Tako Aha Emmi kot kupec se ukvarjata s predelavo aluminija. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Tako Aha Emmi kot kupec se ukvarjata s predelavo aluminija. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Aha Emmi prodan Poljakom

Pred podjetjem Aha Emmi iz Slovenske Bistrice je novo, tokrat spodbudno poglavje. Njegova lastnica, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je z vodilnim poljskim podjetjem za predelavo aluminija Aluform podpisala pogodbo o prodaji. V podjetju se veselijo, da se bodo z novim lastnikom končno otresli finančnega poloma, ki so ga doživljali pod Aha Skupino Mojce Lukančič.

Lukančičeva je s tujim poslovnim partnerjem v Aha Skupini prevzemala podjetja, jih zadolževala in hobotniško prepletla. Aha Emmi je tako jamčil za dolgove drugih podjetij. Leta 2014 je med 12 in 13 milijoni dolgov Aha Emmija pristalo na slabi banki, ta je uvedla prisilno poravnavo in jo pred dobrim letom dni končala z lastniškim vstopom v podjetje. Zdaj pa je zanj našla novega lastnika, ki je opravil tudi skrbni pregled. Gre za poljsko podjetje Aluform, ki je v lasti večje skupine predelovalca aluminija Grupa Kenti.
Kupec naj bi poravnal 4 milijone dolga
Prokuristka V Aha Emmiju Maja Gazvoda nam je povedala, da se novega strateškega lastnika veselijo, ker prihaja iz iste panoge in jih s svojimi programi dopolnjuje. Verjame, da je namen kapitalsko močne poljske Grupe Kenti nadaljevati proizvodnjo v Slovenski Bistrici, kjer je zdaj zaposlenih 334 ljudi. Nekaj dolga do navadnih upnikov še ostaja, izvedeli smo, da 4 milijoni, ki jih bo poleg kupnine poravnal kupec.
In še primerjava: Grupa Kenti, ki kotira na varšavski borzi, je po prihodkih 20-krat večja od Aha Emmija. Njeni lastniki so institucionalni vlagatelji, poljski pokojninski skladi, zavarovalnice in banke. Grupa Kenti proizvaja in oblikuje aluminij za druge industrijske panoge: največ gradbeništvo in prevozništvo. Aha Emmi predeluje aluminij, ki ga kupci vgradijo v končne izdelke. Prodaja Nemcem, Avstrijcem, pa tudi švedski Ikei.
Poljaki so s podpisom pogodbe z DUTB-jem na poti, da prevzamejo slovenskega proizvajalca aluminijastih dekorativnih izdelkov in se prek njega približajo balkanskim trgom. Poslovodstvi Aha Emmija in bodočega poljskega lastnika se sestaneta konec prihodnjega tedna.

Aha Emmi prodan Poljakom