Rešitve za termoelektrarno očitno ni več. Foto: BoBo
Rešitve za termoelektrarno očitno ni več. Foto: BoBo

Rešitve za termoelektrarno kot zdaj kaže, ni več, zato bo čez tri mesece najverjetneje na cesti pristalo tudi 57 preostalih delavcev. Televizija Slovenija je poročala, da naj bi okoli 35 ljudi kmalu prezaposlili na Elesu. Po besedah podpredsednika sindikata družbe Ivana Urbajsa ima Tet z Elesom sklenjeno pogodbo o vzdrževanju 110-kilovoltnega stikališča in prav od Elesa pričakuje, da bo prezaposlil 57 delavcev. To možnost je že omenil tudi prvi mož Elesa Aleksander Mervar.

Drugi delavci se bodo lahko, kot je bilo obljubljeno, prijavili na okoli 40 prostih delovnih mest, ki jih bodo razpisale Slovenske železnice. Delavci so sicer nad vodstvom Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in politiki, ki so dopustili propad elektrarne, zelo razočarani.

Likvidacija po propadu prodaje
Da je likvidacija edina rešitev za Tet, je že pred časom poudaril prvi mož HSE-ja Blaž Košorok, potem ko je prodaja termoelektrarne padla v vodo.

HSE je namreč v začetku oktobra odstopil od pogajanj o prodaji 81,33-odstotnega deleža v Tetu družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Potencialni kupec, s katerim so pogovori potekali več kot dve leti, je namreč tik pred morebitno sklenitvijo prodaje začel postavljati nove pogoje, ki pa za HSE niso bili sprejemljivi.

Občina: Socialna bomba
Občina Trbovlje je opozarjala, da pomeni likvidacija Teta za regijo še eno socialno bombo. Na občini so poudarjali, da je potreben socialni program, s katerim bo določeno, kaj bo z delavci in kakšne prezaposlitve jih lahko čakajo. Presežni delavci se bodo na zavod za zaposlovanje prijavili okrog 20. februarja.

Odpuščanja po oblikovanju delovne skupine
Spomnimo, premier Miro Cerar je na začetku decembra lani v Trbovljah vodil delovni posvet, namenjen iskanju rešitev problematike, nastale zaradi razmer v Tetu. Oblikovana je bila koordinacijska skupina za iskanje rešitve za rast števila delovnih mest in ohranitev energetike v regiji. Za vodjo skupine je bil imenovan poslanec v DZ-ju Marjan Dolinšek (SMC).