicirati, ker to ni odvisno samo od strokovnjakov, temveč tudi od pripravljenosti slovenske in hrvaške vlade," je še menila hrvaška ministrica.

Ob tem je ponovila, da je Hrvaška, če bosta vladi podprli rešitev strokovnjakov, pripravljena umakniti pooblastila za tožbe proti LB-ju.

Poziv Füleja obema državama
Füle je Hrvaško in Slovenijo pozval, naj okrepita prizadevanja za čimprejšnjo vzajemno sprejemljivo rešitev vprašanja Ljubljanske banke. To je vse, kar je Füle sporočil v povezavi z LB-jem po srečanju s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić.

Besed Pusićeve, da sta po komisarjevih besedah LB in slovenska ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe - če bo Hrvaška dejansko izpolnila vse, o čemer ga je danes obvestila - edini še odprti vprašanji v procesu njenega vstopanja v EU, v Fülejevi tiskovni službi niso želeli komentirati.

Vse, kar želimo povedati glede LB-ja, je v sporočilu za javnost, so dejali v komisarjevi tiskovni službi. V sporočilu v povezavi z LB-jem piše le: "Komisar je tudi pozval k okrepljenim prizadevanjem Hrvaške in Slovenije, da čim prej najdeta vzajemno sprejemljivo rešitev vprašanja Ljubljanske banke."