Evropska unija
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Bruslju gostil irskega premierja Lea Varadkarja. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May je v časovni stiski: čas za sklenitev dogovora o brexitu se hitro izteka. Foto: Reuters

Dodaj v

Tusk oster do žaljivih britanskih opazk o EU-ju

Na mizi zdaj dogovor Kanada+++
4. oktober 2018 ob 19:44
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ostro kritiziral, po njegovih besedah, čustvene in žaljive izjave britanskih ministrov o Evropski uniji, britansko premierko Thereso May pa pozval, naj se, zdaj ko je mimo letna konferenca britanskih konservativcev, končno loti brexita. Po njegovih ostrih besedah se čustveni argumenti glede brexita sicer slišijo privlačno, a ne pripomorejo k oblikovanju dogovora.

Po srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem se je zavzel za čim večji napredek do vrha EU-ja v sredini oktobra, Mayevo pa je povabil, da naj na predvečer vrha 17. oktobra nagovori evropske voditelje.

"Bil sem vodja stranke 15 let in poznam pravila strankarske politike, ampak zdaj, ko se je končal kongres torijcev, se moramo resno lotiti dela," je dejal Tusk o dogovarjanju glede brexita. "Govoriti resnico, čeprav je težka in neprijetna, je najboljši izraz spoštovanja partnerjev," je dodal. "Nihče ne more pričakovati, da se bo EU zaradi brexita odrekel temeljnim vrednotam in ključnim interesom."

Ostro se je odzval tudi na besede britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta pretekli teden, ko je ta stališča Bruslja v pogajanjih primerjal s prizadevanji nekdanje Sovjetske zveze, da bi preprečila osamosvojitev posameznih republik. "Primerjanje Evropske unije in Sovjetske zveze je bilo nespametno in žaljivo," je dejal in dodal, da kot predsednik Evropskega sveta in kot nekdo, ki je polovico življenja preživel v sovjetskem sistemu, dobro ve, o čem govori. "Nesprejemljive opazke zgolj zvišujejo temperaturo, prinesle pa ne bodo ničesar, temveč pomenijo le zapravljanje časa. Kar je treba narediti, je, poskrbeti za maksimalen napredek do oktobrskega vrha Evropskega sveta."

Tudi Varadkar je ob tem pozval k bolj poglobljenim pogajanjem pred vrhom EU-ja.

Na mizi Kanada+++
Bruselj Veliki Britaniji ponuja dogovor, podoben tistemu s Kanado, pri čemer bi mu dodali še več poglavij. Dogovor, delovno poimenovan Kanada+++, po Tuskovih pojasnilih pomeni, da za Veliko Britanijo ne bi veljala le načela svobodne trgovine, temveč bi z EU-jem ohranila tudi izjemno tesne odnose na področju varnosti, zunanje politike in drugih področjih.

"EU želi odnos z Veliko Britanijo, ki je tako tesen in poseben, kot je le mogoče," je dejal Tusk. "Vse od začetka Evropska unija ne ponuja le kanadskega dogovora, temveč dogovor Kanada+++. Ta je veliko daljnosežnejši na področju trgovine, notranje varnosti in sodelovanja na področju zunanje politike."

Če bo Mayeva sprejela Tuskovo povabilo, da na predvečer vrha nagovori voditelje, bo imela priložnost, da kolege prepriča o možnosti preboja na področju pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU-ja, s tem pa bi se lahko odprla pot do sklenitve dogovora še pred marcem, ko bo Velika Britanija zapustila povezavo.

Varadkar je sicer danes dejal, da pogajanja o brexitu prehajajo v "ključno in sklepno fazo", in upa, da bo dogovor sklenjen v novembru. "Mislim, da je to v interesu Irske, EU-ja in Velike Britanije. Zato se moramo v naslednjih tednih usesti za mizo," je dejal po srečanju s Tuskom.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je po odstopu s položaja postal oster nasprotnik Mayeve, je danes pozdravil predlog Bruslja, da bi strani sklenili dogovor, podoben tistemu med EU-jem in Kanado. "Tuskov predlog je odlična pot naprej, ki bi lahko razrešil vprašanje irske meje in odprl pot svobodni trgovini, ki temelji na partnerstvu, ki je v korist obema stranema, o čemer sem govoril prejšnji teden v svojem načrtu za boljši brexit."

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 04.10.2018 ob 20:04
deluje, kolikor hočeš da deluje. vsi bi pravice brez dolžnosti.
GoodFella
# 04.10.2018 ob 21:03
Seveda, EU ni neka idealna organizacija, kjer bi se cedila med in mleko ter bi vse delovalo perfektno. So stvari, ki jih je treba urediti, izboljšati (doseči neko zdravo ravnovesje med severom in jugom, vzhodom in zahodom, boljši nadzor nad zunanjimi mejami EU, večje upoštevanje potreb, želja državljanov pri kreiranju evropskih politik itd.). Govoriti, da pa EU sploh ne deluje ali da celo škoduje Sloveniji, je pa prvovrstna neumnost. Škodljive bedastoče, ki jih zagovarjajo nekateri (vase zaprt in zadrt nacionalizem, krepitev meja in raznoraznih preprek med evropskimi državami ali celo razpad EU), bi Slovenija, njeno gospodarstvo in družbo nasploh močno prizadele. Komur to ni jasno, je primernejši za komentiranje resničnostnih šovov.
zabowski
# 04.10.2018 ob 20:32
EU ne deluje

v marsičem je to res, ampak v zvezi z brexitom se mi zdi da kar deluje......
GoodFella
# 04.10.2018 ob 21:06
Ravno dovolj Britancev je tako nasedlo takšnim lažnim pridigarjem, kot je Farange, ki se je sedaj, ko se na Otoku vse bolj zavedajo škodljivosti Brexita, skril v svojo podganjo luknjo.
GoodFella
# 04.10.2018 ob 21:17
@the law1 Na zadeve je treba gledati tudi z vidika globalne realpolitike. V multipolarnem svetu, kjer imamo opravka z močnimi igralci (v ekonomskem, političnem, vojaškem smislu), kot so ZDA s Trumpom na čelu, Rusija s Putinom, Kitajska s svojim CK-ajem, neka le ohlapno povezana grupacija med seboj neusklajenih in po možnosti še skreganih evropskih državic nima šans, premetavalo bi nas sem ter tja. Zato pa je Putinu, Trumpu in podobnim v interesu čim bolj razbiti složnost znotraj EU, ker je lažje drobiti eno po eno državo kot pa Unijo držav v pravem pomenu besede. Kako bi jo Slovenija v takem scenariju odnesla, je odveč razlagati...
ajvard1
# 04.10.2018 ob 20:56
EU v smislu Brexita deluje odlično!
GoodFella
# 04.10.2018 ob 21:34
@the law1 Ne razumem čisto v celoti tvoje interpretacije mojega komentarja, čeprav sem večkrat prebral, ampak ko že omenjaš vojaško moč...vsekakor podpiram tudi krepitev skupne obrambne-varnostne komponente EU, skupno varovanje zunanjih meja itd...ne samo ekonomske in politične integracije.
DrKult
# 04.10.2018 ob 22:03
the law1: "Če bi EU ostala na temeljih proste trgovine kot je bila EGS ne bi res škodovala nikomur."

Nikoli ni bilo namenjeno, da bo ostalo zgolj pri prosti trgovini, kar je zelo jasno razvidno iz Rimske pogodbe. Vedno je bil cilj "ever closer union". To ne pomeni nujno USE, vsekakor pa je potrebno za konkurenčnost in moč na globalni ravni imeti več kot zgolj FTA-je med majhnimi državami članicami. Če že zaradi ničesar drugega, zaradi frikcijskih ovir, kakršni so standardi - že samo za to rabiš politično unijo.

"Npr. da Italijani in ostali ne morejo de facto branit meje pred ilegalnimi migranti je krivo evropsko sodišče in to je zelo škodljivo.

No, pa kljub vsemu vidimo mehčanje"


Sem proti ilegalnim migracijam, a žal je EU v tem primeru dobronamerna žrtev, katere dobrosrčnost so vsi okrog nje izkoristili. Stvari se zadnje čase obračajo v drugo smer, tako da to dolgo več ne bo problem, zagotovo pa lahko migracije bolje kontroliramo skupaj kot pa sami. Sploh mi, Slovenci, ki imamo vsega 8k policajev.

"Kanada+++. Bolj kot se bliža marec 2019 bolj pestro bo."

Cherrypicking. S tega ne bo nič. Ponujen jim je kanadski model in ponujen jim je norveški model. Oni hočejo prednosti norveškega modela, a zgolj s stroški kanadskega, kar imenujejo "Kanada+++". Za EU v tovrstnem dealu ni prednosti. Britanci na dolgi rok nimajo druge izbire kot da podpišejo FTA z EU-jem, ker na njihovo veliko žalost s svojim otokom ne morejo odveslat na drugo stran Sveta, v poslovnem Svetu pa je geografska bližina eden najbolj ključnih faktorjev, ne samo zaradi stroškov transporta, ampak tudi zaradi časovnih pasov. Posledično ni neke pretirane potrebe, da bi se jim prilagajali. Če bodo trmoglavili, pač toliko slabše za njih, mi se bomo že znašli - breme si deli 27 držav, ki izgubi trg ene države. Britanci izgubijo trg 27 držav plus 60, s katerimi ima EU tak ali drugačen FTA.
zabowski
# 04.10.2018 ob 21:47
@the law1

sfaljeno rezoniraš.... ja, rusiji vsekakor ful pomaga, da je vojaško močna, ampak to je bila v bistvu tudi v času Jelcina, pa je takrat precej bolj tenko piskala. Poleg vojaške moči ruski položaj ohranja tudi totalna centralizacija oblasti (ki jo ti EU-ju očitaš in si torej v totalni kontradikciji sam s sabo) in pa nenormalna količina naravnih virov, ki jih putin s pridom izkorišča, medtem ko jih jelcin ni.
DrKult
# 04.10.2018 ob 21:54
hepan: "EU ne deluje"

Lep vzdevek, pristoji. Mislim, da smo na primeru Brexita vsi kristalno jasno videli, koliko je ura.
Luštno je pač za vse okriviti EU. Zdaj bo pač bolj zanimivo, ko bodo problemi Britancev postali še 5x večji. Par let še bodo lahko krivili EU, slej ko prej pa bo treba prevzeti odgovornost za svoja lastna dejanja.
GORILA
# 05.10.2018 ob 08:51
@baba tečna
Ampak potem jasno pričakujem, da se v Bruslju ne bo več slišalo angleščine.

Zakaj?
A gresta Irska in Malta tudi iz EU???
Hess
# 05.10.2018 ob 07:05
Britanci naj požrejo, kar so si skuhali, z vsemi plusi in minusi...
7up
# 04.10.2018 ob 21:57
Nacionalizen je za ovce, ki potrebujejo gospodarja in "sovražnika".
Radenm
# 04.10.2018 ob 21:45
@el CARTEL, svet je deloval pred nacionalnimi državami, in bo deloval tudi potem, ko ne bodo več aktualne.
DrKult
# 04.10.2018 ob 22:39
the law1: "V tem članku piše da je Kanada+++ predlog s strani EU. Ja verjetno v določenih delih gre za stvar interpretacije
Če te pa moti Trump zavedaj se, da tudi, če bo drugič (kar sigurno bo) izvoljen ga boš videl samo še 6 let na tem položaju. Če pa se pustimo evrokratom jih imamo na grbi do konca življenja and beyond."


Poimenovanje nečesa v "Kanada+++" ne pomeni nič. Že Davis je govoril o "Kanada+++" dealu, ki pač ni enak temu, o čemer je govoril Tusk. Če gledaš, kaj je Davis definiral pod tem terminom, je pač nekaj popolnoma drugačnega kot to, kar predlaga Tusk.
Kar se tiče Trumpa, bomo videli. Čez en mesec so volitve v kongres. Kakor kaže za zdaj, bodo demokrati zmagali in Trump ne bo mogel spravit skoz kongres nič, tako kot ni mogel Obama zaradi večinsko republikanskega kongresa. Glede na to, da mu po centralnih državah protestirajo delavci v kovinski in premogovniški industriji, ker od carin in davčnih razbremenitev nimajo nič, bi si upal trditi, da bo njegova popularnost kar precej upadla.
Eno so obljube, drugo pa je, kaj je dostavljeno. Če predstaviš številke po Trumpovo, potem je pač v ZDA trenutno super. Navadni delavci, ki so njegovo večinsko volilno telo, pa so tudi z njegovimi reformami potegnili kratko. Imajo super nizko brezposelnost, ki pa je s strani države definirana tako, da že nekdo, ki dela 1h na teden, ni brezposeln.
Povprečen zaposleni pri Walmartu dela 28ur na teden in komaj preživi. Glede tega se ni nič spremenilo, ane. Obogateli bodo najbogatejši, delavci pa bodo še bolj potegnili ta kratko. Če mu 2020 ponovno uspe, bo pač še dodaten dokaz, da so Američani najbolj zabit narod na tem planetu.
DrKult
# 04.10.2018 ob 22:11
the law1: "Glede fiskalne unije saj tudi v ZDA ima vsaka zvezna država svojo davčno politiko in to takšno kot želi.

Ravno v EU pa so predpisane neke minimalne trošarine na npr. gorivo ali pa minimalni davek na dobiček podjeti."


Fiskalna unija je čisto OK. Ni problem v euru, problem je v tem, da se določene države spet pufajo. Trenutno največji kritiki EU-ja, Italijani, spet planirajo zadolževanje, čeprav so zapufani do grla. Bi bilo kaj drugače brez EU?

EU ima mimogrede super rešitev za ta problem. Imenuje se avtomatsko proticiklično uravnoteževanje proračuna (mogoče sem malenkost klavrno prevedel). Poanta je, da se bi proračunski izdatki v EU državah avtomatsko prilagajali aktualnemu gospodarskemu stanju. Preprost ekonomski fakt je namreč, da ko BDP države pade za 1%, zrastejo izdatki za socialo za 0,5%. Posledično lahko brez vsakršnega problema avtomatiziraš višino penzij, štipendij, socialnih pomoči na mesečni ravni z uravnilovko, da na letni ravni ne sme biti več kot npr. 3% sprememba.
Ampak seveda so proti temu predlogu glasovale točno določene države. Katere, si lahko verjetno sam odgovoriš.
DrKult
# 04.10.2018 ob 22:21
the law1: "To rimsko pogodbo je povozila Lizbonska pogodba in EU je de facto izsiljevala tiste države, ki so imeli to na referendumu in so to zavrnili. primer irskega dvojnega referenduma je eklatanten.

Skratka so imeli britanci prav, ko so EU primerjali z sovjetsko zvezo"


Ne, je ni. Rimska pogodba je še zmeraj ena izmed 3 temeljnih pogodb EU-ja in je še do današnjega dne veljavna. Pozanimaj se. Primer irskega referenduma pa je pokazatelj tega, kako lahko majhna sprememba spremeni glasovanje iz 52:48 v 70:30.

Drugega dela ne bom komentiral, ker je idiotski.

"Na mizi Kanada+++
Bruselj Veliki Britaniji ponuja dogovor, podoben tistemu s Kanado, pri čemer bi mu dodali še več poglavij. Dogovor, delovno poimenovan Kanada+++, po Tuskovih pojasnilih pomeni, da za Veliko Britanijo ne bi veljala le načela svobodne trgovine, temveč bi z EU-jem ohranila tudi izjemno tesne odnose na področju varnosti, zunanje politike in drugih področjih."


Pomembno je razumeti, kaj je definicija britanskega predloga "Kanada+++" in kaj je Tuskova definicija kanadskega tipa deala z več poglavji. In razlike so KONKRETNE.
Vse od migracijske politike, vplačevanja v EU skrinjico, pravic do ribištva, ECJ, postavljanja standardov.
Britanci so na križišču, na katerem izbirajo, ali bodo lakaji EU-ja ali lakaji ZDA. In kakor je videti, bodo s Trumpom v Beli Hiši raje lakaji EU-ja. Sramota za njih.
7up
# 04.10.2018 ob 22:08
The law

Euro je monetarna unija. Tako trošarine, kakor tudi vse davščine so v rokah posamezne države.

ZDA imajo tudi federalne davke, ki so za vse isti.
rubin
# 04.10.2018 ob 22:07
To da je EU vojaški palček je sramota. Sedaj s Trumpom se tocno vidi koliko pomeni mednarodno pravo in dogovori. EU ima tako ekomonske resurse kot tehnologijo da ustvari močno vojsko. Žal Amerika itd razume le palico. In navsezadnje so bili Nemci očetje jedrske tehnologije. Pa tudi vrhunska tehnologija in raziskave se lepo dopolnjujejo z vojaško industrijo. Trebalo bi tako nagnat ameriške baze nazaj čez lužo in en orenk program oborožitve, posebej z jedrskim orožjem. Ne morejo bit primitivci okoli nas z njim, mi pa se delamo kot da pravo, ZN itd deluje in tega ne rabimo. Smo kot bi se branili s fračami proti mitraljezu brez tega. Tako bi jaz bil zato da bi tudi naše facebook itd uvedli, dosti bolj reguliran, prost in bolj zaseben itd. Nadalje bi bil projekt brezgotovinsko poslovanje, ki bi v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače naredil res red, transparentnost in s tem gospodarsko blaginjo in zdesetka je gnilega vpljiva bogatih na politiko itd.
zabowski
# 04.10.2018 ob 21:54
in seveda so primerjave Anglije, ki je bančno zavarovalniški svetovni gigant in tam neke portugalske povsem brezvezne v argumentaciji, da je treba imet jedrsko orožje.
GORILA
# 05.10.2018 ob 08:49
@the law1
Vsaka država naj skrbi za svoje "dupe" in pika. Kot že rečeno imejmo prosto trgovino in tam smo končali.

...meni je bilo pa prav fino, da sem lahko v Estoniji plačeval z Evri!
DrKult
# 04.10.2018 ob 22:12
the law1: "pa saj Tusk že sesaj pravi, da ji m ponujajo Kanada+++. Verjemi mi, da bolj kot se bliža marec 2019 bolj boš videl v čem je point."

1. Tusk jim nima kaj ponujat
2. Ponuja jim kanadski stil deala in ne "Kanada+++". Kanado pa jim je ponudil že Barnier pred dobrim letom.
Mprimo
# 05.10.2018 ob 06:33
EU, mislim Bruselj, mora biti zelo načelna in dosledna pri brexitu. Članice EU ne smejo dobiti vtisa, da se "splača" izstopiti iz EU-ja, daj bi to lahko pomenilo začetek konca EU!
7up
# 04.10.2018 ob 21:55
@El Cartel

Yugoslavija 2.0? EU ni niti fiskalna unija. Najbolj zabavno pri vsem skupaj je bilo, da si ob Lux Leaks čutil potrebo, da bi določal fiskalo politiko druge države...

To je podobno nesmiselno, kakor, da bi sexal za devištvo....
zofija1
# 05.10.2018 ob 07:01
VB še vedno misli, da je velika imperialna sila, in EU naj bi bila njena kolonija. Še danes me jezi, da so "afriško Niagaro", ki so jo domačini imenovali Mosi-oa-Tunya (dim, ki grmi) preimenovali v Viktorijini slapove. O vsem ostalem sploh ne bi.......
Lupo
# 04.10.2018 ob 23:07
Sodobni liderji nimajo nobene veze z vrednotami, ki so jih zastopali ustanovitelji Adenauer, De Gasperi in Schuman.
7up
# 04.10.2018 ob 22:28
@7up

Ne niso. Harmonizirana je struktura dajatev ne pa njihova višina! Tudi pa, če bi bila bi bilo to še zelo daleč od kakršne fiskalne unije. Korporativni davki, ki si jih omenil, pa niti približno niso določeni...

Osnovna Funkcija EU je, da preči vojne znotraj njenih meja...
the law1
# 04.10.2018 ob 21:56
@zabowski

in seveda so primerjave Anglije, ki je bančno zavarovalniški svetovni gigant in tam neke portugalske povsem brezvezne v argumentaciji, da je treba imet jedrsko orožje.

Kot zgleda je boljše, da imaš jedrsko orožje kot, da ga nimaš. A ti misliš, da bi kdo sploh opazil debelinkota iz severne koreje, če ga ne bi imeli?
Baba Tečna
# 05.10.2018 ob 07:24
Komaj čakam, da se ta brexit že zgodi.
Ampak potem jasno pričakujem, da se v Bruslju ne bo več slišalo angleščine.
In če se bodo enkrat otočani odločili, da bi se ponovno priključili EU, mora biti predpogoj, da zamenjajo valuto in da se naučijo vozit po desni.
Mirlo
# 06.10.2018 ob 11:41
Gorila - A gresta Irska in Malta tudi iz EU???

Škoda, da ne veš da obstaja tako Malteški, kot tudi Irski jezik!
the law1
# 04.10.2018 ob 21:55
@zabowski

sfaljeno rezoniraš.... ja, rusiji vsekakor ful pomaga, da je vojaško močna, ampak to je bila v bistvu tudi v času Jelcina, pa je takrat precej bolj tenko piskala. Poleg vojaške moči ruski položaj ohranja tudi totalna centralizacija oblasti (ki jo ti EU-ju očitaš in si torej v totalni kontradikciji sam s sabo) in pa nenormalna količina naravnih virov, ki jih putin s pridom izkorišča, medtem ko jih jelcin ni.

Pod Jelcinom je imela Rusija samo še staro železo, ki se ni vzdrževalo. Lahko imaš Ferrarija toda, če motor ne pali, ker nimaš denarja za gorivo, potem pač ni nič od tega.

V EU pa imamo samo dve vojaško močni državi in to sta UK in Francija vse drugo pa je brezveze. UK bo šla ven ostane samo Francija, ki ima tudi jedrsko orožje. Že nemci so bolj na fračah.
gicek007
# 05.10.2018 ob 00:26
Npr. Rusija je gospodarski palček toda v vojski je pa top in zato nima problemov.

LoL.
Pojdite pogledat povprečnega Rusa kake probleme ima on in kake probleme ima povprečni Nemec, ki za obrambo da manj kot 1%. Rusija ni sposobna niti kvalitetnega televizorja narest. Za svoja najnovejša leta mora kupovati LCD panele iz japonske. Puške, topovem in rakete pa res dela. Ljudje pa živijo v kolibah.
the law1
# 04.10.2018 ob 22:15
@DrKult

1. Tusk jim nima kaj ponujat
2. Ponuja jim kanadski stil deala in ne "Kanada+++". Kanado pa jim je ponudil že Barnier pred dobrim letom.


No, kaj od tega spodaj ti ni jasno

Na mizi Kanada+++
Bruselj Veliki Britaniji ponuja dogovor, podoben tistemu s Kanado, pri čemer bi mu dodali še več poglavij. Dogovor, delovno poimenovan Kanada+++, po Tuskovih pojasnilih pomeni, da za Veliko Britanijo ne bi veljala le načela svobodne trgovine, temveč bi z EU-jem ohranila tudi izjemno tesne odnose na področju varnosti, zunanje politike in drugih področjih
the law1
# 04.10.2018 ob 22:11
@7up

Euro je monetarna unija. Tako trošarine, kakor tudi vse davščine so v rokah posamezne države.

ZDA imajo tudi federalne davke, ki so za vse isti.


Dragi moj minimumi so predpisani s strani EU. Ti ne moreš npr. imeti ničelno trošarino na gorivo tudi, če bi jo hotel imet.
the law1
# 04.10.2018 ob 22:42
@DrKult

Povprečen zaposleni pri Walmartu dela 28ur na teden in komaj preživi. Glede tega se ni nič spremenilo, ane. Obogateli bodo najbogatejši, delavci pa bodo še bolj potegnili ta kratko. Če mu 2020 ponovno uspe, bo pač še dodaten dokaz, da so Američani najbolj zabit narod na tem planetu.

Pa saj ste jih imeli za zabite že leta 2016.

Glede zabitosti o tem koga se voli smo pa slovenci absolutni prvaki ij to je že večkrat dokazano.
the law1
# 04.10.2018 ob 21:58
@7up

Yugoslavija 2.0? EU ni niti fiskalna unija. Najbolj zabavno pri vsem skupaj je bilo, da si ob Lux Leaks čutil potrebo, da bi določal fiskalo politiko druge države...

To je podobno nesmiselno, kakor, da bi sexal za devištvo....


Glede fiskalne unije saj tudi v ZDA ima vsaka zvezna država svojo davčno politiko in to takšno kot želi.

Ravno v EU pa so predpisane neke minimalne trošarine na npr. gorivo ali pa minimalni davek na dobiček podjetij
NOPCBS
# 05.10.2018 ob 08:22
EU ze deluje

ampak deluje proti evropejcem, za neevropejce

in to so razni ultrabogati globalisti z g. Sorosom, ki zivijo v ZDA, ali pa g.bin Salman
imajo denarja dovolj, da imajo v lasti medije, razne NVO, podkupijo poslance in ostale izbrance
da potem vsiljujejo masovno ilegalno priseljevanje neevropejcev in koncno zamenjavo evropejcev

ce bi bilo leto 1946 in bi pisal, kako v Rusiji za casa Stalina masovno posiljajo ljudi v gulage, bi me izbrisali, ces da sem teoretik zarot:

EU ni Evropa, in EU ne deluje v korist Evropejcev, ampak je globalisticni projekt, katerega idejni oce je Coudenhov-Kalergi, ki je jasno izrazil agendo, da se morajo evropejci zmesati (v koncni fazi nadomestiti) cetudi se slisi kot teorija zarote je vse preverljivo in res, pogugljajte imena ustanoviteljev EU, panevropskega zdruzenja, njegove ucence pri WHO, kako je OZN prepleten z Goldman Sachs in Saudsko Arabijo itd...

Taka EU, ki postavlja interese neevropejcev pred evropejci ne sme obstajati!
the law1
# 04.10.2018 ob 22:34
@7up

Misli, da spodaj piše zelo jasno

VAT & excise duties
For some taxes, such as VAT or taxes on petrol, tobacco and alcohol (excise duties), all 28 national governments have agreed to broadly align their rules and minimum rates, to avoid distorting competition across borders within the EU.


Glede pa davka na dobiček pa se vprašaj kako je lahko evropska komisija naložila Applu, da plača irski 13 milijard davka na dobiček in to kljub temu, da Irska tega davka noče. To je vsiljevanje neke davčne politike in nič drugega.
the law1
# 04.10.2018 ob 22:09
@DrKult

Cherrypicking. S tega ne bo nič. Ponujen jim je kanadski model in ponujen jim je norveški model.

pa saj Tusk že sesaj pravi, da ji m ponujajo Kanada+++. Verjemi mi, da bolj kot se bliža marec 2019 bolj boš videl v čem je point.
the law1
# 04.10.2018 ob 21:52
@GoodFella

@the law1 Ne razumem čisto v celoti tvoje interpretacije mojega komentarja, čeprav sem večkrat prebral, ampak ko že omenjaš vojaško moč...vsekakor podpiram tudi krepitev skupne obrambne-varnostne komponente EU, skupno varovanje zunanjih meja itd...ne samo ekonomske in politične integracije.

Dejstvo je, da brez vojaške moči ni nič in konec.

Pa recimo, da EU uvede 600% carine na Kitajske izdelke. Kitajsko lahko res na takšen način spravimo na kolena toda, a misliš da bi to oni mirno gledali?
the law1
# 04.10.2018 ob 22:30
@DrKult

Pomembno je razumeti, kaj je definicija britanskega predloga "Kanada+++" in kaj je Tuskova definicija kanadskega tipa deala z več poglavji. In razlike so KONKRETNE.
Vse od migracijske politike, vplačevanja v EU skrinjico, pravic do ribištva, ECJ, postavljanja standardov.
Britanci so na križišču, na katerem izbirajo, ali bodo lakaji EU-ja ali lakaji ZDA. In kakor je videti, bodo s Trumpom v Beli Hiši raje lakaji EU-ja. Sramota za njih.


V tem članku piše da je Kanada+++ predlog s strani EU. Ja verjetno v določenih delih gre za stvar interpretacije

Če te pa moti Trump zavedaj se, da tudi, če bo drugič (kar sigurno bo) izvoljen ga boš videl samo še 6 let na tem položaju. Če pa se pustimo evrokratom jih imamo na grbi do konca življenja and beyond.
the law1
# 04.10.2018 ob 22:26
@DrKult

Ne, je ni. Rimska pogodba je še zmeraj ena izmed 3 temeljnih pogodb EU-ja in je še do današnjega dne veljavna. Pozanimaj se. Primer irskega referenduma pa je pokazatelj tega, kako lahko majhna sprememba spremeni glasovanje iz 52:48 v 70:30.


Ja, res je primer kako izsiljevanje deluje. Dejstvo pa je tudi to, da hočeš ali nočeš da UK pač ni irska po politični in vojaški moči. Te dve zadevi pač pomenita veliko
the law1
# 04.10.2018 ob 22:17
@DrKult

EU ima mimogrede super rešitev za ta problem. Imenuje se avtomatsko proticiklično uravnoteževanje proračuna (mogoče sem malenkost klavrno prevedel). Poanta je, da se bi proračunski izdatki v EU državah avtomatsko prilagajali aktualnemu gospodarskemu stanju. Preprost ekonomski fakt je namreč, da ko BDP države pade za 1%, zrastejo izdatki za socialo za 0,5%. Posledično lahko brez vsakršnega problema avtomatiziraš višino penzij, štipendij, socialnih pomoči na mesečni ravni z uravnilovko, da na letni ravni ne sme biti več kot npr. 3% sprememba.
Ampak seveda so proti temu predlogu glasovale točno določene države. Katere, si lahko verjetno sam odgovoriš.


Kaj bi ti združeval? Nprm Estonci in skandinavci (no finci bolj bogo) imajo od vedno bolj uravnan proračun. Estonci pa res prednjačijo v temu.

Vsaka država naj skrbi za svoje "dupe" in pika. Kot že rečeno imejmo prosto trgovino in tam smo končali.
the law1
# 04.10.2018 ob 21:10
@GoodFella

Govoriti, da pa EU sploh ne deluje ali da celo škoduje Sloveniji, je pa prvovrstna neumnost.

Če bi EU ostala na temeljih proste trgovine kot je bila EGS ne bi res škodovala nikomur.

Npr. da Italijani in ostali ne morejo de facto branit meje pred ilegalnimi migranti je krivo evropsko sodišče in to je zelo škodljivo.

No, pa kljub vsemu vidimo mehčanje

Bruselj Veliki Britaniji ponuja dogovor, podoben tistemu s Kanado, pri čemer bi mu dodali še več poglavij. Dogovor, delovno poimenovan Kanada+++, po Tuskovih pojasnilih pomeni, da za Veliko Britanijo ne bi veljala le načela svobodne trgovine, temveč bi z EU-jem ohranila tudi izjemno tesne odnose na področju varnosti, zunanje politike in drugih področjih.

Kanada+++. Bolj kot se bliža marec 2019 bolj pestro bo.
the law1
# 04.10.2018 ob 22:07
@DrKult

Nikoli ni bilo namenjeno, da bo ostalo zgolj pri prosti trgovini, kar je zelo jasno razvidno iz Rimske pogodbe.

To rimsko pogodbo je povozila Lizbonska pogodba in EU je de facto izsiljevala tiste države, ki so imeli to na referendumu in so to zavrnili. primer irskega dvojnega referenduma je eklatanten.

Skratka so imeli britanci prav, ko so EU primerjali z sovjetsko zvezo
the law1
# 04.10.2018 ob 21:28
@GoodFella

@the law1 Na zadeve je treba gledati tudi z vidika globalne realpolitike. V multipolarnem svetu, kjer imamo opravka z močnimi igralci (v ekonomskem, političnem, vojaškem smislu), kot so ZDA s Trumpom na čelu, Rusija s Putinom, Kitajska s svojim CK-ajem, neka le ohlapno povezana grupacija med seboj neusklajenih in po možnosti še skreganih evropskih državic nima šans, premetavalo bi nas sem ter tja. Zato pa je Putinu, Trumpu in podobnim v interesu čim bolj razbiti složnost znotraj EU, ker je lažje drobiti eno po eno državo kot pa Unijo držav v pravem pomenu besede. Kako bi jo Slovenija v takem scenariju odnesla, je odveč razlagati...

Vse, kar si povedal je to, da moraš biti vojaško močen. Npr. Rusija je gospodarski palček toda v vojski je pa top in zato nima problemov.

Boš pa videl lahko se mi sedaj repenčimo na UK toda ravno oni imajo povezave in jedrsko orožje. Ni isto ali bi iz EU istopila npr. Portugalska ali pa UK, a se ti ne zdi?

To, kar sem ti napisal je real politik oz. evropa je gospodarski gigant ampak vojaški palček.
el CARTEL
# 04.10.2018 ob 20:46
EU deluje le kot ohlapna vez držav, ki medsebojno trgujejo.

ne deluje in ene bo deloval pa kot nadnacionalna vlada, kjer birokrati diktirajo državam.
čeprav jim je to končni cilj.

namesto,d a bi bili vsi lepo zadovoljni z gospodarsko rastjo (in občasno krajo zaposlenih s strani bogatih držav), EU sili v skupno vlado- kot da se ne zaveda, da so nacionalne države temelj narodov in evropejci se jim ne bodo odpovedali.

skratka, jugoslavija 2.0, le z višjo gospodarsko rastjo, še vedno pa nesposobna da razume osnovne stvari - nacija, država, nacionalizem
Sussudio
# 04.10.2018 ob 20:09
EU ne bo deloval dokler bodo eni hoteli vsiljevati politiko drugim.
hepan
# 04.10.2018 ob 20:02
EU ne deluje
Kazalo