Evropska unija
Ukrajina
Pred ukrajinskim parlamentom se je po odločitvi vrhovne rade, da (še) ne bo podpisala pridružitvenega sporazuma z EU-jem, zbralo približno 2.000 protestnikov Foto: EPA
       Bistvo ruske sosedske politike namreč temelji na načelu, »če si z nami, si naš, če nisi, si sovražnik«. In ker Rusija zavezništvo razume kot uveljavljanje izključno svoje volje, pač ni najbolj prijetna partnerica za nekoga, ki bi vendarle rad kaj naredil po svoje. V tej luči je zavračanje članstva v carinski uniji z Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom za Ukrajino razumljivo. Pa čeprav je cena trmoglavljenja velika. Evropsko tržišče še dolgo ne bi ali ne bo moglo nadomestiti kratkoročnih ugodnosti, ki jih Ukrajini lahko nudi Rusija.       

Dodaj v

UkrainEUkrainE

Kolumna Andreja Stoparja
24. november 2013 ob 08:11
Kijev - MMC RTV SLO

Sanje. Nekatere so tisočletne, druge krajšega veka. Številni Ukrajinci se po odločitvi vrhovne rade, da (še) ne bo podpisala pridružitvenega sporazuma z EU-jem, počutijo, kot da so njihove sanje umrle.

Drugi praznujejo. A kot pravi pregovor, cilj brez strategije je zgolj želja. Kar še ne pomeni, da v ukrajinski zgodbi strategije ni. Je. Vprašanje je samo, čigava.

V poplavi komentarjev, zakaj bližajoči se vilenski vrh Vzhodnega partnerstva ne bo ovenčan z napovedjo količenja novih vzhodnih meja Evropske unije, mrgoli mnenj. Zanimivo (in pričakovano) beremo o močnem Vladimirju Putinu in EU-ju, ki je potegnil kratko, manj pa o tem, da obstajajo tudi globoki notranjepolitični razlogi za konfuzno in izmuzljivo politiko ukrajinskega lovljenja ravnotežja. Prej pogojeno s pomanjkljivostmi in pastmi sosedske politike kot pa z njeno privlačnostjo.

»Dragi ruski bratje, prihranite mi izlive veselja zaradi našega 'neevropskega nesporazuma' in zgodbice o tem, kako je vse to posledica delovanja ameriških tajnih služb, pred katerimi nas boste varovali, in kako nam bo bolje pod vašo zaščito. In nehajte pripenjati ruske trobojnice na moje fotografije in mi jih vzneseno pošiljati. Če želite, da ostanemo prijatelji,« je na svojo FB-stran napisala ukrajinska novinarka Margarita Sitnik. Kolegica je s tem odlično ponazorila rusko razumevanje zgodbe. Bistvo ruske sosedske politike namreč temelji na načelu, »če si z nami, si naš, če nisi, si sovražnik«. In ker Rusija zavezništvo razume kot uveljavljanje izključno svoje volje, pač ni najbolj prijetna partnerica za nekoga, ki bi vendarle rad kaj naredil po svoje. V tej luči je zavračanje članstva v carinski uniji z Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom za Ukrajino razumljivo. Pa čeprav je cena trmoglavljenja velika. Evropsko tržišče še dolgo ne bi ali ne bo moglo nadomestiti kratkoročnih ugodnosti, ki jih Ukrajini lahko nudi Rusija. Pred skoraj štirimi leti mi je v intervjuju v Kijevu nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma to zgovorno ponazoril z besedami: »Rusija nudi konkretne projekte, saj imamo skupno sovjetsko preteklost, ki je zapustila tudi določene gospodarske danosti. EU pa nam neprestano obljublja bombone.«

Leonid Kučma je, podobno kot Viktor Janukovič danes, veljal za proruskega državnika. Upam pa si trditi, da gre v obeh primerih predvsem za proukrajinska politika z ruski podobno politično kulturo. Če ne za voditelja, pa je EU za številne Ukrajince pojem. Cilj, ne zgolj želja. Zagotovilo »civilizirane« prihodnosti. Pri čemer je za tiste z bolj prefinjeno zgodovinsko zavestjo precej boleča zgodba o Ani Kijevski, soprogi francoskega kralja Henrika I. in hčerki Jaroslava Modrega, ki je na »barbarskem« francoskem dvoru v 11. stoletju uveljavljala kulturo knjižnic in mu predstavila uporabo vilic. Ni prav prijetno, da v 21. stoletju za »barbare« veljajo prav potomci Kijevske Rusije. Kot tudi ni laskavo, a tega se zavedajo le redki, da jih Unija pravzaprav ne čaka s široko razprtimi rokami. Če je bil evropski cilj priključiti Ukrajino, potem je strategija obljub in vzvišenosti stala na trhlih nogah. Malo konkretnih in konkurenčnih gospodarskih projektov, zato pa (upravičen) strah pred čermi bizantinske politike ponikanja pomoči na Vzhodu. Medtem sta obe strani tonili v krizi. Danes je ukrajinska blagajna prazna. Skoraj prazne so tudi blagajne številnih članic EU-ja. Kaj si torej lahko še povemo? Da je Julija Timošenko politična zapornica?

Evropska unija naj bi bila zaradi ukrajinskega preobrata užaljena. Zakaj? Če pogledamo s stališča stvarne politike, je naredila napako. Če je z Ukrajino mislila resno, je nenavadno, da se je odločila za argument, ki na čistino beza ukrajinskega predsednika, pri merjenju moči z Rusijo pa Viktorju Janukoviču ne prinaša nobenih ugodnosti. Kremelj je jasno izrazil nerazumevanje zgodbe s Timošenkovo. Tako je EU pod svoje okrilje povabil človeka, za katerega je leta 2015, ko bodo predsedniške volitve, že predvidel zamenjavo. Če gre ob tem verjeti še govoricam, ki krožijo v javnosti, namreč, da so vplivne evropske prestolnice Janukoviču in sinovom po umiku obljubile zaščito, njihovim političnim pajdašem pa ne, je razlogov za razočaranje še manj. Katera elita, še zlasti če igra po vzhodnoevropskih pravilih igre, pa se bo pustila preganjati? »Ne, brat«, so rekli oligarhi, »če tonemo, gremo na dno vsi.« In zdaj naj bi bil kdo presenečen, da je Viktor Fjodorovič obrnil krmilo?

V ukrajinski zgodbi zato ni zmagal Vladimir Putin. Recimo raje, da se je izid pokril z ruskimi zunanjepolitičnimi interesi. Ukrajina seveda leži v strateškem polju Rusije, ni pa nič manj težavna. Kar pomeni, da se bo, potencialno, saj zgodba še ni končana, z njenimi muhami pač morala ukvarjati Moskva. Če pogledamo razvoj rusko-ukrajinskih odnosov v zadnjem desetletju, posebne ruske strategije pritegovanja Ukrajine ni opaziti. Prej nabor paradoksalnih, razdraženih obratov. Torej gre zgolj za rusko željo. Strategijo ima v teh okoliščinah le ukrajinska oligarhična struktura, ki je na površje naplavila Viktorja Janukoviča. V teh krogih pa so interesi zgolj in samo osebni. Ukrajina in njeni prebivalci pa le sredstvo ali – kolateralna škoda.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Mr.D
# 24.11.2013 ob 10:35
Bistvo ruske sosedske politike namreč temelji na načelu,

Prosim? S kom pa naj gredo rusko govorece drzave v povezave, kot z Rusijo?

»če si z nami, si naš, če nisi, si sovražnik« To je mislim da kar ameriski moto. Ubesedil ga je pa sam Bush Jr.
espero
# 24.11.2013 ob 11:17
Nekateri ste pač še preveč zaplankani. Kdo so to mi. ? Mislite da smo mi Slovenija.? Ozrite se okoli sebe in poglejte soseda ki ima vilo , novega terenca , je 2 meseca na morju , drug teden že smuča , ti pa ne veš ali bi kupil konzervo rib za 1,45 evra ali ono za 1,05 evra , kruh za evro ali onega za 2 za kilo.? Mi smo tisti ki imamo ali pa smo tisti ki nimamo. Enkrat se že odločite. !
rastislav
# 24.11.2013 ob 15:31
@Korošec
V bistvu maš prav, s trdim in poštenim delom se da ustvariti in nato od tega tudi dobro živeti. To se mi zdi nekakšna univerzalna vrednota, ki je ne morem vezat na nobeno ideologijo ali družbeno politični sistem. Žal pa je problem v ljudeh tej pogosto probajo narediti stvari po liniji najmanjšega odpora ali pa znajo delati samo tisto kar jim nekdo s prstom pokaže tega pa je z moderno tehnologijo zmeraj manj.
VinBencin
# 24.11.2013 ob 15:42
Ori
Moldavci so pa res pametni ja... So najbolj revna drzava na tem konetinentu in edini bedaki, ki ob razpadu SZ niso vecinsko glasovali za samostojnost. Seveda jim nic pomagalo saj so jih so potem sami Rusi ven zmetali.
Ze za Romunijo vemo kaj je... Moldavija je pa za vsakega Romuna drzavica kjer zivijo Romuni, ki so 100x bolj zaostali, necivilizirani, skorumpirani, kriminalci itd.
Povprasajte Romune kaj si mislijo o Moldaviji. Veliko slabsa mnenja kot pa jih v Sloveniiji slisimo o Bosni, kot jih v S.Italiji slisimo o J.Italiji...
marque
# 24.11.2013 ob 10:54
tisti protestniki v Moldaviji so zagotovo iz samooklicane Pridnjestrske republike
Triptico
# 24.11.2013 ob 08:23
In ljubljeni vodja nas primerja z Ukrajino...
rastislav
# 24.11.2013 ob 14:12
Kolumne Andreja Stoparja so mi zelo všeč. Nekako se mi zdi, da poizkuša realno prikazati situacijo brez nekih ideoloških floskul, ki smo jim pogosto priča pri nas.
U5K0
# 24.11.2013 ob 09:55
Saj lahko prmerjamo shod proti in za EU v moldaviji

http://www.reddit.com/tb
/1rao0d
stewie
# 24.11.2013 ob 08:40
Za cilj pa nam postavlja Latvijo, ki je kao ful hitro okrevala po gospodarskem zlomu pred 5 leti in danes dosega odlične gospodarske rezultate. Tega, pa da folk (tisti, ki se še ni odselil ali se fental sam) živi dejansko še slabše, kot pred krizo, pa bodisi ne vidi bodisi lepo zamolči. Pri nas bi se to po njegovem očitno zgodilo le političnim nasprotnikom, volilcem njemu nasprotne opcije, tranzicijske levice ali kako že gre to...
rastislav
# 24.11.2013 ob 14:23
@Roky89
Kaj ti res verjameš, da lahko ljudem vzgojinim v kolektivistični ideologiji in ob strašenju z zunanjim sovražnikom dopoveš pojem lastne osebne odgovornosti? Za njih bo vedno nekdo drug kriv za drej v katerega so se sami spravili!
viljam_s
# 24.11.2013 ob 14:14
Tak pa maste ko volite Ruse in bivšo komunjaro. Žal mi je na nek način za Ukrajince - ampak so se čisto sami porinili nekam v centralno Azijo. Enako kot Slovenci - pokažeš jim krivi prst ali poveš kako malo bolj težko - ampak resnično - in že te imajo za okupatorja in imperialističnega zlodeja. Ni vse na tem svetu namenjeno samo izkoriščanju in uničevanju.
Roky89
# 24.11.2013 ob 14:03
@ Melanholik

Kot sem rekel - poglejte si fotke in posnetke današnjih protestov in protestov, ki so bili pred kakim tednom v Moldaviji - delež ljudi srednjih let (ekonomsko aktivni) je znaten - predvsem danes v Ukrajini.
zmagoslav
# 24.11.2013 ob 23:21
Čim preje naj gredo v EU. Zakaj bi njim šlo bolje kot nam!
Bivši uporabnik
# 24.11.2013 ob 15:44
Ljudje, dojemite že enkrat, da blagostanja ne prinese družbeni sistem, ampak dobro gospodarstvo, uspešno kmetijstvo in izobraženci, ki delajo za napredek države. Kaj nam pomaga kapitalizem brez gospodarstva, ki je eden od pogojev za njegovo uspešno manifestacijoj. Pri nas še fevdalizem nebi uspel, ker smo ubili tudi kmetijstvo in živinorejo. Edino šverc s prodajo lesa še uspeva, a od tega imajo korist samo redki.
Leta 91 smo bili v boljši gospodarski kondiciji kot smo danes in še danes razprodajamo vse tisto, kar je bilo ustvarjano v prejšnjem sistemu.
OK, imamo kapitalizem, a v njemu v 23 letih nismo čisto nič ustvarili. Naredili smo nekaj cest, pa še to s krediti, ki jih nismo sposobni vračati.
Ljudje bi radi delali v kapitalističnih podjetjih, a težava je v tem, ker jih ni. Kar je pa najhuje, smo zaprli (namerno ali nenamerno) še tista, ki so nastala v socializmu. In bilo jih je res veliko, tudi tistih zelo uspešnih.
JohnMichxx
# 24.11.2013 ob 08:42
@Triptico in kaj je razlika? Pa pusti svoje ideološke možgane v Sloveniji.
Roky89
# 24.11.2013 ob 14:34
@ Ratislav

Za starejše generacije, ki so odraščale v socializmu in komunizmu, sem že uvidel, da jim ni pomoči. So jim preveč šenkali, da bi zamerili takratnemu sistemu - podobno kot strici in tete kopujejo sladkarije in igrače otrokom, da se jim prikupijo, kjub temu, da jih vidijo enkrat na let. Vsekakor se da te ljudi utišati z argumenti - kar pa je tudi bistvo demokracije. Da poteka dialog - žal se ta v tem primeru hitro spremeni v monolog, ker nimajo pametnih kontra-argumentov.
Mr.D
# 24.11.2013 ob 10:40
V skrajnem primeru naj se Ukrajina poveze tudi z EU, ceprav bodo tu gagali - vendar, takrat naj Rusi vzamejo Avtonomno republiko Krim nazaj pod svoje okrilje.
pd
# 25.11.2013 ob 15:25
edina vzporednica med slo in ukrajino je, da imamo skorumpirano pozicijo in prav tako skorumpirano opozicijo.
U5K0
# 24.11.2013 ob 12:32
ko bojo prišli not in videli, kaj EU res je, se bojo številke hitro obrnile.

I kaj je res? Z besedo na dan.
Petar Karamazov
# 24.11.2013 ob 10:48
Kot prvo v Ukrajini veljajo sovjetski/ruski standardi za mnoge stvari v gospodarstvu, železnici ipd., tako da je vse popolnoma nezdružljivo z zahodom. Kot drugo pa ne vem kaj bi država, kjer ljudje govorijo rusko, poslušajo rusko glasbo, pripadajo Ruski pravoslavni cerkvi in hodijo na delo v Rusijo naj delala v EU?!!
Forex
# 24.11.2013 ob 10:40
2000 je izredno majhna številka. To je toliko kot v Ljubljani. Kar je glede na to, da gre za Ukrajino izredno izredno nizka številka.
qayxc
# 27.11.2013 ob 09:04
Bedaki, nevedo kam silijo.
Racionalist
# 25.11.2013 ob 12:10
Najboljše bi bilo, če se Evropa poveže v brezcarinsko unijo z Rusijo.
Springbok
# 25.11.2013 ob 08:27
@ Roky89 - z večino tistega, kar si povedal se strinjam, Ukrajinska prihodnost je EU. Vsaj kar se zahodnega dela ukrajine tiće. Si pa je žal Bruselj zabil avtogol s tem, ko pogojuje podpis asocijacijskega sporazuma z Ukrajino z zahtevo, da spustijo obsojeno skorupmpirano, kao nedolžno Timošenko na zdravljenje v Nemčijo. Timošenka je milijarde zaslužila s preprodajo plina in Rusijee v EU. To pogojevanje podpisa z EU je izposlovala EPP ljudska naveza, zlasti trentuno Litavnsko predsedstvo EU, ob močni podpori Poljske in ge, Merkel, Ali EPP podpira korupcijo. Da, če gre za "naše, črne",Niso vsi razlogi za zaostajanje Ukrajinskega približevanje samo na strani Ukrajinske vlade
Bivši uporabnik
# 24.11.2013 ob 15:33
Korošec

Lep komentar si napisal in predvsem resničen. Birokracija se je razbohotila po osamosvojitvi. Pred osamosvojitvijo, smo imeli v prejšnjem sistemu nekaj manj kot 40.000 ljudi v JS. Danes v času neoliberalnega kapitalizma jih imamo zaposlenih okoli 130.000, s tem da tričetrine dela opravijo računalniki in je veliko manj papirologije in veliko več poenostavljenega dela.
Vse politične stranke so na državne jasli prisesale sorodnike in prijatelje, ne glede ali so na oblasti ali ne.
V državi nam vlada korupcija, klientelizem in razbohotena birokracija. Ob propadanju gospodarskih podjetij, so se vodilni kadri znašli v javnih službah, delavci pa na karitasu. In ravno ti pametnjakoviči, ki najbolj pljujejo po bivšem sistemu, so se z njim najbolj okoristili.
Poznam ogromno takšnih ljudi, ki sedaj kujejo kapitalizem v oblake, ne da bi v njem ustvarili karkoli omembe vrednega. Vse so nagrabili v prejšnjem sistemu.
Korošec
# 24.11.2013 ob 15:12
@Roky89
Za starejše generacije, ki so odraščale v socializmu in komunizmu, sem že uvidel, da jim ni pomoči. So jim preveč šenkali, da bi zamerili takratnemu sistemu - podobno kot strici in tete kopujejo sladkarije in igrače otrokom, da se jim prikupijo, kjub temu, da jih vidijo enkrat na let. Vsekakor se da te ljudi utišati z argumenti - kar pa je tudi bistvo demokracije. Da poteka dialog - žal se ta v tem primeru hitro spremeni v monolog, ker nimajo pametnih kontra-argumentov.


Moja babica je 46 let trdo delala v fabriki, toliko da ima danes uničene vse sklepe in še dosti drugih posledic, vsak kredit sta z starim očetom morala odplačat, me zanima koliko si ti junc star, pametuješ tuki neki kot da so včasih od lufta živeli, pa so mogli zelo veliko delat, polek šihta so mogli še hodit na udarniška dela itd, dosti več se je delalo kot danes. Zdaj bodo pa tuki neki mlečni fantki, ko krampa še od blizu niso videli pa jim hotel mama vse v rit fila neki pametovali pa bluzli o komunizmu, pri nas še k od komunizma ni bil, toliko dobrih firm in tovarn. ko se je pri nas pod "komunizmom" odprlo se jih v evropski sloveniji v 1000 letih ne bo, zapomni si moje besede. Ta razbohotena državna uprava ni ostala od prejšnje države ampak se je razbohotila v "svobodni in demokratični sloveniji" sem dal skoz oba sistema in lahko primerjam, pa ti povem da tale sedaj še k od ovce ni, greš v trgovino pa kupuješ plastično hrano, kjer ima vsaka zelenjeva enak okus, toliko debelih razvanjenih otrok, če je to naša prihodnost potem nam bog pomagaj...
Roky89
# 24.11.2013 ob 14:11
Za občutek:

pic.twitter.com/tDUgAAvdCD
pic.twitter.com/M5r7x96Yeu
pic.twitter.com/07BmtnzfWC
pic.twitter.com/TQhKMD5Lrx
heavyd
# 24.11.2013 ob 09:36
Ori: Moldavija je bila romunska pokrajina dokler je niso sovjeti zavzel in začel tja naseljevat svoje ljudi ..verjetno teh 50.000.
heureka
# 28.11.2013 ob 14:31
Leonid Kučma to zgovorno ponazoril z besedami: »Rusija nudi konkretne projekte, saj imamo skupno sovjetsko preteklost, ki je zapustila tudi določene gospodarske danosti. EU pa nam neprestano obljublja bombone.«
Zgodba je ista danes, z to tazliko,da je drzavna blagajna popolno prazna. In vsak dobro ve da se z idejami in obljubami narod ne da nasititi . Ukraina pa ima danes 8 mil.upokojencev,ne vem koliko brezposelnih in drzavni aparat,ki je dalec predimenzioniran,denarja pa ni od nikoder .
Ta drzava bi rabila danes Mashalow plan,ki pa ga ji EU pri sedajsnji situciji doma ne more ponuditi..
zemljemerec
# 26.11.2013 ob 07:51
prej ko slej bodo pristali v evropskem kotlu, ker bo EU potrebovala nove kreditojemalce, potrošnike, zapravljivce v blišču medijskih luči...
againstMafia
# 25.11.2013 ob 20:49
Tudi oni bi spali v Bruslju in prejemali 12.000€ na mesec.
EU je že dolgo ena velika pušiona USA bi se morala vmešati in zahtevati odhod silne EU birokracije.
Bivši uporabnik
# 24.11.2013 ob 15:21
Govorite in pišite kar hočete, a jasno je, da EU ne bo dolgo trajala. Narodi EU spoznavajo, da je ta unija daleč od tistega, kar naj bi v resnici bila.
Na vzhodu nastajajo močne gospodarske združbe, ki postajajo resna protiutež EU-ju in ZDA. Evroazijska združenja se vse bolj krepijo in uspešno premagujejo sedanjo ameriško gospodarsko krizo. Rešitev zahodne Evrope je samo v iskrenem povezovanju z vzhodno Evropo in gospodarsko-bančnim odmikom od ZDA. Evropa mora postati neodvisna od ameriškega dolarja in iskati rešitve, ki bi jo naredile še bolj neodvisno in enotnejšo v svetovnem merilu.
Medtem, ko se na vzhodu Evrope pojavljajo med državami nova gospodarska sodelovanja in želje po napredku, se na zahodu Evrope dogaja gospodarsko nazadovanje in povečuje kriza, ki se bo končala z negativnimi posledicami in krčenjem EU.
To, da je vzhodna Evropa komunistična in zaostala je pravljica za naivne in neumen izgovor. Narodi vzhoda si ne želijo komunizma, ampak gospodarskega napredka in enakopravnega sodelovanja z evropskim zahodom. V kolikor tega ne bo, bodo obrnili hrbet EU-ju in se odločili za kakšne druge zveze in sodelovanja. Sicer pa, zakaj se nebi vzhodne države združevale v svoje samostojne gospodarske zveze in medsebojno sodelovale v neki svoji uniji?
Kaj ni boljše imeti vrabca v roki, kot goloba na strehi? Ja, in EU je že shiran golob, ki bo kmalu poginil.
Roky89
# 24.11.2013 ob 14:00
@Melanholik

Propad v revščino ni prinesla EU, ampak so si jo pripeljale države same. Vse so vedle pravila igre in kaj podpisujejo. Po nekod so mislili, da bodo z vstopom v EU dobili nemški standard in nemške plače kar čez noč in brez dela. Žal temu ni tako - nemški standard si je treba prislužiti in to brez tega, da država vse šenka ljudem. EU je šansa - kdor jo zna izkoristiti je zmagal, kdor ne... si je pa sam kriv. Primera Poljske in Grčije.

Kar se pa tiče evra je pa tako: vse od kriznih držav, razen Cipra, so bile arhitektke evra in so TOČNO vedeli kaj pomeni skupna valuta. Žal so se njihovi voditelji in bankirji preseravali in zafurali države.

Krizo in revščino v teh državah ni povzročila EU, ampak so krizo in revščino v teh državah povzročile taiste države, ki pa so tudi članice EU.
melanholik
# 24.11.2013 ob 13:46
Roky89

# 24.11.2013 ob 13:23
Prijavi neprimerno vsebino
@ Ori

Ocene dogajanja v Moldaviji so res dobre - zbralo se bi naj med 15 in 50 tisoč ljudi, katerih povprečna starost je verjetno 60+ !!!
Malo si poglej fotke - 95 % protestnikov je starcev, ki ne razumejo in nočejo dojeti, da je svet šel naprej. Prav tako pa mislijo, da bodo s pridružitvijo bodoči Evrazijski uniji dobili povrnjen komunizem...
Edino kar si bo Moldavija s pridružitvijo novemu Ruskemu cesarstvu povrnila je status nepomembne pokrajine.

Če sem čisto iskren, so študentje ravno tako specifična demografska skupina kot upokojenci in tako eni kot drugi imajo le omejen stik z realnim ekonomskim življenjem. Tisti vmes, zaposleni (in brezposelni) delavci pa se tako na enih kot drugih protestih držijo v ozadju. Ampak kljub temu je jasno, da v državah, ki v EU šele prihajajo, tudi ta skupina misli, da EU pomeni boljše življenje, tisti, ki smo že notri, pa smo že ugotovili, da prinaša samo propad in revščino.
Roky89
# 24.11.2013 ob 13:31
@Ori

Drugače pa je Moldavija romunska pokrajina in se že nekaj cajta kuha ideja o njeni priključitvi k matični deželi. Edin problem predstavlja še kar komunistična Transnistrija.

Pred kakim tednom so bili tudi pro-evropski protesti. Kako to, da teh nič ne omenjaš? Na teh protestih so bili pretežno mladi in ljudje srednjih let, ki so pomoje zdaleč bolj pomembna demografska skupina, kot pa oni starci. Ti še bodo živeli par desetletij - za protestnike o katerih ti govoriš, pa je to krepko vprašljivo. Sploh se pa ne zavedajo, da v njihovem komunizmu te starosti verjetno sploh nebi dosegli.
Mr.D
# 24.11.2013 ob 10:32
Po sliki sodec lahko ocenim, da se je zbralo cca. 800 ljudi.
againstMafia
# 25.11.2013 ob 21:04
Ukrainci bi radi u EU ker se v EU parlamentu spi in prejema 12 tisoč € pa misle da da tudi pri njim bo med in mleko brez dela .

Britanci so skapirali kam to vodi ker se v njihovem parlamentu ne spi in tudi ne v USA kongresu. Britanci se počasi pripravljaju da zapustijo to društvo ker so res sovereni imajo svoj Funt in ne rabijo liberalnega Evropskega haosa.
Kakšna je to Ekonomska Unija da ko greste kupiti stvar v Nemčiji 60 % trgovcev ne pošilja blago v SLO ??
Roky89
# 24.11.2013 ob 13:23
@ Ori

Ocene dogajanja v Moldaviji so res dobre - zbralo se bi naj med 15 in 50 tisoč ljudi, katerih povprečna starost je verjetno 60+ !!!
Malo si poglej fotke - 95 % protestnikov je starcev, ki ne razumejo in nočejo dojeti, da je svet šel naprej. Prav tako pa mislijo, da bodo s pridružitvijo bodoči Evrazijski uniji dobili povrnjen komunizem...
Edino kar si bo Moldavija s pridružitvijo novemu Ruskemu cesarstvu povrnila je status nepomembne pokrajine.
pfc
# 24.11.2013 ob 13:18
Na vsak način hoče zahod obkoliti Rusijo.Z vseh strani.Tako in drugače.Ukrajinci,Slovaki,Hrvati so bili tesni zavezniki nacistov med 2.sv.v.Zakaj mislite,da je Stalin pošiljal v prve borbene linije-vrste proti nacistom...ravno ukrajince?
Roky89
# 24.11.2013 ob 13:36
Priporočam, da spremljate #Євромайдан (euromaidan), ki se je začel danes ob 12. po ukrajinskem času. Protesti pa so vsepovsod od Kieva do celo New Yorka.
Forex
# 24.11.2013 ob 10:41
MrD
Torej jih je bilo v Ljubljani 400? Ko ste protestirali proti JJ?
melanholik
# 24.11.2013 ob 11:50
U5K0

# 24.11.2013 ob 09:55
Prijavi neprimerno vsebino
Saj lahko prmerjamo shod proti in za EU v moldaviji

http://www.reddit.com/tb
/1rao0d

Oh, vsekakor je hvalevredno, da so sposobni organizirati spodoben protievropski protest še pred članstvom v EU. Jasno je, da je zaenkrat, dokler so še zunaj EU, oni proevropski večji, ampak ko bojo prišli not in videli, kaj EU res je, se bojo številke hitro obrnile.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kazalo