Agrokor naj bi bil edini strateški vlagatelj, ki pa še pripravlja ponudbo za slovenskega trgovca. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor naj bi bil edini strateški vlagatelj, ki pa še pripravlja ponudbo za slovenskega trgovca. Foto: MMC RTV SLO

Prodaja Mercatorja je v teh dneh znova zelo aktualna. V ponedeljek se bo namreč iztekel rok, do katerega banka ING v imenu lastnikov Mercatorja, ki prodajajo svoje deleže v njem, zbira nezavezujoče ponudbe. Banka je povpraševanje posredovala vsem, ki so v preteklosti izkazali zanimanje za Mercator, tudi Agrokorju.

V Agrokorju ponudbo še pripravljajo
Po neuradnih informacijah so ponudbe oddali samo finančni igralci, med njimi skladi Mid Europa, Warburg Pincus in TPG. Agrokor, ki je v lasti Ivice Todorića, naj bi bil edini strateški vlagatelj, ki še pripravlja ponudbo za slovenskega trgovca.

"Zadevo seveda spremljamo, analiziramo, pripravljamo. Pred nami je dolg konec tedna in do ponedeljka bo sprejeta odločitev," je na vprašanje, ali bodo oddali ponudbo, odgovoril Kuštrak. Ob tem je dodal, da investitorji iz panoge drugače dojemajo vrednost Mercatorja kot finančni investitorji.

Po besedah Kuštraka v povezavi Agrokorja in Mercatorja vidijo zelo pozitivno zgodbo glede na to, da sta obe podjetji navzoči na trgih jugovzhodne Evrope. "Mislim, da bi v perimeru združitve nastalo veliko podjetje, ki bi bilo pozitivna zgodba za celo vrsto lokalnih živilskih industrij," je povedal.

V Agrokorju se zavedajo, da se svet ne glede na kakršno koli nacionalno zaščito globalizira in da na nekaterih ključnih področjih lahko obstanejo samo velika podjetja. "V tem primeru bi to bilo veliko regionalno podjetje, ki lahko potem naredi lep strateški načrt za prihodnost," je sklenil.