Portugalska se bo morala osredotočiti predvsem na krepitev rasti in ustvarjanje novih delovnih mest. Foto: EPA
Portugalska se bo morala osredotočiti predvsem na krepitev rasti in ustvarjanje novih delovnih mest. Foto: EPA
Pomoč Portugalski sprejeta

Tretjino pomoči bo prispeval Mednarodni denarni sklad, dve tretjini pa Evropska unija, in sicer eno tretjino iz mehanizma za finančno stabilnost (EFSM) oziroma iz proračuna EU-ja, eno tretjino pa iz družbe za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF).

Obrestne mere za posojila Portugalski v pomoč pri reševanju njenih dolžniških težav bodo nad 5,5 odstotka, a pod šestimi odstotki, je pretekli teden napovedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Portugalska je tako za Grčijo in Irsko tretja država v območju evra, ki bo dobila mednarodno finančno pomoč za reševanje svojih dolžniških težav. Za Grčijo je za zdaj dogovorjenih 110 milijard evrov pomoči, za Irsko pa 67,5 milijarde evrov pomoči.

Triletni program, o katerem so se s portugalskimi oblastmi ob široki politični podpori v državi dogovorili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in IMF, od Portugalske zahteva ostre varčevalne ukrepe, ki temeljijo na treh stebrih.

Prvi predvideva ukrepe za ureditev javnih financ, vključno z reformo zdravstvenega sistema in javne uprave ter ambiciozno privatizacijo, na primer letalske družbe TAP, drugi ukrepe za rast, delovna mesta in konkurenčnost, tretji pa ukrepe za stabilnost v bančnem in finančnem sektorju.

Nujna nova delovna mesta
Glavni izziv za Portugalsko je po Rehnovih besedah krepitev rasti in ustvarjanje delovnih mest, zato je program po njegovih besedah tudi osredotočen na ukrepe, ki naj bi to zagotovili, na primer za spodbujanje podjetništva in inovacij.

Portugalska je za pomoč zaprosila 7. aprila, potem ko je portugalski parlament zavrnil paket vladnih varčevalnih ukrepov, kar je sprožilo padec vlade Joseja Socratesa in napoved predčasnih volitev, ki bodo 5. junija.

Finančni ministri so v izjavi o potrditvi programa pozvali vse politične stranke na Portugalskem, naj zagotovijo dosledno in hitro izvedbo programa.

Še potrditev v evroobmočju
Dosedanja potrditev pomeni zeleno luč programu pomoči za Portugalsko oziroma politični dogovor, ki ga morajo formalno še dokončno zapečatiti finančni ministri držav v območju evra in vsi finančni ministri EU na torkovem zasedanju.

Lani dogovorjeni sistem za zaščito evra, iz katerega bo črpala pomoč Portugalska, je sestavljen iz: EFSM-a, ki predvideva do 60 milijard evrov iz proračuna EU-ja, EFSF s kapitalom 440 milijard evrov, a efektivno zmožnostjo posojil 250 milijard evrov, ter 250 milijard evrov prispevka IMF-a.

Iz tega sistema črpa pomoč tudi Irska, medtem ko je bil za Grčijo pred tem dogovorjen poseben ad hoc mehanizem. Finančni ministri sicer danes v Bruslju razpravljajo tudi o dodatni pomoči Grčiji, vendar konkretnih in končnih odločitev ni pričakovati.

Pomoč Portugalski sprejeta