Edward Snowden že skoraj mesec dni prebiva na moskovskem letališču Šeremetjevo. Stopar je povedal, da obstaja velika verjetnost, da bodo ruske oblasti ameriškemu
Edward Snowden že skoraj mesec dni prebiva na moskovskem letališču Šeremetjevo. Stopar je povedal, da obstaja velika verjetnost, da bodo ruske oblasti ameriškemu "žvižgaču" podelile začasni azil. Foto: Reuters
Andrej Stopar
Andrej Stopar za RTV Slovenija poroča iz Moskve. Foto: MMC RTV SLO

V MMC-jevi spletni klepetalnici smo tokrat gostili RTV-jevega moskovskega dopisnika Andreja Stoparja. Kot je bilo ob aktualnem dogajanju v ruski prestolnici pričakovati, je bilo največ vprašanj o ameriškem "žvižgaču" Edwardu Snowdnu, ki je že skoraj mesec dni ujet na moskovskem letališču Šeremetjevo, ter o njegovi nadaljnji usodi.

Stopar je povedal, da se je ruska javnost za Snowdna bolj intenzivno začela zanimati šele 23. junija, ko je priletel na Šeremetjevo. "Snowden velja za borca za človekove pravice, razkriva podatke, ki bremenijo ameriške oblasti, kar je v Rusiji zmeraj sprejeto z naklonjenostjo, obenem pa Rusiji daje možnost, da pokaže samostojnost svoje politike," je v klepetalnici zapisal Stopar, ob tem pa dodal, da obstaja verjetnost, da bo Rusija Snowdnu podelila začasni azil, da si bo lahko uredil pot v Južno Ameriko, saj "človeka ni mogoče v nedogled zadrževati na mednarodnem terminalu letališča".

Ob tem je Stopar poudaril še, da Snowden za ruske oblasti predstavlja neprijetno izkušnjo, na kar kažejo pozen odziv predsednika Vladimirja Putina, pogoji, ki mu jih je postavil, zadržanost ruskega zunanjega ministrstva, za odnose med ZDA in Rusijo pa primer Snowden po njegovem mnenju ni ključen. Tudi odnosi med Rusijo in Slovenijo po Stoparjevem mnenju, čeprav se je slovenska novinarka Polona Frelih prebila med predstavnike človekoljubnih organizacij, ki so se srečali s Snowdnom, ne bodo nič drugačni.

Celoten klepet z Andrejem Stoparjem si lahko preberete tukaj.

Putin uživa večinsko podporo
Stopar je odgovarjal tudi na vprašanja o Putinu in njegovi vladavini, kjer je povedal, da večinska podpora predsedniku Putinu obstaja in da posebnega nasprotovanja v parlamentarni opoziciji, razen pred volitvami, ni opaziti, mu pa nasprotuje zunajparlamentarna opozicija, ki pa jo je težko zajeti v odstotke. Na vprašanje, kdaj se bo končala Putinova era, pa je Stopar odgovoril: "Apokaliptičnih napovedi je veliko. Ampak za zdaj je znan samo en potencialni datum - maj 2018, ko bi moral po izteku tretjega mandata priseči novi predsednik. Če bo to spet Vladimir Putin, bomo videli."

V spletni klepetalnici smo gostili že dopisnico z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl, zagrebškega dopisnika Vanjo Vardjana in dopisnika iz Berlina Boštjana Anžina.

"Olimpijada bo. In bo paša za oči."
Stopar je odgovarjal tudi na vprašanja o novinarskem delu v Rusiji, o odnosu ruskih oblasti na istospolno usmerjene, o vplivu komunizma na aktualno življenje v Rusiji in o organizaciji zimskih olimpijskih iger v Sočiju. "Če tvegam oceno: organizatorji bodo uspeli, ampak narejeno bo na hitro, organizirano z veliko improvizacije, tuji gostje bodo trčili ob kopico zanje nedoumljivih situacij, nato pa bodo čez nekaj let, ne bo treba čakati prav dolgo, novinarji začeli poročati o tem, v kako katastrofalnem stanju so na hitro zgrajeni objekti. Ampak Olimpijada bo. In bo zagotovo paša za oči," ocenjuje Stopar.

Moskovski dopisnik nam je v klepetalnici razkril tudi, da se konec poletja po osmih letih dela v Rusiji vrača v Slovenijo, zamenjala pa ga bo Vlasta Jeseničnik. Ob tem je povedal, da mu je težko zapustiti Moskvo, a da se v Slovenijo rad vrača in upa, da ga ne bo razočarala.

Andrej Stopar za MMC piše tudi kolumne.