Uvedba kratkoročnih vinjet pomeni tudi nov izziv za cestninski nadzor. V povprečju je bilo letos odkritih nekaj več kot 3 tisoč kršiteljev na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Uvedba kratkoročnih vinjet pomeni tudi nov izziv za cestninski nadzor. V povprečju je bilo letos odkritih nekaj več kot 3 tisoč kršiteljev na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete
Vinjete bodo plačevale gradnjo in vzdrževaje avtocestne mreže, odplačevale Darsove dolgove ter pomirile Evropsko komisijo. Čaka jih težka naloga. Foto: MMC RTV SLO
Velja nov cestninski režim

Nalepk s polletno veljavnostjo ne bo več mogoče kupiti, že kupljene z označenim začetkom veljavnosti 1. julijem ali poznešim datumim pa bodo obravnavane kot mesečne. Predhodno označene veljajo 6 mesecev. Družba za avtoceste v RS-ju (Dars) je naročila 1,5 milijona tedenskih vinjet za osebna vozila in 65.000 vinjet za motorna vozila. Letos bodo namesto mesečnih vinjet za osebna vozila porabljene že natisnjene polletne vinjete, kupci pa bodo o spremembi njihove veljavnosti obveščeni tudi ob nakupu s posebno zloženko. Ta bo priložena vsaki vinjeti.

Bo komisar Tajani zadovoljen?
Že kupljene letne in polletne vinjete - Dars je do 15. junija prodal 823.000 letnih in 668.000 polletnih vinjet - bodo veljale do izteka predvidenega roka; torej letne do konca januarja prihodnje leto, polletne pa do preteka šestih mesecev od nakupa. Če je za začetek veljavnosti polletne vinjete označen 1. julij ali pozneje, bodo te veljale kot mesečne.

Tedenske in mesečne vinjete, za katere je treba odšteti 15 oz. 30 evrov, je mogoče kupiti na 1.500 prodajnih mestih v Sloveniji in na 580 v sosednjih državah. Za letne pa je treba odšteti 95 evrov.

Vzrok za spremembo vinjetnega režima je lansko oktobrsko opozorilo Evropske komisije zaradi kršitve pravnega reda. Komisija je namreč ocenila, da naš vinjetni sistem diskriminira tujce, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Poleg tega je ustavila potrjevanje avtocestnih projektov, iz katerih Slovenija črpa kohezijska sredstva.

Pritožbe niso prihajale le iz Bruslja:
Nemce provociramo, iz Avstrijcev se norčujemo?


Naročenih je bilo 1,5 milijona tedenskih vinjet za osebna vozila in 65 tisoč vinjet za motorna kolesa. Uvedba kratkoročnih vinjet pomeni tudi nov izziv za cestninski nadzor, pravijo na Darsu. V povprečju so letos odkrili nekaj več kot 3 tisoč kršiteljev mesečno, proča RA Slovenija. In kazni? V noveli zakona je globa določena v višini med 300 in 800 evri.

Več podrobnosti o vinjetah in njihovi pravilni uporabi je na voljo na spletnem mestu Darsa.


Od danes bodo višje tudi cestnine za tovornjake - te se bodo zvišale za 40 odstotkov. Kot so pojasnili na vladi, se z zvišanjem cestnin ter s spremembami prevoznih razdalj in dodatnimi odseki povečuje koncesijska dajatev, ki polni proračun Darsa. Dodajmo le, da je letos za obnovo cest predvidenih rekordnih 76 milijonov evrov.
Velja nov cestninski režim