Hollande je skušal pomiriti vse bolj nezadovoljno francosko javnost. Foto: EPA
Hollande je skušal pomiriti vse bolj nezadovoljno francosko javnost. Foto: EPA

"Sprejete reforme bodo spremenile obraz Francije - temeljito," je francoski minister dejal članom vlade in izrazil razumevanje za dvome Francozov, ob tem pa spomnil na "številne žrtve", ki jih je "brez rezultatov" zahtevalo "toliko vlad".

"Letos smo dosegli veliko, a čaka nas še veliko dela," je dejal Hollande, ki ga glede na zadnje javnomnenjske raziskave podpira le še četrtina Francozov.

Francoski predsednik je prepričan, da njegove reforme že dajejo sadove, pri čemer je izpostavil skromen napredek na področju stabilizacije javnih financ, krepitev konkurenčnosti in pomoč pri stabilizaciji evra.

Za prihodnjih 12 mesecev je obljubil rezultate tudi na drugih področjih, kot so gospodarska rast, delovna mesta in izobraževanje.

V prihodnjih tednih bo francoska vlada razkrila desetletni program investicij v nove tehnologije, obnovljivo energijo in infrastrukturo, da bi okrepili gospodarsko rast. Delovna mesta nameravajo ustvarjati prek izboljšanja okolja za podjetja.

Medtem ko v Parizu za letos napovedujejo 0,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda, pa so v Bruslju bolj črnogledi in napovedujejo 0,1-odstotno krčenje.

Hollande je znova zatrdil, da je cilj do konca leta ustaviti rast brezposelnosti. "To je v našem dosegu," je dejal.

Evropska komisija je sicer pretekli teden napovedala, da se bo brezposelnost v drugem največjem gospodarstvu v območju evra, ki je trenutno pri 10,6 odstotka na 16-letnem vrhu, krepila tudi leta 2014.