Morebitni prenos SDH-ja pod drugo ministrstvo ni nezaupnica Mramorju, ampak poskus podelitve večje teže gospodarskemu resorju in poskus vnosa drugačnega, manj finančnega in zato več poslovnega, prestrukturiranja podjetij. Foto: BoBo
Morebitni prenos SDH-ja pod drugo ministrstvo ni nezaupnica Mramorju, ampak poskus podelitve večje teže gospodarskemu resorju in poskus vnosa drugačnega, manj finančnega in zato več poslovnega, prestrukturiranja podjetij. Foto: BoBo

Ideja je še v povojih, porodila pa se je pred afero z dodatki, ki je zamajala ugled finančnega ministra. Zato morebitni prenos SDH-ja pod drugo ministrstvo ni nezaupnica Mramorju, ampak poskus podelitve večje teže gospodarskemu resorju in poskus vnosa drugačnega, manj finančnega in zato več poslovnega, prestrukturiranja podjetij.

Očitno Slovenija še ni iznašla preverjenega in politično sprejemljivega modela upravljanja državnega premoženja, saj se v delu SMC-ja že pojavljajo ideje o drugačni ureditvi razmerij med pristojnimi institucijami. Čeprav se že zdaj oba ministra, za finance in gospodarstvo, lahko udeležita seje nadzornega sveta SDH-ja, naj bi po nekaterih razmišljanjih pristojnosti, ko gre za postopek imenovanja nadzornega sveta SDH-ja ali pripravo strategije upravljanja in komuniciranje s Slovenskim državnim holdingom, prevzelo kar Ministrstvo za gospodarski razvoj. Na katerem so ideji naklonjeni.

Neuradno zato, ker vidijo možnosti za sodelovanje z SDH-jem pri poslovnem prestrukturiranju državnih podjetij, iskanju novih trgov zanje in prenosu dobrih upravljavskih praks. Čeprav ideja ne prihaja iz SD-ja, jo njen prvak Dejan Židan, komentira kot sprejemljivo.

"Gospodarske družbe, njihovo načelno delovanje, potrebe in kako se je treba razvijati, gospodarski minister nekoliko bolj pozna kot finančni minister, ki je zadolžen za finančne ustanove in finančno stanje v državi," je povedal Židan.

Ugibamo lahko, ali ni ideja o prenosu SDH-ja pod okrilje gospodarskega ministrstva nastala tudi zaradi načrta, po katerem bi SDH od DUTB-ja odkupil terjatve Save in sčasoma povečal lastniški delež v Savi ter tako v upravljanje dobil cvet slovenskih hotelov. Iluzorno je pričakovati, da bi hotele upravljalo gospodarsko ministrstvo.

SDH po zakonu samostojno razpolaga z naložbami, seveda v skladu s strategijo. Zato, tako slišimo neuradno iz SDH-ja, je vseeno, pod katerim ministrstvom je. Vsaj moralo bi biti vseeno. Pa očitno ni. Kot slišimo, nekatere poslance moti, da so podjetja v rokah finančnikov in njihovega omejenega razumevanja prestrukturiranja, zato si želijo večje vloge gospodarskega ministrstva oziroma spojitve znanj. Ideja še ni na ravni uradnega predloga.