Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja in kjer so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin, sanacija pod vodstvom celjske občine poteka od sredine lanskega avgusta. Foto: BoBo
Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja in kjer so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin, sanacija pod vodstvom celjske občine poteka od sredine lanskega avgusta. Foto: BoBo

Sodišče EU-ja ugotavlja, da Slovenija ni izpolnila obveznosti iz evropskih predpisov o odpadkih, saj v Bukovžlaku ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov oz. ni sprejela nobenega ukrepa za njihovo odstranitev.

Evropske predpise je kršila tudi zato, ker od aprila 2009 ni sprejela zadostnih ukrepov za preprečevanje in nato odstranitev vnosa zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi v poslovni coni oz. na gradbišču Gaberje jug na območju stare Cinkarne.

Evropska komisija je postopek ugotavljanja kršitev zakonodaje sprožila novembra 2012, ko je Slovenija dobila prvi opomin. Ker je odpravljanje posledic z odlagališč, zaradi katerih sta po mnenju komisije resno ogrožena zdravje ljudi in okolje, potekalo prepočasi, se je na začetku lanskega leta odločila za tožbo.

Kazen 10.000 evrov na dan
Tožba za določitev denarne kazni se lahko vloži takoj po prejemu sodbe o ugotovljeni kršitvi. Zahtevana dnevna kazen bi lahko znašala okoli 10.000 evrov. Za uspešno sanacijo območja je treba nezakonito odmetane odpadke ustrezno predelati in/ali odstraniti skladno s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za Delo povedali, da pričakujejo poziv komisije, naj jo v dveh mesecih obvestijo o ukrepih Slovenije za uskladitev z zahtevami sodbe in o načrtu za izvršitev sodbe.

Sanacijski postopki potekajo počasi
Postopki v Sloveniji medtem potekajo precej počasi. Okoljsko ministrstvo bo namreč do konca tega meseca, kot izhaja iz sklepa vlade s konca aprila, pripravilo odlok o programu ukrepov za odpravo posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Bukovžlaka.

Iz ene izmed študij izhaja, da so na tem območju pretežno gradbeni odpadki, zemeljski izkopi in še drugi neidentificirani odpadki. Pojavili bi se lahko tudi nevarni odpadki. Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja in kjer so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin, pa sanacija pod vodstvom celjske občine poteka od sredine lanskega avgusta. Dela izvaja šentjurski Stonex.