Žbogar bo odslej deloval v Prištini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žbogar bo odslej deloval v Prištini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Svet EU-ja je 25. januarja v Bruslju sprejel odločitev o imenovanju Žbogarja za posebnega predstavnika na Kosovu. Za vodjo urada EU-ja ga je že decembra lani imenovala visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton.

Položaj na Kosovu je za EU eden ključnih na Zahodnem Balkanu, poleg položaja v Bosni in Hercegovini. Zato je tudi urad na Kosovu z okoli 85 ljudmi eden večjih, ki jih ima Unija, in tudi njegov proračun je razmeroma velik.

Ostal bo vsaj štiri leta
Žbogar je prvi Slovenec, ki bo zasedel visoki položaj v evropski diplomatski službi. Njegov mandat z možnostjo podaljšanja bo trajal do 30. junija 2013. Hkrati bo v Prištini za štiri leta prevzel vodenje urada EU.

Pred odhodom je povedal, da je njegov cilj, da se Kosovo na poti v EU pridruži drugim državam v regiji. Največja izziva, ki ga čakata, pa sta po njegovi oceni dva: prvi je, da Kosovo nadaljuje po poti izgrajevanja institucij, vladavine prava, demokracije in človekovih pravic, drugi pa so odnosi med Srbi in Albanci na Kosovu.

Kdaj bo predaja poslov?
Ker odhaja še pred imenovanjem nove vlade, bo posle na MZZ-ju prevzela državna sekretarka Dragoljuba Benčina. Premier Borut Pahor je pretekli četrtek Žbogarja v pismu opozoril, da bo moral sam opravljati tekoče posle ministra do imenovanja novega ministra.

To naj bi postal Karl Erjavec, na MZZ-ju pa pravijo, da termin primopredaje še ni določen, so pa potrdili, da bo Žbogar svojemu nasledniku prenesel izkušnje iz svojega mandata in ga seznanil s ključnimi vprašanji, s katerimi se bo moral spoprijeti.