Evropa se je lani spopadla z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
Evropa se je lani spopadla z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Po poročanju nemškega časopisa Die Welt bo šesterica držav skupno pismo v Bruselj poslala v ponedeljek, zeleno luč za podaljšanje pa naj bi po besedah visokega predstavnika Evropske unije dali v sredo.

Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je potrdil, da se o podaljšanju nadzora pogovarjajo z Evropsko komisijo in drugimi članicami EU-ja. Nadzor bi podaljšali s 13. majem, saj bodo obstoječi izredni ukrepi za nadzor na notranjih mejah potekli dan prej.

Grčija ima do 12. maja čas, da odpravi težave, ki jih je EU ugotovil pri preverjanju nadzora grške zunanje schengenske meje s Turčijo. Če težav ne bodo odpravili, je komisija pripravljena dovoljenje za nadzor na notranjih mejah držav podaljšati za do dve leti.

Nemčija in še nekatere članice EU-ja so nadzor na notranjih mejah uvedle, da bi ustavile množično prihajanje beguncev in prebežnikov iz Sirije, Iraka, Afganistana ter še drugih azijskih in afriških držav, ki so v zahodno Evropo prihajali po t. i. balkanski poti.

Merklova brani svobodo gibanja
Lani je Nemčija sprejela več kot milijon prebežnikov, vendar se je njihovo prihajanje znatno ustavilo, potem ko je Avstrija skupaj z drugimi državami na balkanski poti zaprla meje. Število prihodov prebežnikov se trenutno giblje okoli 200 na dan, kar je občutno manj kot januarja, ko jih je bilo 2.000, ali jeseni, ko jih je dnevno prišlo tudi več kot 10.000.

Čeprav so se razmere na notranjih mejah na balkanski poti umirile, pa nemški notranji minister Thomas De Maiziere opozarja, da s skrbjo spremljajo razvoj razmer na zunanjih mejah EU-ja. "Države članice morajo imeti še naprej prožnost in možnost izvajati mejni nadzor na notranjih mejah v primerih, ko je to potrebno," je dejal De Maiziere.

V rednem tedenskem sporočilu je nemška kanclerka Angela Merkel pozvala članice EU-ja, naj se izogibajo iskanju nacionalnih rešitev za evropske težave, ob tem pa zagotovila, da se bo borila za pravico prebivalcev do svobode gibanja in bivanja znotraj EU-ja.