Ursula von der Leyen (v sredini) in Roberta Metsola (levo) med obiskom izraelskega naselja Kfar Aza ob Gazi. Foto: Zajem zaslona/Reuters
Ursula von der Leyen (v sredini) in Roberta Metsola (levo) med obiskom izraelskega naselja Kfar Aza ob Gazi. Foto: Zajem zaslona/Reuters

Kritike na račun predsednice Evropske komisije so po poročanju portala Politico vzniknile tudi zato, ker ni spregovorila o humanitarnih posledicah izraelskih napadov na Gazo, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih že več kot 2300 Palestincev, od tega približno tretjina otrok. Ranjenih je več kot 10.000 ljudi. Ljudem primanjkuje hrane, vode, zdravil in goriva. Zdravniki so opozorili, da 70 odstotkom prebivalcev ne morejo zagotoviti zdravstvene oskrbe.

Neimenovani diplomat je za Politico dejal, da se države članice niso strinjale glede stališč, ki jih je na obisku izrazila Ursula von der Leyen, ki je dejala le, da "se ima Izrael pravico braniti."

V torek so zunanji ministri držav EU-ja poleg obsodbe Hamasovih sobotnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 1300 ljudi, pozvali tudi k varovanju civilistov v Gazi, izpustitvi talcev in oskrbi Gaze s človekoljubno pomočjo v skladu z mednarodnim pravom.

Potem so iz EU-ja prihajali različni odzivi in ne povsem usklajena sporočila v povezavi z dogajanjem na Bližnjem vzhodu, so voditelji članic EU-ja sprejeli skupno izjavo, v kateri so ostro obsodili napad Hamasa na Izrael. Poudarili so, da ima Izrael pravico do obrambe, in dodali, da naj Tel Aviv pri tem upošteva humanitarno in mednarodno pravo. Sporočili so še, da je treba preprečiti zaostritev napetosti v regiji.

Von der Leyen "nesprejemljivo pristranska"

Iratxe García, vodja skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, je za Politico povedala, da je Ursula von der Leyen "kot glavna predstavnica Evropske unije in njenih institucij zavezana zastopati stališče Unije kot celote, vključno z njenimi državami članicami, a ji na obisku Izraelu to ni uspelo, saj je bila nesprejemljivo pristranska".

Predsednico Evropske komisije je na družbenem omrežju X kritizirala tudi francoska poslanka v Evropskem parlamentu Nathalie Loiseau iz liberalne skupine Renew Europe. Zapisala je, da je predsednica Evropske komisije pozabila opozoriti, da mora Izrael spoštovati mednarodno humanitarno pravo.

Adel Atieh, namestnik palestinskega veleposlanika pri Evropski uniji, je na omrežju X zapisal, da imata Ursula von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki sta skupaj obiskali Izrael, dvojna merila.

Kot piše Politico, je ob stopnjevanju kritik Ursula von der Leyen v soboto sporočila, da bo Evropska komisija humanitarno pomoč za Gazo povečala s 25 na 75 milijonov evrov, Izrael pa je pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava pri odzivu na Hamasov napad.

Tarča kritik tudi Roberta Metsola

Podobne kritike letijo tudi na Metsolo. Malteški časnik Times of Malta navaja malteškega evropskega poslanca Alexa Agiusa Salibo in nekdanjega malteškega zunanjega ministra Evarista Bartola, ki predsednici Evropskega parlamenta očitata, da je zamižala na eno oko ob izraelskih kršitvah mednarodnega prava v Gazi.

Bartolo je dejanje Metsole in von der Leyen označil "kratkovidno", opozoril je, da bo vodilo v zmanjšanje verodostojnosti EU-ja kot zagovornika človekovih pravic in demokracije.

Agius Saliba pa je dejanji omenjenih predstavnic Unije označil za "dvolično", saj sta obsodili ruske napade na energetsko infrastrukturo v Ukrajini, izraelskih v Gazi pa ne. "Palestinci niso isto kot Hamas," je dejal. Dodal je: "Več pričakujem od predsednice Evropskega parlamenta."