Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pot prebežnikov v Evropo označil za
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pot prebežnikov v Evropo označil za "prelahko". Foto: Reuters
false
"Migrante je mogoče in jih je treba zadrževati, dokler preverjanje ne bo končano," pravi Tusk. Foto: Reuters
Meja med Madžarsko in Srbijo
Madžarska želi tudi s tožbo ustaviti prerazporejanje 160.000 prosilcev za azil med državami članicami EU-ja. Foto: Reuters

Toliko je namreč dovoljeno po mednarodnem pravu, je dejal Tusk v pogovoru za več evropskih časopisov. "Migrante je mogoče in jih je treba zadrževati, dokler preverjanje ne bo končano," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Tusk.

Kot je poudaril, takšno preverjanje ni samo obveza za države na zunanjih mejah EU-ja. "To se lahko izvaja na več mestih v Evropi, a moramo odkrito povedati, da bomo to izvajali," je dejal Tusk, ki po poročanju bruseljskega tednika Politico meni, da je trenutno za prebežnike vstop v Evropo "prelahek".

Potencialno "nevarna" nemška politika
Oblasti morajo imeti po njegovem mnenju na voljo dovolj časa za izvedbo varnostnih pregledov. "Prosim, ne podcenjevati varnostne vloge. Če želite preveriti migrante in begunce, potrebujete več časa kot le minuto za odvzem prstnih odtisov," je dejal predsednik Evropskega sveta. Politika odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel je po njegovih besedah lahko "nevarna".

Tusk: Prerazporeditev nima večinske podpore
Tusk je še opozoril, da med evropskimi vladami ni večinske podpore programu za prerazporeditev beguncev znotraj držav članic EU-ja. Sprejetju obveznih kvot beguncev iz Italije in Grčije še posebej odločno nasprotujejo vzhodnoevropske države. "Ne bodimo licemerski: to ni več vprašanje mednarodne solidarnosti, ampak je problem evropskih zmogljivosti," je dejal Tusk in dodal: "Vse države članice bodo pripravljene pokazati več solidarnosti, če bodo čutile, da je Evropa kot celota pripravljena učinkoviteje varovati zunanje meje."

Madžarska s tožbo nad kvote
Med državami, ki nasprotujejo prerazporeditvi beguncev, je tudi Madžarska, ki je na Sodišče EU-ja vložila tožbo zaradi obveznih kvot za razporeditev 160.000 prosilcev za azil med državami članicami, tako kot je to v sredo storila Slovaška.

V skladu s sistemom kvot za prerazporeditev beguncev naj bi Slovaška in Madžarska sprejeli vsaka okoli 2.300 prosilcev za azil. Obe državi skupaj s Češko, Romunijo in Poljsko vztrajno zavračata kvote. Sistem naj bi sicer olajšal težave Grčije in Italije, ki sta pod največjim bremenom prišlekov zunaj Evrope.

Orban za ukrepanje
"Ni dovolj protestirati, treba je ukrepati," je tik pred vložitvijo obtožnice danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Madžarska je bila do postavitve ograje na meji s Hrvaško in Srbijo nekaj časa ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki so po t. i. balkanski poti potovali v zahodno in severno Evropo.

Vladna medijska kampanja proti kvotam
Na Madžarskem se je začela ostra medijska kampanja proti sistemu kvot. V madžarskih časopisih so bili tako danes objavljeni članki z naslovom "Kvote povečujejo teroristične grožnje", ki so natisnjeni z belimi črkami na črnem ozadju. Članke je financirala vlada v Budimpešti.

"V Evropo v povprečju vsakih 12 sekund pride nov migrant", "Ne vemo, kdo so ali kakšni so kakšni njihovi nameni" ter "Ne vemo, koliko teroristov se skriva med njimi," so izjave, ki jih je med drugim mogoče zaslediti v omenjenih člankih.

Vlada v Budimpešti namerava v prihodnjih dneh po vsej državi razobesiti plakate z geslom "Branimo državo", še poroča AFP.