Evropska unija
(9)
Vreme, vročina
V proračunu EU-ja 2021-2027 je predlagano manj denarja za kmetijstvo. Slovenija opozarja, da so rezi v sredstva za razvoj podeželja preveliki. Foto: EPA
Bruselj
Predlagan proračun EU-ja je po mnenju Slovenije ambiciozen. Foto: BoBo
Evro
Ljubljana pozdravlja povečanje sredstev za programe na področju raziskav, inovacij, digitalizacije, varovanja okolja in mobilnosti mladih. Foto: Reuters
Slovenija pozdravlja dejstvo, da komisija predlaga znatno povečanje sredstev za migracije in varnostne izzive. Foto: Reuters

Dodaj v

Slovenija opozarja na prevelik rez v proračunu EU-ja pri razvoju podeželja

Zadovoljni s predlaganim obsegom proračuna EU-ja
3. maj 2018 ob 15:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je po mnenju Slovenije predstavila ambiciozen okvirni predlog večletnega proračuna EU-ja za obdobje 2021–2027, a rezi v sredstva za razvoj podeželja so preveliki.

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da se je tudi Slovenija v sredo v svojih stališčih pred predstavitvijo predloga večletnega finančnega okvirja za sedemletno obdobje po letu 2020 zavzemala za ambiciozen predlog.

Slovenija kot pozitivno vidi to, da Bruselj kljub izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja kot izhodišče za pogajanja predlaga obseg sredstev, ki je primerljiv s trenutnim večletnim finančnim okvirom. Po njenem mnenju je namreč tako mogoče ustrezno nasloviti ključne izzive, s katerimi se trenutno spoprijema povezava.

Slovenija tako pozdravlja dejstvo, da komisija predlaga znatno povečanje sredstev za migracije in varnostne izzive, saj je po njenem mnenju ta vprašanja mogoče uspešno reševati le s skupnim evropskim pristopom, na kar so slovenski predstavniki opozarjali že ob migrantski krizi, ki je konec leta 2015 pljusknila tudi na slovenske meje. Ljubljana z odobravanjem sprejema tudi povečanje sredstev za programe na področju raziskav, inovacij, digitalizacije, varovanja okolja in mobilnosti mladih.

Prevelik rez v sredstva za razvoj podeželja
Je pa Slovenija ponovila tudi svoja stališča glede kohezijske politike in razvoja podeželja kot drugega stebra skupne kmetijske politike. Glede kohezijske politike tako že od samega začetka posebej poudarja, da ob sicer potrebni posodobitvi novega večletnega finančnega okvira ne sme priti do drastičnega zniževanja sredstev za razvoj regij in držav. "Ker iz samega predloga komisije še ni mogoče razbrati, kakšen vpliv bodo predložene spremembe imele na posamezne države in regije, bo v nadaljnjih pogajanjih Slovenija posebno pozornost namenjala prav temu vprašanju," so napovedali v Ukomu.

Podobno velja tudi za področje kmetijstva oziroma razvoja podeželja, kjer Evropska komisija predlaga zmanjšanje sredstev. "Zaradi pomena in vloge politike razvoja podeželja menimo, da je predlagano zmanjšanje na tem področju občutno preveliko," opozarja Slovenija.

Vlada bo številke natančno proučila
Vlada bo okvirni predlog EK-ja in sklop sektorskih zakonodajnih predlogov, ki bo sledil tako na strani prihodkov kot odhodkov, v prihodnjih tednih natančno proučila in na tej podlagi pripravila podrobnejši odziv. Pri tem bo pozornost Slovenije osredinjena na pomen kohezijskih sredstev in sredstev razvoja podeželja za prihodnji razvoj države.

Evropska komisija je za naslednje sedemletno obdobje predlagala proračun, vreden 1,11 odstotka bruto nacionalnega prihodka (BND) EU. Izraženo v cenah iz 2018 to v obveznostih znese 1135 milijard evrov. Ta raven obveznosti ustreza 1105 milijardam evrov oziroma 1,08 odstotka bruto nacionalnega prihodka (BND) Unije v cenah iz leta 2018. V tekočih cenah, torej ob upoštevanju inflacije, je ta številka za obveznosti 1279 milijard evrov, za plačila pa 1246 milijard evrov.

Večji proračun - pri obveznostih po tekočih cenah je od trenutnega večletnega proračuna večji za 192 milijard evrov - je po mnenju Bruslja nujen za pokritje dveh vrzeli: prihodkovne zaradi odhoda velike neto plačnice Velike Britanije in odhodkovne zaradi novih prioritet, kot sta migracije in varnost.

Manj denarja za kmetijstvo
Komisija predlaga, da se nove naložbe v štirih petinah financirajo z novimi sredstvi ter v petini s prerazporeditvijo in prihranki. Med drugim predlagajo tudi, da se v odziv na nove razmere v Uniji s 27 članicami znižajo sredstva za skupno kmetijsko politiko in kohezijsko politiko, in sicer za vsako za pet odstotkov. Ti politiki naj bi bili ob tem posodobljeni tako, da se bodo lahko z manj sredstvi še vedno uresničevali njuni cilji in dodatno vključevale nove prioritete.

Do določenih vidikov predloga je bilo kritičnih več članic, tako velike neto plačnice kot tudi Nemčija in Francija kot največji članici EU-ja. Zdaj se bodo začela intenzivna pogajanja o predlogu, ki naj bi bila po ambiciozni časovnici končana do pomladi prihodnje leto.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
kingeston
# 04.05.2018 ob 09:34
groza

če ne bo več najnovejših traktorjev na podeželju ter seveda zastonj registracija bo to polom in zlom podeželja!!

res katastrofa za slovenijo...
m72
# 04.05.2018 ob 13:39
Katastrofa bo, če ne bo za traktorje, a ne? Za drugo pa bomo še naprej štople zbirali.
MZ
# 04.05.2018 ob 09:58
Žalostno - pa ne zmanjševanje sredstev, temveč jok in stok, ker očitno pristojni brez evropskih sredstev zjutraj očitno niti vstati ne znajo več.

Mislim...iz ene najbolj razvitih držav nekdanjega vzhodnega bloka smo postali kot neka država tretjega sveta, kjer ne znajo nič več storiti same, temveč znajo samo prosjačiti razvite države za pomoč, ki potem itak izgine po žepih raznih elitnežev (kazni za netransparentno porabo pa itak plačuje raja z vse višjimi davki).

Resno - to ni nekaj, na kar bi bili lahko ponosni.
PomisliSe1x
# 03.05.2018 ob 15:58
Slovenija pozdravlja dejstvo, da komisija predlaga znatno povečanje sredstev za migracije in varnostne izzive. Foto: Reuters

Kaj to pomeni, se vec akcij Triton "resevanja" iz Libijske obale v oddaljeno Italijo ali spostovanje zakonov in zavracanje invazivnih ilegalcev?
gregaa
# 13.05.2018 ob 12:15
komentarji o traktorjih in subvencijah so prva stvar ki jo večina omeni. Poglejte malo boljše in boste videli, da ima slednje zgolj manjši delež srednji in večjih kmetov v večini primerov v nižinah ali zmernem gričevju. Velik delež obdelovalne zemlje pa se nahaja v hribovitem svetu, kjer prevladujejo zelo male kmetije z malo subvencijami, starimi traktorji in z veliko ročnega dela. Ko se boste naslednjič vozili po vaških cestah vozite malo počasnjee in malo opazujete še kaj drugega kot svetleče se traktorje ;)

najbolj smešno pa potem, da vsak opeva lepote Slovenije ne zaveda pa se da je večina Slovenije izven gozda takšna zaradi obdelovanja zemljišč in da je potrebno slednje obdelovati tudi v prihodnje, če želimo ohraniti kulturno krajino kot jo imamo.

mmg pa nimam kmetije ;)
galoper
# 04.05.2018 ob 10:13
Hrana je osnova za rast kapitala. Kdor ne razume osnovne delitve v simbolični primerjavi masla in topov, bo povzročal težave pri delitvi nove vrednosti na makro področju
leond
# 03.05.2018 ob 20:57
Če do zdaj nismo znali izkoristiti sredstev ne vem, zakaj bi jih znali v prihodnje. So pa ta sredstva predvsem zato, da si župani nekaj mesecev pred volitvami postavljajo spomenike. Vsaj 90% njih.
Roky89
# 03.05.2018 ob 20:12
@Pomislise1x

Pomisli še enkrat. "Migracije in varnostni izzivi" je sklop znotraj PREDLOGA proračuna, ki obsega en kup postavk. Na spletni strani komisije in na mnogih tujih portalih je PREDLOG lepo razdelan. Mogoče pa ni vse tako kataklizmično kot si misliš.
ElTorro
# 03.05.2018 ob 19:25
Slovenija na eni strani opozarja na zapostavljanje podeželja, na drugi strani vodi skrajno centralistično politiko.

Saj, po eni strani logično - mi si bomo podeželje uničevali, in zato potrebujemo veliko EU sredstev za njegovo reševanje.
Kazalo